Local

Ruinele comunitătii evreiesti din Adjud

Valentin Muscă
21 apr 2006 5264 vizualizări
Trei secole de istorie a iudaismului adjudean s-au transformat in citeva mormane de pietre tombale. Numai Strada Evreimii mai aminteste de ghesefturile evreilor de pe malurile Trotusului. Comunitatea din Adjud nu mai are nici un evreu practicant

Nimeni nu mai stie ca, pe malul Trotusului, la Adjud, a existat pina la jumatatea secolului al XX-lea o solida comunitate evreiasca care traia in orasul vechi, linga Oborul care astazi a disparut. Prin mijlocul acestui cartier trecea Strada Mare, strada Evreimii unde, pe o parte si pe alta, se aflau ghesefturile evreilor, zeci de mici pravalii in care negustorii evreii aduceau toate marfurile de care aveau nevoie adjudenii. Trei secole de istorie a evreimii adjudene au ajuns in ruine si nici măcar primăria municipiului Adjud nu stie toate amplasamentele ultimilor vestigii ale comunitătii israilite din orasul de pe Trotus. Primul cimitir evreiesc din Adjud si cel mai vechi din nordul Tinutului Putna, situat in Fundătura Islaz nr. 60, se afla in ruine de mai bine de jumatate de secol. După ce, in anii 30, a fost inchis de comunitate, in timpul celui de-al doilea război mondial a avut nesansa ca Armata Sovietică să sape transee tocmai prin mijlocul cimitirului, profanind zeci de morminte si distrugind pentru totdeauna alte zeci. Abandonat după 1947, cind evreii au plecat in Tara Sfintă, cimitirul a ajuns un morman de gunoaie, pe care vecinii le aruncau peste gard.


Ultimii doi evrei s-au "increstinat


"Practic, la Adjud nu mai avem nici un evreu. Cu greu, in ultimii ani, am gasit un om de suflet care a luat asupra sa ingrijirea cimitirului vechi, care devenise un loc viran. Pentru ca este asezat la marginea orasului, a trebuit sa lupte cu localnicii care facusera un obicei din a deversa pubelele in cimitir. Deoarece la Adjud nu mai avem evrei practicanti, Comunitatea din Focsani se ocupa de admnistrarea vestigiilor fostei comunitati din Adjud", ne-a spus Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreiesti din Focsani. Pe linga cimitirul vechi mai exista si cimitirul nou, care se găseste la capătul sudic al municipiului, in strada Copacesti nr. 96. De asemenea, se mai zareste locul fostei sinagogi, din strada Costache Negri, ajuns depozit de gunoaie. La citiva pasi, pe aceesi stradă, se găseau clădirile administrative ale comunitătii. Singurul loc, inca nedistrus definitiv, care pastreaza imaginea anilor de inceput de secol XX , cu ghesefturile evreilor, este Strada Mare a municipiului, vechea stradă a evreimii adjudene, care seamănă mult cu fosta stradă mare a Focsanilor si cu magazinile evreilor din jurul Bisericii Domnesti si cu imobilele din jurul sinagogii din Odobesti. De Pastele evreilor din acest an, am vrut sa amintim contemporanilor din Adjud ca in mijlocul lor se afla o farima din Adjudul de altadata. Din nefericire, autoritatile adjudene nu au reusit macar sa puna un indicator pentru urmasii acestei comunitati care vin, la momente importante, precum Pastile, sa se roage la mormintele stramosilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.