Local

în această seară D'ale Carnavalului

Ziarul de Vrancea
24 mar 2005 821 vizualizări
Un spectacol ce poate fi si o oglindă în care multi dintre spectatori se vor recunoaste. Premiera absolută a piesei a avut loc în 1895.

Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" va prezenta astăzi spectacolul "D\'ale Carnavalului" de I. L. Caragiale. Premiera a avut loc pe 19 septembrie 2004, dar piesa s-a jucat pentru prima data in urma cu 110 ani. Regia este semnată de Mihai Lungeanu. Din distributie fac parte: Alexandru Georgescu, Sorin Francu, Adrian Damian, Adrian Radulescu, Florin George Rusu, Valentin Cotiga, Paula Grosu, Loreta Negruta, Mihai Spiridonescu, Olimpia Sapunaru. Piesa a avut in cei 110 ani, de la prima reprezentare scenică pină astăzi, diverse si controversate configuratii scenice. La premiera absolută din 1895, "D\'ale Carnavalului" a avut o critică unanim defavorabilă. Au fost contestate valentele artistice, continutul de idei si punerea in scenă. Si totusi, nu după mult timp, a devenit un adevărat succes al scenelor romanesti. Punerea in scenă a piesei de către trupa focsăneană reuseste să păstreze spiritul lui Caragiale. Ea oferă spectatorului, in primul rind, atmosfera vemii lui Nenea Iancu: lumea balurilor mascate, a farselor, a problemelor sociale, a matrapazlicurilor menite să rotunjească veniturile Ipistatului - jucat magistral de Valentin Cotigă - care scoate la loterie o tabacheră de argint, pe care o cistigă tot el! Alături alt personaj tipic, Nae - interpretat de Alexandru Georgescu - plecat mereu in mod strategic din calea celor care-l pot incolti. Nu puteau lipsi din vremurile colorate ale lui Caragiale, femeile, amantele: Mita Baston (Paula Grosu) si Didina Mazu (Loreta Negrută), vesnic umilite si nefericite, in intretinerea unor amanti de suflet. De partea cealaltă avem două ipostaze ale amantilor trădati: Iancu (Sorin Francu) si Mache (Adrian Damian). Cit despre Crăcănel, acesta poartă la nesfirsit nefericirea infidelitătilor amantelor sale. Pe lingă toti acesti levantini, singuratecul Iordache (Adrian Rădulescu) pare cel mai lucid personaj capabil să navigheze intr-o lume plină de scamatori si păpusari, pentru a găsi solutii salvatoare pentru stăpinul său. Dacă vreti să vedeti lumea lui Caragiale - asa cum a fost ea si nu cum o găsim prin manualele de istorie - si să descoperiti o parte din fatetele ascunse ale vietii cotidiene, veniti in această seară la Teatrul Municipal si vă asigurăm că n-o să mai aveti nevoie, nici de confidente stinjenitoare, nici de psihanalisti. O să ne regăsim fiecare in pielea unuia din personajele din "D\'ale Carnavalului" si o să constatăm că, după 110 ani de la premiera piesei, lumea lui Ion Luca Caragiale a rămas aceeasi. Caragiale a murit, dar personajele sale vor fi mereu prezente printre noi, pentru că, dincolo de latura artistică a operei in sine, Caragiale a fost un mare psiholog. El a reusit să surprindă si să ofere culturii romane o galerie de personaje cu care, putem oricind popula o tară imaginară pe care să o numim Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.