Local

Copiii au privatizat drumul Focsani - Suraia

Ziarul de Vrancea
12 iun 2006 1037 vizualizări
Elevii din Biliesti isi iau lopetile si ies zilnic la astupat de gropi. Copiii vor avea de lucru si in vacanta, intrucit Consiliul Judetean nu are bani sa repare cele 17 kilometri de drum. Suraienii ameninta din nou cu revolta.

Gropile din asfalt au devenit o sursa de bani pentru copiii din comunele Biliesti si Suraia. Imediat ce ies de la scoala, cei mai harnici copii isi iau lopetile in spate si ies la sosea pentru a astupa gropile cu pamint si pietris carat de pe marginea drumului. Datorita copiilor, dar si a traficului greu, DJ 204 D este mai tot timpul "in lucru"! Cei care-i platesc pe copii sint soferii locului, care s-au saturat sa-si rupa masinile pe drumul care arata ca dupa bombardament.


Andreea Tipa este eleva in clasa a IV-a la Scoala Biliesti si, dupa terminarea cursurilor, isi ia lopata in spate si iese la munca pe drum. "Ne roaga soferii sa mai astupam gropile astea! Asa protejam si microbuzul scolii", ne-a spune "drumarita", care ar vrea sa se faca doctorita cind o sa fie mare. Masinile mici opresc linga ea, semn ca soferii o cunosc si ii ofera ceva maruntis. Camioanele insa, care cara cit e ziua de lunga pietris din albia riului Siret, o umplu mai mereu de praf. "Intr-o zi era sa ma calce unul! A trecut cu o viteza!", ne-a spus fetita. "Datorita copiilor ne mai salvam amortizoarele. Saracutii, mereu astupa craterele astea. Le dam un ban pentru ca e muncit", ne-a spus Viorel Popa, din Biliesti.

"Drumul e groaznic! Din cauza lui am ajuns sa ne vizitam mai rar parintii", ne-a spus Lucica Nan, care are familia in Suraia. In citeva ore de munca, Andreea a strins 170.000 de lei, insa pentru banutii acestia a astupat aproape un kilometru de gropi. "Am facut si 400.000 intr-o zi! Cumpar piine si bomboane pentru frati si caiete pentru mine. Nu prea avem bani. Sintem patru frati acasa, tata lucreaza pe tractor, iar mama cind poate pe la confectii", ne spune fata, mindra ca isi poate ajuta familia. Inainte de a lua "taxa de drum", fata explica frumos ca datorita ei conditiile de drum pe portiunea respectiva sint cit de cit acceptabile. Asemenea Andreei, si alti copii ai locului ies cu lopetile la sosea dupa terminarea cursurilor.


Au protestat de pomana


Suraienii au protestat degeaba cu o luna in urma fata de starea drumului, deoarece Consiliul Judetean nu a inceput reparatiile laDJ 204 D Focsani - Suraia pe motiv ca nu are bani. Pe 8 mai, 200 de localnici au blocat drumul timp de citeva ore si au cerut autoritatilor judetene sa repare cei 17 kilometri de drum care ii depart de Focsani, aflat intr-o stare jalnica. Potrivit unei minute incheiate la CJ, care raspunde de starea drumului, saptamina trecuta ar fi trebuit sa fie anuntata firma care a obtinut lucrarile.

Marian Oprisan, presedintele CJ, ne-a spus ca a solicitat mai demult bani de la Guvern pentru drumuri, insa nu a primit nici un raspuns. "Eu le recomand oamenilor sa vorbeasca cu domnul primar Pamfil Statache, care a trecut la PNL, iar acesta, impreuna cu prefectul, sa semneze o nota de fundamentare, pe care sa o contrasemneze si Consiliul Judetean, iar Guvernul sa considere acest drum o prioritate. Cind vor veni banii, noi avem documentatia necesara", ne-a spus Marian Oprisan. Ca de obicei,

acesta a gasit si un tap ispasitor, de data aceasta cota unica de impozitare, din pricina careia la buget nu sint bani pentru repararea DJ 204 D. CJ a luat recent decizia ca pe acest drum sa circule masini cu greutate de pina la 5 tone pe osie si 40 de km pe ora. Nu este exclus ca localnicii sa blocheze din nou drumul zilele acestea, nemultumiti ca nimeni nu-l repara. (S. VRINCEANU, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.