Local

Albanezul Baki Ymeri, un prieten al vrîncenilor

Valentin Muscă
5 iun 2006 3498 vizualizări
Scriitorul albanez este o punte de legătură între afinitătile lingvistice romăno-albanze. Focsănenii au descoperit că între cele două limbi există o traditie comună, uitată de noua generatie.

Boteitul oilor 2006 a revelat vrincenilor un nume de marcă de la sud de Dunăre, scriitorul albanez Baki Ymeri. Născut pe pămintul care a fost leagănul formării a două popoare, albanez si sirb, in Kosovo, tara unde mănăstirile sirbilor sint ca mănăstirile romanilor din nordul Moldovei, Baki Ymeri a descoperit Romania ca student. Cu o caschetă de yankeu, semn al ocupantului american din Kosovo, scriitorul albanez a adus la Focsani nu numai un discurs despre frumusetea poporului si a limbii romane, ci si o farimă din tezaurul lingvistic romanesc de pe coasta Dalmatiei. "Romania este tara cu cel mai frumos folclor din lume si albanezii se simt in Romania ca la ei acasă. în tara dumneavoastră sufletul meu se simte liber pentru ca Romania este o tară binecuvintată de Dumnezeu. Trebuie să fiti mindri că sinteti romani", a spus celor prezenti, Baki Ymeri. Dacă romanele la modă au făcut subiect pentru mese rotunde in marile licee focsănene nici unul nu a avut ideea unui seminar despre teme majore ale folclorului vrincean, ale legăturii dintre traditiile vrincene si cele ale altor popoare. Asta pentru că nu este la modă, iar acesti profesori poartă incă mentalitatea comunistă cind asteptau să li se dea indicatii de la Bucuresti. A trebuit să vină un albanez din Kosovo pentru ca noi, "vrincenii ăstia dăstepti", să realizăm că la sud de Dunăre limba romană este la ea acasă. Si pentru a demonstra acest lucru, Baki Ymeri a recitat o poezie scrisă numai cu cuvinte albaneze si romanesti. De asemenea, a recitat din "Miorita" in limba albaneză.


Baki Ymeri are rubrică in "Oglinda Literară"


Prezenta acestui apostol al sufletului romanesc la sud de Dunăre se datorează colaborării sale cu revista "Oglinda literară", Baki Ymeri fiind invitat de Asociatia Culturală "Duiliu Zamfirescu" Focsani. Scriitorul albanez, care este si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, are deja o rubrică permanentă in "Oglinda literară". în cel mai recent număr al revistei (Anul V, nr. 53, Mai 2006), Baki Ymeri publică un eseu de suflet, "Mandria de a fi roman". Pentru că am pomenit numele revistei Asociatiei Culurale

"Duiliu Zamfirescu", vrem să mai amintim citeva prezente din acest numar: Florentin Popescu, de ceastă dată cu un eseu despre un nume important al gindirii religioase din veacul trecut si

anume Alexandru Mironescu, membru marcant al "Rugului Aprins" de la Mănăstirea Antim; interviul lui Cosmin Dragomir cu tinărul critic Marius Chivu; fragmente din jurnalul prof. univ. dr. Ion Rotaru. Poate sintem subiectivi, dar ne-a surprins plăcut schimbarea de stil a scriitorului Gheorghe Mocanu. De la romanul "Borta", la eseul "Lehamite", scriitorul a demonstrat că nu este prizonierul doar al naratiunii etichetate de unii băstinasi cu diplome luate cu bidoane, drept "humulesteană", ci autorul poate să se desprindă de stilul povestitorului "Neamului ursoienilor" si să realizeze un adevărat eseu filosofic. Din revistă nu lipsesc articolele, chiar studiile despre "fratii maconi" ai lui Olimpian Ungherea... Fiecare cu ce-l doare!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.