Local

Oprisan a fugit de judecatori

Mihai Boicu
6 iul 2006 1254 vizualizări
Liviu Rusu, fostul sef al Serviciului Drumuri si Poduri din CJ, a declarat ieri ca a demisionat deoarece Oprisan i-a interzis sa intre in institutie. Acesta a fost singurul acuzat prezent la primul termen al procesului in care DNA l-a trimis in judecata pe baron si pe colaboratorii sai. Procesul a fost aminat pina la toamna, deoarece inculpatii au cerut termen sa-si angajeze avocati.

Marian Oprisan, seful CJ, a lipsit de la primul termen al procesului sau de la Judecatoria Focsani. Din cei sase inculpati a fost prezent doar Liviu Rusu, fost sef al Serviciului Drumuri si Poduri, plus o parte dintre martori. Procesul a fost aminat pe 20 septembrie, deoarece, in ciuda faptului ca au fost aparati de cei mai buni avocati din Romania, inculpatii au cerut termen pentru a-si angaja aparatori. Liviu Rusu a declarat presei ca si-a dat demisia din CJ din cauza presiunilor la care a fost supus. In "sala pasilor pierduti" s-au intilnit, in calitate de martori, prefectul, subprefectul, primari si curiosi veniti sa vada procesul celui mai cunoscut baron local. Lor li s-au alaturat si adversari vechi ai baronului.


Debutul procesului lui Marian Oprisan si ai celorlalti cinci actuali si fosti angajati ai CJ a fost un adevarat eveniment la Judecatorie. Seful CJ a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. Mircea Diaconu- vicepresedinte CJ, Valeria Teodorescu- director economic, Ion Costeanu- directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu- fost sef Serviciu Drumuri si Poduri si Valeriu Iacob- fost diriginte de santier vor fi la rindul lor judecati pentru complicitate la aceste infractiuni. Dintre inculpati, doar Liviu Rusu a fost prezent la Judecatorie inca de la ora 8.00, insotit de doi dintre martori, Valerica Lola, consilier in Biroul financiar- contabilitare, si de Viorica Marieta Munteanu, consilier in cadrul Serviciului Drumuri si Poduri. Asa cum era de asteptat, procesul a debutat cu o aminare, deoarece inculpatii au spus ca trebuie sa-si angajeze avocati. Judecatoarea Luminita Duta a fost generoasa cu timpul acordat si a aminat procesul pe 20 septembrie. La termenul de ieri, Ministerul Transporturilor s-a constituit in parte civila cu suma de 55 de miliarde de lei, iar Guvernul, reprezentat de Ministerul Finantelor, cu 8 miliarde de lei. La cele trei miliarde de lei "gaura" descoperita de DNA, s-a adaugat si suma de cinci miliarde de lei pe care Guvernul i-a acordat pentru reabilitarea sistemului de iluminat al Focsaniului, insa cu care municipalitatea a cumparat beculete pentru sarbatorile de iarna. CJ, unde procurorii spun ca prejudiciul este de 22,5 miliarde de lei, nu s-a constituit in parte civila deoarece consilierii judeteni PSD au refuzat acest lucru la sedinta de saptamina trecuta.


"Au fost presiuni din toate partile"


Liviu Rusu este singurul acuzat din "lotul DNA" care l-a parasit pe Marian Oprisan si si-a dat demisia din CJ. Fostul sef al Serviciului Drumuri si Poduri spune ca a demisionat din cauza presiunilor la care a fost supus de cind si-a angajat un alt avocat decit cel pus pentru ceilalti inculpati. "Nu am mai putut suporta presiunile si acum trei saptamini nu am fost primit in sediul Consiliul Judetean. Gardianul m-a oprit, din ordinul presedintelui. Au fost presiuni din toate partile. Nu am avut discutii in contradictoriu cu dl Oprisan. Am avut insa discutii in contradictoriu inclusiv cu domnul Costeanu (directorul Directiei Tehnice- n.r.), cu mai multa lume. Au mai fost incidente din astea si am plecat. De Prunache am fost amenintat

cu moartea, lucru care s-a intimplat in sediul CJ Vrancea. Au fost presiuni sa renunt la avocatul pe care il am in momentul asta si sa merg cu avocatii CJ", a declarat ziaristilor Liviu Rusu. Acesta a spus ca nu a plecat de la CJ cind a sesizat neregulile, deoarece si el si sotia sa lucreaza in sistem. In ceea ce priveste procesul, Liviu Rusu a spus ca se gindeste si la o stramutare, insa asteapta sa treaca citeva termene pentru a vedea ce se intimpla. Contactat telefonic, Marian Oprisan a refuzat sa stea de vorba cu reporterii nostrii pe aceasta tema.


Prefectul si subprefectul au vizitat Tribunalul


In "sala pasilor pierduti" s-au intilnit o parte din martori, vechii adversari ai baronului, dar si curiosi sa vada ce se intimpla. Prefectul Ion Oprea, subprefectul Dragos Mircea, primarii Neculai Noaptes, din Jitia, Gheorghe Gaman, din Racosa, Neculai Pavel, din Tataranu, Vasile Zbirciog, din Straoane, precum si citiva localnici din Vinatori, unde Oprisan a cumparat terenuri pentru mama sa, au fost printre martorii veniti la proces. "Eram consilier judetean in 2004, atunci cind s-a trecut prin CJ hotarirea pentru achizitia Hotelului Caprioara. Nu s-a stiut nimic atunci, desi eram membru in Comisia de buget finante", a declarat prefectul. Prefectul si subprefectul au plecat de la Judecatorie inainte ca judecatorul sa strige martorii. Primarul comunei Jitia, Neculai Noaptes, a declarat ca el a fost citat ca martor in legatura cu pietruirea a cinci kilometri de drum. Lucrarea a fost adjudecata de Top Media, firma fratelui Valeriei Teodorescu. "A primit peste 1,8 miliarde pentru drumul respectiv, dar nu s-a facut decit 50%. Restul banilor s-au dus la constructor. Eu nu am semnat decit procesul verbal cind s-a executat 26%. In final s-a mai executat ceva, dar proces verbal de receptie finala nu am semnat. Cind am intrebat cit costa lucrarea, constructorul mi-a spus ca suma e confidentiala. Atunci i-am spus: domnu\' director imi face impresia ca firma dvs este mai mult un birou de copiat acte decit o firma de constructii", a spus Neculai Noaptes.


Oprisan si-a xeroxat dosarul


Procesul "lotului DNA" din CJ este unul dintre cele mai complexe cauze aflate pe rolul instantei vrincene. Procesul se anunta de lunga durata, deoarece DNA a propus o lista care numara 71 de martori. In aceste conditii, este foarte posibil ca nici peste un an sa nu se termine audierea acestora. Printre martori se numara 26 de primari, un viceprimar, doi secretari comunali, un consilier local, sase consilieri judeteni aflati in functie in noiembrie 2004, noua localnici din Vinatori, trei angajati ai CJ, George Baesu, fost prefect, precum si martori din firmele care au executat pietruiri de drumuri. Un amanunt care arata ca Marian Oprisan priveste foarte serios acest proces este faptul ca acesta si-a copiat toate cele 52 de volume ale dosarului. Potrivit rechizitoriului, impotriva sa si a celorlati cinci inculpati sint trei capete de acuzare. Primul este pietruirea drumurilor comunale in 2004, pentru care MTCT a alocat 1,9 milioane de dolari dintr-un credit extern, al doilea este achizitionarea Complexului Caprioara iar al treilea priveste

cheltuirea a cinci miliarde de lei pentru vilele de protocol ale CJ. In total, prejudiciul stabilit de procurori ste de 80,5 miliarde de lei.

CASETA


Consilierii, actionari la Caprioara!


Consilierul judetean conservator Vasile Gheorghe a oferit ieri, in

cadrul unei conferinte de presa, o explicatie de-a dreptul hazlie,

pentru cei cit de cit avizati, despre votul prin care a refuzat

constituirea CJ in parte civila in procesul lui Oprisan.

Conservatorul a spus ca abia dupa eventuala stabilire a vinovatiei

lui Oprisan, CJ se poate constitui in parte civila. Numai ca dupa

trei ani nu se mai poate face nimic deoarece intervine termenul de

prescriere. "Daca justitia se va pronunta si se va imparti prejudiciul

la consilieri, atunci vom plati si vom deveni actionari la Caprioara.

Deci, Complexul Caprioara va trece la consilierii judeteni", a

raspuns Vasile Gheorghe, intrebat despre acest lucru. Acesta a

mai spus ca pentru cumpararea hotelului nu era nevoie de votul

consilierilor judeteni deoarece nu era vorba de o investitie. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.