Local

Milcovia a resuscitat!

Valentin Muscă
11 apr 2006 977 vizualizări
Intre cele două războaie mondiale, "Milcovia" a fost publicatia prin care putnenii au scos capul în lumea "savantă". Celebritatea sa a fost egalată, dar nu întrecută, doar de revista "Ethos". Un rol important în aparitia revistei l-au jucat profesorii de la Colegiul Unirea.

Cea mai titrată revistă apărută vreodată pe plaiurile fostului judet Putna - este vorba de "Milcovia" - a inceput un nou drum. Este a treia "nastere" a "Milcoviei" si credem că nu va fi una efemeră cum a fost in anii 70, cind a apărut ca supliment al defunctului jurnal "Milcovul". De această dată editorii sint cercetătorii de la Casa Corpului Didactic "Simion Mehedinti" din Focsani. "Dorim să aducem revista la faima de odinioară si să facem din publicatie un spatiu al dialogului si o fereastră a Vrancei către cealaltă Romanie. Nu intimplător, primul număr din această serie a fost dedicat geografului N. Al. Rădulescu, anul trecut fiind pentru Vrancea, in mod neoficial, anul Rădulescu, deoarece s-a implinit un secol de la nasterea marelui geograf vrincean. Numerele viitoare vor fi deschise spre tematici diverse si asteptăm colaborări de la cercetători din domenii cit mai variate. Vor apărea două numere pe an", ne-a spus prof. dr. Costică Neagu, unul din coordonatorii publicatiei. Prima serie a revistei a fost intre 1930-1936 si s-a născut din emulatia unor dascăli ai Focsanilor acelor ani, printre care N. Al. Rădulescu, Ion Diaconu, Al. P. Sava, cunoscutii Nicolae Jechianu, I. Romanoai, juristul Aurel Sava, etc. Un rol important l-au jucat profesorii Colegiului National Unirea. Cele sapte volume ale primei serii insumează aproape 1000 de pagini, care stau mărturie despre Focsanii anilor 30 si preocupările profesorilor acelor ani. Pe acele timpuri, dascălii nu transformaseră meditatiile intr-un drog pentru copii, ci lucrau la viitorul lor, prin cultură si educatie. Dovadă această revistă, mai celebră in cercurile intelectualilor focsăneni decit substanta insăsi a celor sapte volume. Unul din "nasii" "Milcoviei", prof. Ion Diaconu, a scos in timpul celui de-al doilea război mondial, intre 1941-1943, revista "Ethnos", alt monument care face cinste dascălilor acelor vremuri. Si atunci era nevoie de bani si profesorii erau tot bugetari. De altfel "decesul" Milcoviei, in 1936, a fost unul financiar, revista nemaiputind să apară din cauza lipsei banilor. Rămine insă din acei ani amintirea palpabilă a celor sapte volume, in care studii despre probleme de geografie se imbină cu studii despre biserici si populatia Vrancei. Din nefericire, la Bibliotecile publice din judet nu există decit citeva numere din această publicatie. Găsiti in schimb toate stupiditătile editoriale ale momentului si ceva in plus, si asta pe bani publici. La un nou inceput de drum, dorim editorilor să aducă "Milcovia" cel putin la nivelul revistei interbelice, să nu se lase influentati de circoteli si, in primul rind, să aducă nume importante in paginile revistei, să lanseze teme si numere provocatoare pentru a evita transformarea "Milcoviei" intr-o revistă băstinasă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.