Local

Rugaciunea si faptele sint pe primul loc

Dana Chiorescu
15 mar 2005 730 vizualizări
Crestinii ortodocsi au intrat de ieri in Postul Pastelui. Acesta este cel mai mare post de peste an, perioada ce reprezinta o pregatire sufleteasca si trupeasca pentru sarbatoarea Invierii Domnului. Mai este Postul, indiferent ca este al Craciunului sau al Pastelui, o traditie respectata de romani? Care sint motivele pentru care multi dintre noi dau din ce in ce mai putina importanta purificarii fizice si psihice? Opiniile interlocutorilor nostri le puteti afla din rindurile care urmeaza.


Elena Rosca, 49 de ani, oficiant superior, Focsani

"Tin post, cum sa nu. O perioada numai pentru ca nu pot sa-l tin pe tot, la serviciu fiind. Prima saptamina si ultima. In rest voi vedea ce voi mai face. Nu stiu traditii speciale legate de Lasata Secului. Se cheama neamurile, finii, se gateste mincare buna... Se maninca bine ca sa poti sa rezisti tot postul. In general batrinii tin post. Nu este suficient numai sa tii post. Trebuie sa te duci si la biserica..."


Daniela Dima, 33 de ani, oficiant superior, Focsani

"Se tine post ca sa ne curatim, sa plecam sufleteste pregatiti pentru lumea cealalta. Dar nu e suficient numai sa postesti. Are importanta mai mare ceea ce faci. Mincarea este pe ultimul loc si rugaciunea si faptele sint pe primul loc."



Saftica Bourosu, 31 de ani, casnica, Focsani

"Da, tin post miercurea si vinerea. Nu tin tot postul pentru ca nu pot. Sint si bolnava, dar miercurea si vinerea ma straduiesc. De Lasatul Secului vin neamurile la noi, se lasa sec de carne... Asta stiu eu ca traditie din strabuni. Si se fac si placinte. Se spune din batrini ca "moare Lazar de dorul placintelor". Asa e din traditie in casa. Noi nu ne-am dat pe alta lege, cum vin pe la usi adventistii, sau tot felul de religii din astea. Asta e religia noastra, asta ramine, asta o stim din batrini. Cei pe care ii stiu, respecta traditiile, obiceiurile, tin post... Mai sint si care se imbolnavesc si le este frica de Dumnezeu si se apuca sa tina post... Mai sint si care nu cred si nu tin nici un fel de post. Dar, in special batrinii sint mai cuviosi. Asa sint batrinii. Parintii mei au peste 70 de ani si tin post intotdeauna. Doar sa fie bolnavi si sa nu poata tine. Dar tineretul nu tine post pentru ca nu cred si zic ca o vor face la batrinete."



Maricica Gavrila, 52 de ani, casnica, Focsani

"Tin, trebuie sa tin post. Miercurea, vinerea, in Saptamina Mare... Inainte de inceperea postului vin copiii, fac placinte, mincare... Chiar daca mai ramine mincare nu o mai mincam a doua zi. Trebuie sa tinem post pentru ca asa sintem noi crescuti, asta este legea noastra ortodoxa... Tine lumea post, parintii mei, cel putin, tin tot postul. Au inceput si tinerii sa mai tina. Din constiinta, nu din frica. Sper ca ne vom intoarce la traditiile crestine ale poporului nostru."



Georgiana Vlad, 30 de ani, profesor, Focsani

"Nu tin post, din motive de sanatate. Cred ca lumea mai crede si respecta postul. Si eu cred in Dumnezeu si as avea ambitie sa tin postul dar daca sanatatea nu imi permite... Batrinii sint cei mai constiinciosi pentru ca au fost crescuti in spirit religios si li s-a inoculat credinta. Dar tineretul mai putin. Mai ales generatia a doua, cea comunista, a fost crescuta in alt spirit si este mai greu, la o virsta, sa te schimbi. Lucrez in invatamint si am constatat ca si elevii tin post. O fac si din constiinta si din educatia primita din familie dar cred ca si scoala are meritul ei, pentru ca la scoala fac religie. Pe vremea noastra nu se facea religie si nici nu aveam voie sa mergem la biserica. Ar trebui sa incercam sa revenim la credinta. Vad ca lumea merge din ce in ce mai des la biserica, sint biseicile pline."



Corina Mladuta, 24 de ani, vinzatoare, Focsani

"Tin post, putin. Miercurea si vinerea. Acum si de Craciun. Nu este greu sa tin. Sint o multime de variante, avem edstule acum de mincat, nu ma tenteaza carnea. Piata este mult mai bogata, se gasesc foarte multe produse, nu neaparat cartofi si fasole, cum se tinea pe vremuri. Tin si din credinta, dar este bine si pentru organism. Batrinii sint doar cu credinta, nu se gindesc si la sanatate."


Anonim

"Eu tin post si foarte multi o fac. Cred in Dumnezeu si daca tin post, starea sufleteasca parca e mai buna. Nu toata lumea realizeaza lucrul acesta. Nu imi este greu sa tin post. Este o placere sa maninci dupa ce ai postit, si parca te bucuri altfel de sarbatori."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.