Local

Prunache a fost trimis in judecata de DNA

Doina Ganea
27 iun 2006 1592 vizualizări
Afaceristul Corneliu Prunache este acuzat ca a prejudiciat Casa de Asigurari de Sanatate cu 8,5 miliarde de lei. Suma a "disparut" de la noul sediu CAS, a carui constructie Aispa Stars '95 si-a adjudecat-o in anul 2000. Procurorii sustin ca Prunache a actionat in complicitate cu fostii sefi ai CAS, trimisi in judecata anul trecut. Afaceristul mai este cercetat de DNA pentru delapidare.

Procurorii DNA au stabilit ca afaceristul Corneliu Prunache si-a insusit 8,5 miliarde de lei din banii pentru construirea noului sediu l CAS, in cirdasie cu fostii directori ai CAS de pina in 2005. Patronul de la Aispa Stars \'95 SA a fost trimis ieri in judecata pentru savirsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata si pentru fals si uz de fals. Pe 19 iulie 2005, Constantin Buza si Gheorghe Bercea, fosti directori ai Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea in perioada 2000-2004 si directorul economic Emilia Trus au fost trimisi in judecata pentru aceleasi infractiuni. Procurorii spun ca Prunache a folosit 6,5 miliarde de lei din banii insusiti in interes personal. Aispa Stars \'95 a cistigat constructia sediului CAS fara a indeplini conditiile cerute de lege. Corneliu Prunache mai este anchetat de DNA pentru delapidare in dosarul pentru care Marian Oprisan a fost trimis in judecata.



Procurorii DNA au stabilit ca, intre 2000-2004, directorii CAS Vrancea au creat, cu buna-stiinta, un prejudiciu de 8,2 miliarde de lei, suma care a fost incasata de Corneliu Prunache sub forma de folos necuvenit. Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in noiembrie 2000 CAS a incheiat un contract de executie a noului sediu cu SC Aispa Stars 95 SA Focsani, incalcind flagrant reglementarile legale privind achizitiile publice si fara a avea avizul Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Lucrarilor Publice si

Amenajarii Teritoriului. Ulterior, in perioada 2001-2004, au fost incheiate in mod nejustificat acte aditionale care au dublat pretul lucrarilor si au prelungit termenul de predare. Noul sediu a fost

estimat la inceput la aproape 15 miliarde de lei si a ajuns in prezent la 30 de miliarde de lei. Constructia nu este finalizata nici acum, desi a fost depasit chiar si termenul prelungit. Totodata, procurorii au constatat ca firma Aispa Stars 95 nu indeplinea nici macar criteriile de calificare pentru a participa la licitatie, in ceea ce priveste bonitatea, cifra de afaceri, contractelor executate nterior etc. Cu toate acestea, societatea lui Corneliu Prunache a primit un avans de 500 de milioane de lei fara sa prezinte garantii de restituire a acestuia. Procurorii spun ca faptul ca banii au fost folositi pentru cumpararea de actiuni, aspect care ar fi fost cunoscut si acceptat de cei trei fosti directori de la CAS, contureaza ideea unei complicitati intre Prunache, Buza, Bercea si Trus. Toate aceas tea se petreceau intr-o perioada in care CAS Vrancea inregistra o lipsa acuta de fonduri, tradusa prin insuficienta medicamentelor si prin servicii medicale precare oferite populatiei din Vrancea.



Prunache si-a salvat firma cu banii de la CAS


Cea mai mare parte din cele 8,2 miliarde de lei incasate in plus de Prunache au fost folosite in interes personal de acesta. "Din probele administrate, sustinute de raportul de verificare intocmit e Autoritatea Nationala de Control din cadrul Guvernului, DGFP Vrancea si raportul de control tehnico-stiintific al specialistilor DNA, a reiesit ca SC Aispa Stars 95 SA Focsani a incasat in plus de la CAS Vrancea suma de 8,2 miliarde de lei, pe baza unor acte financiar-contabile nereale, intocmite de Corneliu Prunache, care a folosit 6,5 miliarde lei in scop personal. în consecinta a reiesit ca banii obtinuti de Aispa Stars prin incalcarea repetata a legii, de la CAS Vrancea, au reprezentat un mijloc ce a permis mentinerea in stare de functionare a societatii conduse de Corneliu Prunache", se arata in comunicatul DNA. Dosarul afaceristului a fost trimis ieri la Judecatoria Focsani. Prunache se mai afla in atentia DNA pentru delapidare, intr-un dosar privind pietruirea drumurilor comunale in 2004, in care Marian Oprisan a fost trimis in judecata.Firma afaceristului a incasat aproximativ 30 de miliarde de lei

pentru drumuri, la numai citeva zile de la incheierea contractelor, dupa care Prunache a scos din casieria firmei sale banii fara a justifica ce va face cu ei.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.