Local

Crema Vrancei, la inaugurarea terminalului bursier

Mihai Boicu
23 mar 2006 915 vizualizări
Cei mai importanti oameni de afaceri si sefi de institutii s-au strins la deschiderea terminalului Bursei Romane de Marfuri

Oamenii de afaceri din Vrancea si institutiile publice vor putea beneficia de serviciile unui terminal bursier al Bursei Romane de Marfuri (BRM), care va functiona in sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura. Prin acest terminal se pot obtine cele mai bune preturi care exista pe piata la momentul respectiv. Festivitatea de inaugurare a terminalului bursier a avut loc ieri, la Fashion Center, in prezenta presedintelui BRM, Mircea Filipoiu, si a altor persoane din conducere. Presedintele BRM a spus ca in acest moment in tara functioneaza 22 de terminale bursiere, prin care se pot cumpara orice bunuri care exista pe piata. "Dupa calculele noastre, de 8 - 9 ani, de cind facem si vinzari, nu numai achizitii, cei care au apelat la serviciile noastre au facut economii de 500 - 600 de milioane de dolari", a spus directorul BRM. De asemenea, institutiile au realizat o economie de 57 de milioane USD din bani publici. Sorin Vornic, presedintele CCIA, a spus ca acordul cu BRM pentru deschiderea terminalului este incheiat de doua luni. In ciuda acestui fapt, terminalul de lucru nu este inca functional si urmeaza a fi pus efectiv in functiune in maxim o luna. In functia de director executiv al terminalui a fost numit Dan Mocanu. Potrivit intelegerii incheiate intre CCIA si BRM, comisionul perceput pentru o tranzactie va fi impartit in trei: o parte va merge la BRM, o parte la CCIA drept chirie pentru spatiu, iar o parte va ramine pentru functionarea terminalului. In afara tranzactiilor de marfuri, la BRM se pot cumpara / vinde si servicii. Astfel, licitatiile publice se pot organiza prin intermediul Bursei, situatie in care, dupa cum au sustinut persoanele din conducerea acesteia, contestatiile si procesele sint mult mai putine, deoarece procedura este mult mai transparenta.


Cocktail-ul a sters animozitatile politice


La Fashion Center si-au dat intilnire cei mai cunoscuti oameni de afaceri din judet, dar si sefii celor mai importante institutii. Incepind de la prefectul Ion Oprea, care a stat intre Marian Oprisan, presedintele CJ, si primarul Decebal Bacinschi, toti au tinut sa participe la deschidere. Ca de obicei, Marian Oprisan s-a dat in petec si a tinut sa faca, dupa cum s-a exprimat, "un spirit", spunindu-i lui Mircea Filipoiu ca BRM ar trebui sa faca seminare cu presa. "Cred ca o sa moara de ciuda presa portocalie daca o sa fac licitatii prin Bursa", a spus Oprisan. Discursul despre transparenta tranzactiilor derulate prin BRM tinut de presedintele Mircea Filipoiu a parut in prezenta lui Oprisan ca si cum ai vorbi de funie in casa spinzuratului, intrucit Consiliul Judetean a fost una dintre cele mai putin transparente in privinta licitatiilor. La licitatiile CJ au cistigat mai mereu firme de partid sau chiar ale rudelor celor din conducerea institutiei. De altfel, acesta este si unul dintre motive pentru care Oprisan este anchetat de DNA. Si presedintele BRM a aratat ca are un cui impotriva presei. Mircea Filipoiu a intrat in jocul lui Oprisan si a spus ca au fost ziaristi platiti sa scrie impotriva BRM. In alta ordine de idei, oficialii BRM au spus ca a fost nevoie de 14 ani pentru a se face o "adevarata" lege a bursei si ca intimpina dificultati deoarece unii termeni din legislatia altor tari au fost tradusi gresit la noi. Cocktail-ul care a avut loc dupa festivitatea de deschidere a fost un prilej pentru participanti sa uite ca sint din alte partide sau tabere politice si sa se intretina cu cordialitate.


CASETA


BRM a incheiat tranzactii de 3 miliarde de dolari


BRM este o companie privata, de interes public, infiintata in 1992. De la infiintare, Bursa s-a implicat in procesele de privatizare, restructurare si lichidare, cit si in activitatile comerciale de achizitie sau vinzare de produse, servicii si lucrari. Volumul tranzactiilor derulate prin BRM de la infiintare a fost de 3 miliarde $, din care 587 de milioane $ anul trecut. BRM ofera posibilitatea persoanelor juridice sau fizice de a vinde sau cumpara prin intermediul procedurilor organizate in ringul Bursei. Aceste proceduri pot fi organizate atit pentru societati comerciale private si pentru societati la care statul sau o autoritate publica este actionar, cit si pentru institutii, ministere sau alte autoritati. BRM a devenit in cei 14 ani de functionare lider national in ceea ce priveste activitatile cu specific bursier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.