Local

Carte omagiu pentru Ion Larian Postolache

Valentin Muscă
19 apr 2006 1565 vizualizări
Acesta a fost unul din cei mai importanti traducători născuti în Tîrgul Adjudului.

Al doilea volum din seria "Scriitori vrinceni", initiată de editura Pallas Atena, a văzut lumina zilei: "Ion Larian Postolache. Schită monografică - antologie de texte literare" (Focsani, 2006). Realizat de profesorul Mircea Dinut si publicistul Alexandru Desliu, acest volum aduce in actualitate o personalitate mai putin cunoscută de generatiile net-cafeurilor zilelor noastre, unul din poetii care au imbinat magia versului cu arta deficilă a traducătorului. Născut in timpul primului război mondial la Adjud, Ion Postolache ajunge in cartierul pestrit al Oborului din Focsani, unde locuieste pină in 1939, cind pleacă in Bucuresti. în 1937, publică primul volum de poeme, "Fluturi de bronz". La Bucuresti participă la bogata viată literară, fiind prieten cu membrii celebrului cenaclu "Zburătorul". în timpul războiului a fost reporter pe cimpul de luptă, iar din 1945 il găsim in mijlocul tumultuasei vieti literare bucurestene, in cele mai diverse cercuri. Dacă in prima parte a vietii este frămintat de misterul cuvintului, in anii războiului, de actualitătile de pe front, in a doua parte a excursului său terestru, Ion Larian Postolache se dedică, cu pasiune, artei de traducător. Retras undeva la marginea Bucurestilor, la Otopeni, un fel de Obor al Focsanilor, adjudeanul naturalizat bucurestean, va publica (singur sau in colaborare) peste zece volume de traduceri. Gratie profesorului Petrache Dima, in 1986, profesorii Liceului Unirea i-au organizat o emotionantă aniversare, la Focsani. După 1989 a continuat să traducă si să publice creatii proprii, pină in decembrie 1997, cind Ion Larian Postolache părăseste această lume, discret, fără ca pe plaiul bolnavei Miorite cineva să-i sesize lipsa. După stiinta noastră nimeni nu s-a gindit să comemoreze, in vreun fel, personalitatea unuia din cei mai mari traducători născuti in acest blestemat colt de tară sau să-l omagieze, la vreun eveniment important. Lucrarea realizată de profesorul Mircea Dinut si publicistul A. Desliu aduce pe masa de lucru a tinerilor vrinceni o introducere in viata si activitatea lui Ion Larian Postolache si le oferă si o antologie de texte literare din opera autorului. Rămine dascălilor să-i introducă pe elevii vrinceni in lumea interesantă a poetului si traducătorului I. L. Postolache.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.