Local

Datoriile la drumari au scazut de patru ori in instanta

Mihai Boicu
24 mar 2005 633 vizualizări
Consiliul Judetean sustine ca datoriile sale la drumari sint de 23,2 miliarde lei. Drumarii au cerut in instanta 85 miliarde lei.

SC "Drumuri si Poduri" SA si Consiliul Judetean Vrancea se "bat" in datorii la Tribunalul Vrancea. CJ sustine acum ca sumele pe care le datoreaza societatii la care este actionar unic se ridica la 23,2 miliarde de lei. "Drumuri si Poduri", aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa, a somat in instanta institutia sa-i plateasca peste 85 de miliarde lei in contul lucrarilor executate, "plus penalitatile de intirziere pina la achitarea datoriilor". Marian Oprisan a recunoscut la inceputul scandalului inzbucnit sumele pe care le datoreaza si a cerut ajutor financiar de la guvern pentru a le plati. Pozitia CJ s-a schimbat insa in instanta. In actiunea deschisa de drumari se arata ca in 2003 s-au incheiat doua contracte cu Consiliul Judetean, iar in 2004 unul. La aceste contracte s-au mai incheiat inca doua acte aditionale, prin care se prelungea valoarea si durata contractelor datorita faptului ca CJ nu putea sa plateasca sumele datorate. Situatia lucrarilor pe care CJ este somata sa le plateasca este urmatoarea: activitate de vara- 5,4 miliarde de lei, activitate de iarna- 40,8 miliarde de lei, balastare- 0,4 miliarde de lei, plombe- 20,2 miliarde de lei, poduri si podete- 1,43 miliarde de lei, calamitati- 0,08 miliarde de lei, siguranta rutiera- 6,7 miliarde de lei. Societatea a fost folosita din plin pentru lucrarile electorale inainte de alegerile locale si cele generale de anul trecut. Utilajele drumarilor au circulat prin multe comune cu fotografiile candidatilor PSD lipite de ele, in timp ce smoala sfiriia in cazane.

CJ sutine ca mai are un contract de achitat

Consiliul Judetean a depus o intimpinare in dosar in care sustine ca, in realitate, datoriile pe care le are la SC "Drumuri si Poduri" SA sint de 22,3 miliarde de lei. Astfel, CJ ar fi achitat integral 15 miliarde de lei prevazuti in contractul nr. 2/2003. Din valoarea lucrarilor mentionate in actul aditional au mai ramas de plata 22,3 miliarde de lei. In continuare, in intimpinare se arata ca ar fi achitat integral toate sumele prevazute in contractele incheiate cu "Drumuri si Poduri", iar la dosar au fost depuse copii dupa mai multe ordine de plata. Procesul va continua pe 5 aprilie, data pina la care SC Drumuri si Poduri SA trebuie sa studieze intimpinarea si actele depuse la dosar de CJ. In total, societatea are de recuperat aproximativ 110 miliarde de lei de la datornici. La rindul sau, "Drumuri si Poduri" trebuie sa plateasca aproximativ 100 de miliarde de lei, cea mai mare catre bugetul statului. Din acest motiv, finantele au scos anul trecut sediul si bunurile societatii la vinzare prin licitatie. Conducerea acesteia a apelat la instanta abia dupa ce au aparut o serie de dezvaluiri despre afacerile necurate in care a fost implicata. Pentru Marian Oprisan, presedintele CJ, a fost cumparat un Audi S6, in valoare de peste 65.000 de dolari. De asemenea, alte citeva miliarde de lei au mers la ziarele si firmele de partid, cu toate ca "Drumuri si Poduri" avea conturile blocate, iar banii putea fi scosi numai pentru salarii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.