Local

Primarul din Sascut,suspectat de braconaj in Vrancea

Mihai Boicu
12 iul 2006 12191 vizualizări
Luni seara, pe riul Siret, la limita dintre Bacau si Vrancea, au fost gasite mai multe plase de pescuit ilegal. Primarul Ioan Rauta, din comuna bacauana Sascut, surprins in zona, a declarat ca se afla la o stina si nu la pescuit, insa oamenii legii banuiesc altceva. In urma cu citeva luni, fiul sau a fost prins de jandarmi cu mai multe barci si cu 240 de metri de plasa pe lacul de la Beresti.

Vestea ca primarul Ioan Rauta a fost prins luni seara la braconaj pe riul Siret, la limita dintre cele doua judete, a facut ieri inconjurul judetului. Paznicii Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi au gasit mai multe plase de pescuit si o barca linga lacul de acumulare de la Beresti. Primarul a fost surprins in zona, insa a sustinut ca se afla la o stina si nu la pescuit. Agitatia in jurul sau nu este deloc intimplatoare, deoarece edilul bacauan, sef peste cea mai mare comuna din tara, este un pesedist cu greutate in Bacau si cu multe relatii in Vrancea. Primarul a strins o avere impresionanta in ultimii ani, in urma unor afaceri necurate dupa cum a semnalat presa, si este prieten foarte bun cu Viorel Hrebenciuc si cu omul de afaceri Dorinel Umbrarescu dar si cu Victor Roman, baronul de Adjud. Edificator este ca fiul primarului bacauan sau a fost prins la braconaj in urma cu citeva luni pe lacul de la Beresti. De altfel, ieri a circulat informatia ca se fac presiuni de la nivelurile cele mai inalte pentru ca primarul sa scape basma curata. Intimplator sau nu, ieri nici unul dintre oficialii AJVPS nu fost de gasit la telefon.


Ioan Rauta, primarul comunei bacauane Sascut, este suspectat de braconaj pe riul Siret, la limita dintre judetele Vrancea si Bacau. Luni seara, Eugen Vieru, secretarul punctului de lucru din Adjud al Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Vrancea, a anuntat politia ca a gasit mai multe plase de pescuit si o barca pe Siret, putin mai jos de lacul de acumulare de la Beresti, aflat pe teritoriul comunei Sascut. "Aseara (luni seara- n.r.), in jurul orei 21.30, am fost sunat de domnul Martiniuc (directorul JVPS- n.r.) care mi-a spus ca are o problema. Am luat legatura cu comandantul Politiei Adjud, care mi-a spus ca trimisese deja de 20 de minute o echipa n zona, la solicitarea domnului Vieru", ne-a declarat adjunctul IPJ Vrancea, comisarul Gavril Iacob. In momentul in care politistii au ajuns la fata locului, plasele erau deja scoase din apa. In zona respectiva se afla si primarul Ioan Rauta, care a declarat ca se afla intimplator la stina pe care o are in apropiere si nu la braconat. "Nu am primit inca actul de constatare al celor de la AJVPS. Domnul Rauta are o stina in zona, deci prezenta lui nu este nejustificata. De fapt, prezenta tuturor celor aflati in zona a fost justificata, asa ca va fi o verificare mai ampla, in care vor fi incluse satele Costisa si Beresti", ne-a declarat comisarul Ionel Bitca, comandantul Politiei Adjud. De asemenea, trebuie si lamurita problema jurisdictiei zonei in care au fost gasite plasele, daca apartine de AJVPS Vrancea sau de AJVPS Bacau. Pina aseara, nu am reusit sa luam legatura cu nici unul dintre oficialii AJVPS pentru ne oferi detalii despre incident si nici cu primarul bacauan, care nu a raspus la telefon.


Afaceri "grele"


Primarul Ioan Rauta nu este la primul incident in privinta braconajului. In urma cu citeva luni, fiul sau a fost prins de jandarmi cu mai multe barci si cu 240 metri de plasa cu monofilament pe lacul de la Beresti. Localnicii au declarat ca Nicusor Rauta si unchiul sau, Marian Rauta, i-ar fi amenintat pe jandarmi. Fiul primarului a spus ca barcile erau pentru agrement. Ioan Rauta este la al treilea mandat la Sascut, este vicepresedinte PSD Bacau si presedinte al Ligii primarilor PSD. De asemenea, acesta s-a ocupat si de campaniile electorale ale PSD in judet. Desi este doar primar de comuna, e drept cea mai mare din tara,

Rauta este bun prieten cu lideri grei ai PSD cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Sergiu Sechelariu, fost secretar e stat in Ministerul Transporuturilor, Constructiilor si Turismului, si participa la toate intilnirile de taina ale mai marilor PSD Bacau. Ioan Rauta mai este cunoscut si pentru faptul ca a reusit sa stringa o avere

impresionanta in numai citiva ani. Presa a scris de multe ori ca acesta a reusit sa puna mina pe proximativ 4000 de hectare de teren prin preluarea IAS-urilor si SMA-urilor din zona Sascutului,

dupa care i-a amenajat fiului sau o ferma zootehnica chiar la baza barajului pe ridicat pe Siret. "Inspiratul" primar a mai avut o idee "geniala" si a facut, desi pare incredibil, o gaura in baraj pentru a-si iriga miile de hectare. Localnicii au facut haz de necaz si au poreclit orificiul "tuturoiul beizadelei".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.