Local

Vedeta primei zile de tirg a fost actorul Mircea Albulescu

Valentin Muscă
6 mai 2006 831 vizualizări
Actorul Teatrului National din Bucuresti, care a lansat la Focsani doua carti de poezii, s-a dovedit a fi un actor de primă mînă. Intelectualii vrinceni au boicotat prima zi a tirgului de carte. Editurile prezente cu standuri la Galeriile de Arta vind carti cu reduceri.

Prima editie internatională a singurului tirg de carte din sudul Moldovei s-a deschis ieri, la Galeriile de Arta din Focsani, in prezenta editorilor, a traducatorilor, a oamenilor de litere si a zeci de amatori de noutati editoriale. Maestrul de ceremonii a fost Teodora Fintinaru, directorul Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu", organizatorul manifestării aflata la cea de-a patra editie. Pentru prima data la tirgul focsanean au fost si rromii cu un stand special, reprezentind Alianta Civica a Rromilor, dar si o editura din afara Romaniei, Cartier din Chisinau. Fiind o editie desfasurata sub semnul francofoniei, printre invitati s-au numarat intelectuali bucuresteni de talia lui Mircea Micu si genialul traducator al lui Ch. Baudelaire, Radu Cirneci. Totusi, reportofoanele il cautau pe Mircea Albulescu, pe care generatiile nascute pe vremea Primaverii de la Praga si-l amintesc cind recita cu timbrul sau special laude la adresa "genialului conducator". De aceasta data, actorul Mircea Albulescu a fost prezent, la Focsani, cu doua volume de poezie, "Clante" (Ed. Coresi, 2005) si "Fluture in lesă de aur" (Ed. Coresi, 2002). Cunoscutul artist a tinut la Focsani o adevarata pledoarie pentru iubire. "Pornind de la sintagma lui Marin Preda «Daca dragoste nu e, nimic nu e!» pot spune ca tot ceea ce sint se inscrie in iubirea pentru ai mei iar ai mei sint, incepind de la Calin Dumitriu, editorul meu, pina la toata lumea prezenta in aceasta sala. Este foarte important sa cultivam cit se poate iubirea. Cele doua carti ale mele, daca veti avea bunavointa imensa si rabdarea sa le parcurgeti, sint de fapt un indemn catre iubire", a spus Mircea Albulescu, dupa ce a recitat din volumul "Fluture in lesa de aur". In ciuda efortului organizatorilor, care au facut ca Focsanii sa iasa, pentru citeva zile in lumea buna a literelor, intelectualii locali nu prea s-au inghesuit sa participe la lansari si nici la discutiile care au urmat.


Tipografii migreaza in Asia


Dintre judetele vecine, cel mai bine reprezentat la tirg a fost Galatiul. Editura "Scoala Galateana" a adus peste zece titluri de carte pentru copii, unele dintre acestea fiind in editie bilingva, traduse de vrinceanul Constantin Frosin, profesor universitar in orasul de Dunare. Viorel Stefanescu, redactorul responsabil al editurii, si-a lansat lucrarea "Filografii. Fragmente publiciste", o culegere de cronici si interviuri ale autorului, publicate in presa de specialitate. Autorul galatean cu cele mai multe lucrari prezente la tirg a fost Olimpia Sava, care semneaza o jumatate de duzina de carti pentru copii. Editura "Flamingo" din Bucuresti a adus la tirg doar carti pentru copii. "Daca fenomenul actual continua, dupa 2007 cartile vor fi tiparite cu predilectie in Hong Kong, iar micile tipografii din Romania vor da faliment", ne-a spus Dumitru Gavrila, reprezentantul editurii "Flamingo", care tipareste deja in tari din

Asia. Fiind Anul International al Francofoniei a fost lansat si volumul de traduceri din lirica africana si caraibeana, "Totem", care a vazut lumina tiparului la Editura Institutului Cultural Roman. Despre literatura francofona, cuvinte frumoase au fost spuse de traducatorul Radu Cirneci, care a amintit si de faptul ca in acest an se implineste un secol de la nasterea "parintelui francofoniei", poetul si filosoful culturii, senegalezul Leopold Sedar Senghor. Tirgul focsănean este prilejul pentru iubitorii de carte de a

descoperi ultimele aparitii si de a cumpăra lucrările autorilor preferati, la preturi mai mici decit cele din librării. Parintii pot oferi copiilor carti care costa doar 1 RON, dar pot fi achizitionate si lucrari ce pot ajunge la jumatate de milion de lei vechi. Tirgul continua si astazi cu lansari, expozitii de pictura si grafica si un seminar despre arta traducerii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.