Local

Transport de vin măsluit interceptat la Tișița

Gabriel Sava
7 iun 2006 2452 vizualizări

Un transport de cinci tone de vin falsificat a fost interceptat la Tișița. Șoferul vehiculului a dispaăut, pretextind ca îi este rău. Toate indiciile duc către o societate din Panciu care are antecendente în domeniu. În ultimele luni au fost depistate cantități mari de vin falsificat.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o dubă Mercedes încărcată cu 5 tone de vin a fost oprită la un control de rutină în punctul rutier Tișița. Vehiculul era condus de Gică Silvestru și aparține societății Vinalcool Panciu, al carei administrator este Viorel Goidea. În momentul în care i s-au cerut documentele justificative pentru vin, pănceanul a prezentat doar un buletin de analiză emis chiar de către laboratorul aparținând societății Vinalcool Panciu. "Transportul nu era însoțit de documentul justificativ de însoțire a mărfii pe care îl eliberează Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Vrancea și nici de documntele care atestă calitatea de producător al mărfii. Pretextând că îi este rău, șoferul a închis vehiculul în care se afla vinul și a dispărut", a declarat Costică Neață, directorul DADR. Cu toate că la fața locului s-au deplasat și inspectorii Inspecției de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), aceștia au făcut cale întoarsă. "Legea ne obligă ca în momentul în care recoltăm mostre să dăm și celui în cauza contraprobe, ceea ce nu a fost posibil în noaptea respectivă", a declarat directorul Costică Neață. Întrebat de destinația mărfii, șoferul a încercat mai multe variante, precum București, Bacău sau Popești. În declarația dată ieri, Gică Silivestru ar fi susținut că mergea cu vinul la bunica sa. Dispariția șoferului de la fața locului era pe deplin justificată de faptul că analizele au scos la iveală ca vinul nu este propriu consumului uman. Pentru că șoferul a luat toata vina asupra sa, inspectorii de la Inspecția Vitivinicola nu au putut proba contrariul.


Societatea pănceană are antecedente


Coincidență sau nu, chiar înainte de Paști, societatea în care este implicat Viorel Goidea a primit o amenda de 216 milioane lei vechi pentru acuzații similare. Vinul comercializat de Vinalcool SRL Panciu a fost găsit atunci într-un magazin din București, sancțiunea fiind aplicată de reprezentanții MAPDR. Pe lângă amenda primită la București, ISCTV Vrancea a aplicat încă o contravenție de 16 milioane de lei, pentru nerespectarea normelor de evidență. La momentul respectiv, după analizele de laborator, a reieșit ca marfa nu corespunde caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice stabilite prin H.G. 1134/2002, normele de aplicare ale Legii 244/2002, legea viei și vinului. Din câte se pare, omul a contestat amenda în instanță și și-a văzut în continuare de treabă. Societatea pănceană deține un antrepozit viticol și un laborator autorizat de analize. Până în prezent, Vinalcool SRL Panciu este a  doua societate de profil din Panciu căzută în plasa polițiștilor după Depvin SRL, care a primit în cursul acestui an o amendă de 200 milioane lei vechi. La nivel de județ, pentru astfel de fapte au fost sancționate contravențional 14 societati, iar în cazul uneia dintre ele fiind demarate și cercetările penale. Dacă se va putea proba că Vinalcool Panciu este la a doua abatere, licența acesteia ar putea

fi anulată. În cursul zilei de ieri s-a reușit recoltarea probelor de vin, iar șoferului i s-a permis să ducă vehiculul sigilat la domiciliul său din Panciu în așteptarea anchetei. Reporterii noștri au încercat  aseară să-l contacteze și pe patronul firmei păncene, însă acesta nu a răspuns la telefonul mobil.


Mafia vinului este protejată


Cel puțin la Panciu, transporturi de zeci de tone de vin pleacă săptămânal către marile orașe ale țării. Cei care au urmărit fenomenul sunt convinși că mafia vinului are rădăcini politice adânci, pentru că acțiunile DADR nu i-au impresionat cu nimic pe cei care au astfel de îndeletniciri. Surse bine informate din sistem spun că falsificatorii de vin se bazează chiar pe sprijinul unor judecători, procurori, finanțiști și polițiști influenți dispuși să le "țină" spatele și uneori chiar să le acopere urmele. Inspectorii DADR au intrat deja în posesia unor informații legate de punctele în care se falsifică de obicei vinul, însă descinderea la fața locului nu este posibilă fără polițiști și procurori de încredere.Tocmai din acest motiv, Costică Neață consideră că acțiunile inspectorilor trebuie sprijinite în continuare de public chiar și de informații cu caracter anonim.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.