Local

La Poiana Cristei satele au luat-o la vale

Valentin Muscă
6 apr 2006 1326 vizualizări
Petreanu, Tiritu si Mahriu sint izolate total. Si drumul peste munte, prin Mera, s-a stricat.

Peste o mie de locuitori din satele Petreanu, Tiritu si Mahriu traiesc rupti de restul comunei Poiana Cristei, in urma alunecarilor de teren care s-au accentuat in ultimele zile si care au avariat mai multe locuinte si drumurile de acces. Problema cea mai gava este imposibiliatea comunicarii cu aceste sate, deoarece drumurile comunale au fost distruse pe mai multi kilometri, iar in unele cazuri nu se poate merge decit cu piciorul. Satenii nici pe cei mortii nu ii mai pot duce la cimitir, decit daca ii cara in spate. In urma cu doua saptamini, cind unei femei i-a venit rau si risca sa-si piarda viata, a fost nevoie de interventia unui elicopter S.M.U.R.D.. "La Tiritu s- au miscat trei gospodarii cu grajduri cu tot. Pentru moment oamenii locuiesc in casele avariate, dar daca ploile vor reveni si alunecarile vor continua, locuitorii vor fi obligati sa se mute din case. Pina deunazi mai puteam tine legatura pe varianta Mera - Larga -Bircu, dar in punctul Bircu s-a rupt drumul si nu se mai poate inainta cu masina. Cei de la Directia Silvica au promis ca vor reface drumul forestier. De la Bircu la Tiritu se poate ajunge, cu greu si numai cu caruta", ne-a spus Niculita Irinoiu, viceprimarul comunei Poiana Cristei. Si mai dificila este soarta locuitorilor din satul Petreanu, care acum sunt izolati complet de restul comunei, dupa ce podul peste Rimna a fost luat de ape si drumul comunal Petreanu-Tiritu s-a distrus pe o distanta de peste 2,5 km. Ingrijoratoare pentru autoritatile locale este insa situatia satului Mahriu, care ar putea deveni un al oilea Lac Baban, unde ntregul sat, in 1970, a fost distrus de alunecarile de teren in iteva luni. "Daca la Petreanu si Tiritu alunecarile sint de suprafata, la Mahriu au fost avariate sapte locuinte, dar problema cea mai periculoasa este profunzimea la care are loc aceasta alunecare de teren si care a ajuns la 4-5 metri. Acesta este un semn ingrijorator si poate prevesti o alunecare masiva de teren, ceea ce ar pune in pericol intreaga asezare si ne aminteste de cosmarul de la Lacul lui Baban", ne-a mai spus viceprimarul comunei. Reamintim ca in 1970, satul Lacul lui Baban, cu scoala cu tot, a fost stramutat la Gugesti pentru ca intreaga suprafata de teren, pe care se situa vatra satului, a fost afectata de alunecarile de teren.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.