Local

Taximetrist hacuit cu zece lovituri de cutit

Matei Bratu
7 apr 2006 2387 vizualizări
Cadavrul lui Ionel Ariton a fost gasit in fata unei curti din comuna Cimpineanca, la 7 kilometri de locul unde a fost ascunsa masina sa. Crima a avut loc noaptea trecuta, autorul fiind cel mai probabil un client tinar. Taximetristul a fost injunghiat cu zece lovituri de cutit. Criminalul i-a luat barbatului 500 de mii de lei si a disparut fara urma. Politistii au dat in urmarire generala un suspect din comuna Jaristea.

O crima comisa cu singe rece a ingrozit ieri toata breasla taximetristilor. Un taximetrist focsanean a fost omorit cu singe rece noaptea trecuta de catre unul dintre clientii sai. Masina Dacia Logan, care pare sa fi facut cu ochiul criminalului, a fost gasita ascunsa intr-o parcela de vita de vie din comuna Jaristea. Cadavrul lui Ionel Ariton, 53 ani, din Focsani, a fost abandonat in fata unei curti din comuna Cimpineanca. Corpul prezenta nu mai putin de zece lovituri de cutit. Cei aproximativ 500 de mii de lei pe care barbatul ii avea in masina disparusera, in schimb telefonul mobil si ceasul au fost gasite asupra sa. Barbatul lucra la compania Taxi Ral, iar masina era proprietate personala. Crima a provocat panica si soc in rindul taximetristilor focsaneni, care se tem sa mai iasa seara pe traseu. Politia are deja un suspect, un tinar din Jaristea, care a disparut de acasa de ieri.


Miercuri dimineata, politistii din comuna Jaristea au fost anuntati de un localnic despre faptul ca intr-una din viile din comuna este abandonat un taxi cu usile deschise. Politistii au mers la locul indicat si au descoperit o Dacie Logan, cu numarul deinmatriculare VN-04-PZK, care era inscriptionat cu semnele firmei de taxi "Ral". Masina era lovita in partea din fata si era ascunsa intr-o parcela de vita de vie. In zona nu a fost gasita nici o persoana. Ceasul masinii era pus in functiune, banii lipseau, iar cablul de la firma luminoasa fusese taiat pentru ca autoturismul sa nu fie reperat de la distanta. Totodata, la citiva metri de taxi, anchetatorii au gasit un cutit cu lama lata care pare a fi arma cu care a fost omorit soferul de taxi. Dispeceratul firmei Ral a fost anuntat despre masina abandonata cu indicativul 156 si mai multi taximetristi au ajuns in zona. "Un cetatean a gasit masina intre vii si a anuntat dispeceratul nostru. Pe la ora 4.00, ne-au anuntat si pe noi. Ne-am urcat mai multi taximetristi in trei masini si ne-am dus acolo. Ne-am dat seama ca este masina lui Ionel Ariton. Am vrut sa cautam printre rindurile de vie, insa politistii nu ne-au lasat ca sa nu compromitem urmele. Cind am vazut masina m-am gindit la ce e mai rau", a spus Florin Revent, unul dintre colegii barbatului ucis. Masina impreuna cu taximetristul a fost vazuta ultima oara in jurul orei 1.00, in statia de asteptare de la Capela. La citeva

minute insa, acesta a plecat cu un client si nu a mai fost vazut. Dispecerii de la Ral spun ca Ionel Ariton nu a anuntat prin statie ca are o comanda in afara orasului, asa cum se obisnuieste. "Era un barbat linistit, care nu a creat niciodata probleme. Din nefericire, nu a anuntat ca pleaca din oras. Nu prea folosea statia de pe masina pentru a comunica la baza", a spus Cornel Husein, patronul firmei Ral. Taximetristii de la Ral au un buton de urgenta la bordul masinii care face legatura cu dispeceratul in caz de urgenta, dar nu exista un sistem de localizare a taximetristului aflat in pericol. Dupa ce vor scoate bonul din casa de marcat a masinii, anchetatorii vor afla cu exactitate la ce ora a preluat acesta cursa.



Omorit cu zece lovituri de cutit


Cadavrul abandonat al taximetristului Ionel Ariton a fost gasit in fata unei porti din comuna Cimpineanca, la aproximativ sapte kilometri distanta de locul in care a fost gasita masina sa. "Ma duceam la serviciu si l-am vazut aici cazut, plin de singe. M-am speriat si am anuntat politia pe 112", a spus Emil Cristian, din Odobesti, barbatul care l-a gasit pe taximetrist. Pe corpul barbatului au fost identificate nu mai putin de zece lovituri de cutit, sase in abdomen si patru in spate. Cadavrul era in asezat intr-o parte si, desi ploua, sub el pamintul era uscat semn ca a fost adus acolo inainte de inceperea ploii. La fata locului anchetatorii nu au gasit decit o urma de masina si nici macar o picatura de singe, de aceea se pare ca taximetristul a fost omorit in alta parte. "Incercam sa adunam cit mai multe probe si, de asemenea, sa creem un cerc de suspecti", a spus prim-procuror adjunct Vasile Castu, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea. "Cind am ajuns la fata locului barbatul era deja mort. Are aproximativ zece intepaturi de cutit pe corp si cred ca decesul a survenit in urma cu aproximativ trei ore", a spus medicul ambulantier Luarentiu Albis, in jurul orelor 7.00. Asupra taximetristului au fost gasite telefonul mobil si ceasul de mina, semn ca autorul nu a avut timp sa-i faca o perchezitie corporala.


Taximetristii se tem sa mai iasa pe traseu


Ionel Ariton facea taximetrie ca sa-si mai rontujeasca veniturile de pensionar. De obicei ii mai tinea locul fiului lui, de asemenea taximetrist, si iesea pe traseu in general seara. Masina pe care lucra era proprietate personala. Dupa incidentul petrecut cu colegul lor, taximetristii focsaneni se tem sa mai iasa noaptea pe traseu. "Ne e teama sa mai iesim pe traseu. Nu avem nici o posibilitate de a ne proteja daca sintem atacati. Daca agresorii sint mai multi nu mai avem ce face. Politia nu ne da voie sa avem in

masini bite sau alte obiecte de acest gen. Avem o meserie riscanta", ne-a spus Laurentiu Melu, taximetrist la firma Ral. In ultimii ani taximetristii au fost in repetate rinduri victimele unor tilharii si chiar crime. In ultimii doi ani, in Focsani au avut loc patru agresiuni si tilharii asupra taximetristilor, dar din fericire nimeni nu a platit cu viata. In anul 2000 insa, un taximetrist galatean a fost omorit si abandonat cu tot cu masina in apropiere de Tisita.


Ultima ora


Anchetatorii au un prim suspect in cazul omorului de ieri. Este vorba despre un tinar in virsta de 18 ani din comuna Jaristea, Ciprian Banu, care a disparut ieri dimineata de la domiciliu fiind dat in urmarire generala. Se pare ca politistii au indicii importante ca acesta este autorul omorului. Politistii au ajuns la Jaristea dupa ce au aflat ca masina a fost implicata noaptea trecuta intr-un accident de circulatie, iar tinarul ar fi incercat sa ascunda apoi autoturismul si chiar sa-l dezmembreze, ceea ce a stirnit suspiciunea unui satean care a asitat la scena. Primarul din Jaristea, Nicolae Liciu, ne-a declarat aseara ca tinarul cautat de politie s-a mutat in comuna de aproximativ doi ani cu familia. "Parintii lui sint oameni

de isparva, insa tinarul are un anturaj dubios pe la Focsani, unde a locuit, si a mai avut probleme cu furatul. Din cite stim a fugit de acasa", ne-a declarat primarul. De altfel, parintii s-au dezis de fapta tinarului, dupa cum ne-au declarat aseara politistii. Vom reveni cu amanunte.




Taximetristii au o lege care nu-i apara


Taximetristii sint soferii cei mai vinati de catre politisti, reprezentantii OPC, ARR, fisc sau ai Primariei, pentru ca nu respecta regulile stabilite prin legea taximetriei si pe buna dreptate multi dintre

acestia sint amendati. Multe dintre cazurile de agresiune asupra acestora, petrecute in ultima vreme, ar fi putut fi evitate daca acestia ar fi respectat rigorile Legii 38/2003, privind transportul in regim de

taxi. Articolul 36 din legea amintita prevede posibilitatea ca masina de taxi sa aiba in dotare, pe linga statia radio de emisie-receptie, un dispozitiv GPS de monitorizare si apel. De asemenea, un taxi poate avea dotari optionale, (dar nu obligatorii) cum ar fi dispozitiv de inregistrare a precizarilor facute de client, perete despartitor intre conducatorul auto si clienti, climatizator, cititor de carduri, precum si altele. Potrivit acelesi legi, taximetristul nu trebuie sa angajeze transportul unui "client aflat in stare avansata de ebrietate sau aflat in stare de a dezvolta o situatie conflictuala", "sa nu transporte clienti pe bancheta din fata decit in cazul cind pe bancheta din spate nu mai este loc". La nivelul Focsaniului sint autorizate aproximativ 500 de taxiuri, dar in realitatea sint mai multe in teren. Reprezentarea si protectia intereselor profesionale ale operatorilor de transport si ale taximetristilor independenti se realizeaza prin camerele taximetristilor si asociatiile profesionale reprezentative, constituite conform OUG nr. 26/2000. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.