Local

Siretul a inundat Suraia de proba

Dan Chiriac
7 oct 2006 1929 vizualizări
Autoritatile si populatia au reactionat foarte bine la exercitiul de simulare desfasurat ieri. Ramine insa de vazut reactia oamenilor in cazul unor dezastre adevarate

O impresionanta desfasurare de forte s-a putut vedea ieri dimineata la Suraia, locul unde Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea a organizat o simulare a unor inundatii ce s-au petrecut datorita revarsarii riului Siret. Exercitiul a constat in crearea, ipotetica, a unei brese in digul de aparare de pe malul Siretului, urmata imediat de interventia autoritatilor. In prima faza, lucratorii de la SGA au umplut saci cu nisip pentru a-i pune in calea apelor, dupa care acestia au primit ajutor si din partea jandarmilor si a satenilor. De asemenea, lucratorii de la ISU Vrancea au pus in functiune barca cu motor pentru salvarea unui localnic care ramasese izolat pe celalalt mal al apei. Acesta a fost salvat si transportat cu ambulanta la spital. In tot acest timp, populatia din zona amenintata de ape a fost evacuta si trimisa catre Focsani.

Etapa a doua a exercitiului a cuprins inlaturarea efectelor inundatiilor. La scoala din centrul comunei a fost instalata o tabara pentru sinistrati. Pompierii au impartit apa potabila populatiei, iar medicii de la DSV au intrat in curtile oamenilor pentru a vedea unde sint animale moarte. Trebuie spus ca atita timp cit nu a existat pericolul real al venirii apelor, toate autoritatile, dar si populatia au actionat foarte bine. "Am vazut o impresionanta desfasurare de forte, dar trebuie sa actionam la fel si in momentele de criza", a spus prefectul Ion Oprea. Actiunea a fost condusa de colonelul Dorel Paraschiv, seful Serviciului de Protectie Civila, care a anuntat la microfon toate momentele importante ale simularii. Inaintea exercitiului, la sediul primariei Suraia a avut loc convocarea sefilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din opt localitati. Au fost prezenti primarii Decebal Bacinschi, Emilian Brasov, Ion Petre, intreaga conducere a ISU Vrancea, in frunte cu inspectorul sef, colonelul Ion Dima, prefectul Ion Oprea, dar si reprezentanti din Adjud, Pufesti, Vinatori, Nanesti, Maicanesti, Rastoaca si Odobseti, alaturi de subofiteri si ofiteri de la unitatile militare, politie si jandarmerie. Primarul comunei Suraia, Panfil Statache, a considerat ca binevenit acest exercitiu. "Daca aveam o mai buna instruire si daca oamenii intelegeau inca din data de 12 iulie sa plece din calea apelor, pagubele erau mult mai mici la inundatiile de anul trecut. Am avut 165 de case distruse, iar in acest moment toate locuintele afectate se afla in constructie, in diferite faze de avansare", a spus primarul Panfil Statache. Seful ISU Vrancea a cerut sprijinul angajatilor de la Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta pentru perioada urmatoare. "Urmeaza o perioada foarte grea pentru noi, mai ales intre lunile decembrie 2006 - mai 2007, cind vor disparea militarii in termen si vor veni cei angajati pe baza de voluntariat. In aceasta perioada exista riscul sa ajungem la interventii cu soferul autospecialei si doar cu doi servanti. Este mare nevoie de ajutorul dumneavostra, cei de la servicile voluntare din localitati", a spus Ion Dima. Toti cei prezenti au considerat o reusita exercitiul de ieri, dar in acelasi timp si-au exprimat speranta ca interventia sa fie la fel de operativa si in cazul unor inundatii adevarate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.