Local

Legea lustratiei este sansa eliminarii dinozaurilor din politica

Valentin Muscă
15 apr 2006 865 vizualizări
Istoricii Marius Oprea si Stejarel Olaru au explicat ieri focsanenilor ce se intimpla cu Legea lustratiei. Acestia au atras atentia ca prevederile exagerate ar putea duce la caderea sa in derizoriu.

Focsanii au avut, ieri, din nou, sansa de a fi gazda a doua nume in voga ale istoriei recente, istoricii Stejarel Olaru si Marius Oprea, invitati de Tineretul National Liberal. In timp ce la Sala Polivalenta personaje pe care lustratia ameninta sa le trimita la cosul cu obiecte stricate, defilau la Salonul Constructorilor, la Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta", Marius Oprea, presedintele executiv al Institutului National pentru Cercetarea Crimelor Comunismului in Romania, si Stejarel Olaru, director in cadrul aceluiasi institut, au incercat sa explice focsanenilor Lege lustratiei. "Legea a trecut de Senat, dar urmeaza votul dificil din Camera Deputatilor. Din nefericire, legea a fost construita intr-o forma exagerata, tocmai pentru a cadea in derizoriu. Problema lustratiei este mai mult o problema locala, la nivelul primariilor, decit una de Parlament, primarii de toate culorile fiind vizati de aceasta lege. In acelasi timp, Legea lustratiei ofera tinerilor o sansa, prin eliminarea dinozaurilor din politica", a spus Stejarel Olaru. Tocmai aici este cheia lustratiei, scoaterea pe tusa, pentru un deceniu, a fostelor cadre de partid, care insumau la nivelul anului 1986 circa 190 de mii de persoane, din care buna parte s-a reciclat prin toate partidele politice si au gasit culcus prin primarii, consilii judetene si prefecturi. Cit despre cel mai temut "vinator de securisti", istoricul Marius Oprea, acesta a demonstrat celor prezenti cum s-a privatizat Securitatea prin metoda MEBO si cum indivizi ca fostul deputat de Vrancea, Ristea Priboi, fost ofiter de Securitate, a ajuns sa livreze, prin firma soacrei sale, mape si plicuri Consiliului Judetean Vrancea. "Lustratia vizeaza indepartarea aparatului securisto-comunist de lumea politica. Daca, din 2007, vor intra bani in Romania, acestia vor ajunge in buzunarele securistilor, iar integrarea noastra va fi un fiasco. De aceea a fost nevoie de deconspirarea Securitatii prin CNSAS si de Legea lustratiei", a spus Marius Oprea. Expunerile celor doi istorici au fost completat cu fostul luptator anticomunist Gheorghe Popa, din Nereju, care a pus la cale o revolta impotriva comunistilor, pe care i-a platitit cu ani grei de puscarie. In timpul conferintei a aparut in sala un cetatean turmentat. Nu credem ca a fost trimis special de baietii cu ochi albastri pentru a tulbura linistea, dar nici nu putea ajunge intimplator tocmai in sala de la etajul I al Casei de Cultura. Daca Legea lustratiei va fi votata de Camera Deputatilor si se va aplica, citeva sute de persoane aflate astazi in administratia vrinceana vor trebui sa-si caute de lucru in alta parte. Marius Oprea si Stejarel au venit in Vrancea la invitatia Organizatiei de Tineret a PNL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.