Local

Nici unul nu a fost trup si suflet pentru invatamintu romanesc

Dana Chiorescu
23 mar 2005 858 vizualizări
Peste 175 de elevi vrinceni se pregatesc pentru olimpiadele din acest an. De multe ori pentru acesti copii vacanta nu exista. Elevii care au lasat vacanta pentru studii reprezinta mindria invatamintului vrincean. Ce cred vrincenii despre acest lucru si despre calitatea invatamintului rominesc aflati in rindurile urmatoare:

Costel Balanici, 53 de ani, pensionar, Garoafa

"Eu zic ca invatamintul este de calitate. Profesorii sint buni si elevii care invata sint dovada ca profesorii sint buni. Am avut un singur copil si a invatat bine. Invatamintul romanesc nu a ajuns sa fie mai bun ca altele dar sper ca prin anul 2007 cind ne vom intergra in Uniunea Europeana poate ca vom ajunge la nivelul tarilor eurpene."


Calinoiu, 51 de ani, cadru didactic, Andreiasu

"La ora actuala invatamintul romanesc nu este de caliatate. Eu sint cadru didactic si lucrez undeva la tara si baza materiala este foarte precara. Nu s-au mai adus materiale din 1986 intr-o scoala. Din iarna aceasta au adus citeva calculatoare dar nu se poate lucra doar cu citev calculatoare. Bani spun ca nu sint, noi sintem in subordinea primariei si ei asigura materialele de curatenie, dar restul, dotarea cu materialele didactice nu ne dau nimic. De la Liceul Unirea si Cuza sint elevi care participa la olimpiade, dar in general la tara sint foarte putini copii care merg la olimpiade, chiar foarte putini. Este o fluctuatie foarte mare, sint multe cadre didactice care sint calificati ca suplinitori si fac naveta si sa stai dupa program sa lucrezi cu copii dupa program nu se poate. Si in afara de asta, profesorilor nu li se decconteaza nici la ora actuala transportul. S-a spus ca s-au asigurat bani pentru transportul dar nu este adevarat. Si in fiecare an vin alti si alti profesori, sint citiva titulari intr-o parte din scoli iar restul sint calificati dar se schimba, nu au continuitate in scoala. Si asta afecteaza foarte mult invatamintul. La ora actuala este o deosebire mare intre invatamintul de la tara si inatamintul da la oras. Pina in anii \'90 invatamintul era foarte bine structurat si virfurile mergeau intotdeauna la o scoala superioara, si acum merg dar foarte putini."


Vasilica Drogeanu, 52 de ani, contabil, Focsani

"Cred ca este de calitate, avind in vedere ca avem atit de multi olimpici. Daca-l luam la general este un inatamint de calitate, cu toate ca o parte din copii abandoneaza scoala. Gradul de imposibiliate de a ne asigura rechizitele, imbracaminte, una alta la copii este foarte greu si s-a luat prea mult democratia in cap. Oricum, se invata mult mai mult pe timpul comunismului. Am si eu o nepotica ce a terminat psihologia in Romania si e plecata in Italia. Diploma ei de invatamint superior nu este recunoscuta, dar pote totusi aceasta Uniune Europeana va ajuta si invatamintul din Rominia. Elevii nu sint recunoscuti la justa lor valoare pentru tot ceeea ce fac. Se maresc salariile la toti dar de invatamint uita toata lumea. Tot Guvernul este acela care ar trebui sensibilizat, ar trebui tras de mineca. Toti ministrii care au fost la invatamint nu au avut nici un fel de tangenta cu scoala, unii au fost pusi doar pe criterii politice, nici unul nu a fost cu trup si suflet pentru invatamintul rominsc. Totul a fost din interes."


Anghel Leonida, 53 de ani, Focsani

"Daca sint atit de multi olimpici pot spune ca e bine. Nu s-au investit niciodata prea multi bani in invatamint si este un lucru rau. Cei Mari cunosc problema mai mult, ce cade printre degete la ei ajunge ceva si in invatamint. Nu e o regula anume si de aceea se risipeste atit de mult. Ei nu se iuta inapoi si uita de unde au plecat, pina la urma fura calitatea muncii lor. Uita ca au fost mici cindva si acum doar culeg aplauzele."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.