Local

Odobestiul, cel mai vulnerabil oras în fata apelor

Valentin Muscă
1 apr 2006 728 vizualizări
Odobestiul este singurul oras din judet care nu are diguri de apărare, desi se situează pe malul unui rîu tumultuos. Furiei apelor i se adaugă amenajari ilegale în albia rîului, care o colmatează si o împing în cartierul Supusi. Sistemul de Gospodărire a Apelor a inaintat un proiect la Guvern, dar nu a primit nici un raspuns.

De la mijlocul secolului al XVII-lea, de cind avem prima consemnare documentară a orasului, Odobestii au fost de mai multe ori inundat complet de apele Milcovului. în fata acestor distrugeri, la inceputul secolului al XIX-lea, edilii au hotărit ridicarea unor diguri pe malul sting la orasului. Puhoaiele din 1927 au măturat aceste diguri, podul de peste Milcov si cartierul Supusi. După acest dezastru, autoritătile au refăcut podul si citeva zeci de hectare au fost impădurite cu plopi si salcie, in dreptul cartierului Supusi. în 1970 apele au intrat in oras, dar digurile nu au fost refăcute decit partial. După 1989, Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea nu a mai băgat nici un leu si Odobestii sint complet descoperiti in fata puhoaielor.



Asezarea de la poalele Sarbei este cel mai vulnerabil oras din Vrancea in fata apelor, neavind un sistem de diguri de apărare. In plus, pădurea de protectie din dreptul cartierului Supusi, plantată in timpul comunistilor, a fost taiata ilegal după 1989. Spălat, de la vest la est de riul Milcov, Odobestii este orasul care nu a eneficiat de nici cea mai mică atentie din partea SGA Vrancea, in ultimii 16 ani. Putin a lipsit ca la inundatiile din iulie 2005, să inregistrăm victime printre locuitorii din cartierul Unirea, unde apele furioase au distrus cinci case. Cartierul Supusi a fost unplut de aluviunile aduse de Milcov. Pentru citeva zile, in iulie trecut, locuitorii orasului s-au luptat cu aluviunile. La aceste nenorociri, se adaugă distrugerea malului sting al Milcovului, in dreptul podului de pe DN 2M, in septembrie 2005, unde Milcovul a săpat o bresă profundă si riscă să distrugă mai multe imobile si rampa de acces a podului. Inundatiile din această primăvară au accentuat distrugerea malului si amenintă periculos stabilitatea podului.

Pentru moment nimeni nu pare sa miste nici un deget.


Cauzele dezastrului


De la taierea padurii de protectie din partea de Vest a Odobestilor, la activitati ilegale in albia minora a Milcovului si lipsa unui proiect de consolidare a malului sting, toate au contribuit la situatia disperată a odobestenilor. "Extinderea unei societati de exploatare a lemnului, in albia riului, pe teritoriul comunei Brosteni, in fata orasului Odobesti, face ca viitura sa fie impinsa in oras. Am instiintat SGA Vrancea despre acest lucru incă de septembrie trecut, dar nu s-a luat nici o măsură in teren. La inundatiile

anuntate pentru acest an, apele vor intra, din nou, in cartierul Supusi", ne-a spus Daniel Nicolas, rimarul orasului. Extinderea societătii in albia Milcovului s-a făcut in anii 90, ca si alte constructii ilegale de pe albia riului Milcov, fara ca SGA sau alte autoritati competente sa poata impiedica acest lucru. La opt luni de la inundatiile care au distrus o parte din locuintele din cartierul Unirea, SGA Vrancea a ridicat trei diguri superficiale, desi situatia este gravă, iar o inundatie asemănătoare anului trecut va distruge

DN 2M in acel punct si cel putin vreo zece case, situate pe margina prăpastiei. "Pentru zona Odobesti s-a inaintat la Guvern, prin adresa nr. 4542, din august 2005, o nota de fundamentare, prin care propuneam consolidarea pe o distanta de 7 km a malului sting al Odobestilor, intre Supusi si Cimpeneanca. Deocamdata nu am primit nici un raspuns. In punctul Unirea s-au facut doar citeva

lucrari provizorii", ne-a spus Sergiu Mihaila, purtator de cuvint al SGA Vrancea. Este posibil ca haosul din conducerea SGA Vrancea sa se rasfringa la toate nivelurile. Nu se explică altfel cum este posibil ca un oras cu zece mii de locuitori să fie lăsat complet descoperit in fata apelor Milcovului, iar "proprietarii" prundului si ai digurilor, respectiv SGA Vrancea, să doarmă, de 16 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.