Local

Primarii vrinceni n-ar cununa homosexuali

Iulia Crețu
8 iun 2006 1220 vizualizări
Cei mai multi primari din Vrancea ii vad pe homosexuali ca pe o niste ciudati, dar zic ca ii tolereaza. Daca de miine s-ar legaliza casatoria intre persoane de acelasi sex, primarii ar oficia ceremonia, nu fara rezerve totusi. Alesii devin indulgenti daca sint pusi sa aleaga intre un homosexual profesionist si un heterosexual incapabil

Controversatul "Gay Fest 2006" sau "Parada homosexualilor", care a avut loc in perioada 30 mai - 4 iunie in Bucuresti si care a adus in fata opiniei publice comunitatea gay din Romania, dar si participanti din strainatate, i-a contrariat si i-a tulburat pe romanii ceva mai conservatori. Organizatorul manifestarii a fost Asociatia Accept, iar tema editiei din acest an s-a dorit a fi recunoasterea legala a casatoriei si parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex. Parada a avut numai in parte rezultatul scontat, parerile contra fiind manifestate intr-un mod destul de violent, fortele de ordine trebuind sa intervina intre manifestanti si cei care au hulit evenimentul. Manifestarile, considerate "lucrarea diavolului" de catre bisericosi, au inclus evenimente culturale si artistice, dezbateri publice, petreceri dar si parada gay. Romanita Iordache, presedintele Asociatiei Accept, a declarat la final ca, desi "este un mars al solidaritatii, este vazut ca un mars al homosexualilor". Exista si voci vehemente care se opun legalizarii casatoriilor gay dar si acceptarii acestora, un rol important avindu-l Biserica. Tocmai datorita ostlitatii publice, multi gay nu indraznesc inca sa-si asume orientarea sexuala, relatiile dintre persoane de acelasi sex consumindu-se in mare secret. Nici primarii vrinceni nu sint prea indulgenti cu homosexualii. Daca unii n-ar oficia nici in ruptul capului casatorii intre persoane de acelasi sex, altii sint mai toleranti si ar lucra cu gay.


Decebal Bacinschi, primar Focsani: "Nu stiu daca as accepta sa oficiez o casatorie intre homosexuali, pina acum nu m-am confruntat cu o asemenea cerere. Sincer sa fiu, mie problema aceasta a homosexualilor mi se pare ceva impotriva firii. Eu am mai fost prin Olanda, unde este legalizata casatoria intre homosexuali, prin Franta si Anglia, unde ei sint acceptati, si am vazut reactia oamenilor. Ar trebui totusi sa-i tratam omeneste, pe undeva sint bolnavi, la barbati s-au descoperit gene de femeie, de aceea si multi doresc operatii de schimbare de sex. Dar noi nu putem interveni in viata lor privata. Intr-un stat de drept, daca s-ar legaliza casatoria intre persoane de acelasi sex, nu m-as putea impotrivi. Daca se va legaliza, in mod sigur vom oficia casatorii de acest gen".


Ion Petre, primar Panciu: "Din punct de vedere personal, consider ca este o problema legata de combinarea genelor, de niste gene inversate, puse prost. Sustin credinta ortodoxa care nu este de acord cu astfel de practici homo. Din punct de vedere profesional, as accepta o astfel de persoana. Orientarea sexuala nu ma poate impiedica la a-i da un post unui homosexual, daca este vorba de o

capacitate intelectuala. Insa nu incurajez asemenea practici".


Gheorghe Macovei, primar comuna Vinatori: "Nu sint de acord cu homosexualii si nu cred ca avem asemenea oameni in comuna. Am o parere rea despre ei, dar fiecare isi face viata asa cum vrea! In 10 ani probabil ca atitudinea noastra fata de ei se va schimba. Noi sintem un popor ortodox si este normal sa gindim asa, sintem mai conservatori. Eu unul, la 60 de ani, sint mai conservator. Parerea mea fata de ei este una negativa, reprezinta oameni fara viitor, asa s-au nascut genetic. Eu, ca primar, nu doresc sa avem asa elemente pe teritoriul comunei noastre si in Vrancea noastra...".


Vasile Agurida, primar comuna Tulnici: "Nu sint de acord cu homosexualii si nu vad normala o casatorie intre oameni de acelasi sex. Natiunea romana a fost dintotdeauna o natiune pudica si asa isi va urma rostul multi ani. Homosexualii sa plece unde vor ei daca doresc sa se casatoreasca, nu in Romania. La noi nu am auzit de asemenea cazuri. Probabil ca ar fi, dar in nici un caz nu ies in fata".


Stefan Solomon, primar comuna Ploscuteni: "Nu sunt de acord cu aceste casatorii si am o parere foarte proasta despre homosexuali. Daca Dumnezeu a lasat femeia si barbatul, de ce sa facem noi altcumva? Nu stiu daca i-as casatori, chiar daca se da o lege in acest sens".


Dumitru Robu, primar comuna Gologanu: "Nu-i agreez si nu sint de acord cu gay astia ... Poate ca ei au dreptate, insa eu nu am avut de-a face cu ei. In ceea ce priveste angajarea unui homosexual la primarie, daca prezinta calitati profesionale, daca da dovada ca este un om pregatit si de bun simt, nu este nici o problema. La noi nu exista cupluri de homosexuali care sa doreasca sa se casatoreasca, dar daca ar dori, si nu ar fi lege, nu as oficia-o pina nu as consulta Biserica, cetatenii sau Consiliul Local. Daca se hotaraste de comun acord, atunci poate ca da. La momentul actual, homosexualii sint pentru Romania ceva anormal. Dar incercam sa intram in UE si trebuie sa facem ceva. Probabil ca in viitor ne vom obisnui cu ei, pentru ca, incet-incet trebuie sa ne revizuim atitudinea fata de Uniunea Europeana"


Statache Pamfil, primar comuna Suraia: "Va inchipuiti ca atunci cind exista lege, nu comentam. Sint de acord cu liberatea de exprimare, dar nu inteleg frivolitatea lor. Nu sint extremist, probabil ca vor sa fie trecuti in rindul celor a caror casatorie sa fie oficiala si de aceea fac aceste parade. Din cite stiu nu se numeste casatorie, este ceva de genul uniunii spirituale. Eu nu am nimic cu ei, probabil ca sint oameni de valoare, probabil ca sint si printre noi si nu ii stim. Faptul nu este iesit din comun, chestiunile acestea sint de mii de ani. Inainte insa nu le faceau publice. Noi abia dupa 1989 am citit, auzit la TV sau vazut despre sex, pentru ca pina atunci traiam in chingi. Despre angajarea unui homosexual, ce sa spun? Daca nu vine cu apartenenta la comunitatea gay precum o diploma, si este om de valoare, nu am de ce sa nu-l angajez. Nu am de ce sa fac discriminare"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.