Local

A inceput Postul Pastelui.

Ziarul de Vrancea
14 mar 2005 982 vizualizări
Lasata secului a fost prilej de sarbatoare pentru crestini.

Crestinii ortodocsi intra de astazi in Postul Sfintelor Pasti, care dureaza sapte saptamini, pina pe 1 mai. Conform canoanelor bisericesti, carnea si produsele din carne sint interzise pina la Invierea Domnului. In aceasta perioada sint doua dezlegari la Peste, una de Buna Vestire (25 martie) si cealalta de Florii, cind se sarbatoreste Intrarea Domnului in Ierusalim. Slujitorii Bisericii spun ca prin post ne purificam trupeste, dar mai ales sufleteste, pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului. Preotii mai spun ca postul alimentar trebuie insotit de abstinenta si de o buna conduita morala. De asemenea, este importanta si starea de spirit din aceasta perioada cind sintem indemnati sa tacem mai mult si sa ascultam mai mult, sa fim mai binevoitori cu cei din jur si sa nu ne lasam antrenati in dispute de orice fel. "Retragerea in tine este esenta postului. Pe de o parte avem oprirea de la mincare si de la bautura pe un timp limitat, sub aspectul vietii materiale, iar sub aspectul vietii spirutale, intoarcea in sine insemenaza sa ne facem ordine in gindire, in vointa si in sensibilitate. Sa incercam sa ne disciplinam gindurile, conduita, discernamintul ca sa inclinam balanta inspre bine, vointa sa se opuna raului si sa luptam cu afectele, adica cu slabiciunile omenesti. Nu postul de mincare si bautura este mai important, ci lupta cu patimile persoanale. De ce este un post mai aspru si te obliga la mai multa concentrare? Pentru ca intimpinam si momentul mortii Mintuitorului, al rastignirii Lui si, dupa aceea, bucuria Invierii. Este postul spre un evenimnent al durerilor, al patimilor, care, chiar daca sint ale fiului Lui Dumnezeu, patimim si noi, pentru ca el patimeste pentru noi si trece prin moarte pentru noi. Ce facem noi ca sa intimpinam, sa fim vrednici, de moartea, Invierea, Inaltarea lui. Cita vrednicie trebuie sa aducem in noi ca sa traim aceste evenimente. Postul inseamna acumularea de merit si de vrednicie pentru a trai evenimentele fiului lui Dumnezeu, care nu vizeaza o problema strict terestra, ci o problema existentiala", ne-a detaliat preotul Costica Popa de la Biserica Sfintii Imparati din Focsani.

In postul Pastelui nu se fac cununii religioase, dar lasatul secului este un moment de bucurie si festin, care a fost sarbatorit asa cum se cuvine in multe familii de crestini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.