Local

1,2 milioane de bonuri pentru agricultura vrinceana.

Gabriel Sava
10 mar 2005 873 vizualizări
Bonurile valorice ar putea ajunge la tarani saptamina viitoare. De la sprijinul acordat sint exceptate culturile de porumb, ovaz si plante furajere. Pentru a intra in posesia bonurilor, beneficiarii trebuie sa se adreseze Primariilor.

Agricultorii vrinceni vor beneficia de bonurile valorice acordate de stat incepind de saptamina viitoare. "Daca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) se va tine de promisiunile facute, miine vom ridica de la Imprimeria Nationala bonurile valorice pe care le-am solicitat. Necesarul pentru Vrancea se ridica la 1,2 milioane de bonuri pe care noi vom incepe sa le distribuim, cel mai probabil, de marti, saptamina urmatoare", a declarat Viorica Ghionea, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Forma de subventie prin bonuri valorice (cupoane) a fost preferata in scopul eficientizarii activitatii de subventionare. Valoarea totala a bonurilor solicitate pentru agricultori este de 49,7 miliarde lei. Raportat la aceasta valoare, suprafata care va fi lucrata cu bonurile valorice este de peste 33.000 de hectare. Cele mai intinse suprafete au fost deja lucrate in toamna (putin peste 26.000 ha) iar restul vor fi sau au fost deja lucrate in aceasta primavara. Conform OUG 61/2004, valoarea sprijinului pentru agricultori se cifra la 2,5 milioane lei pentru culturile din toamna anului 2004 si 1,5 milioane lei pentru culturile de primavara. Deja, in contul ajutorului de 2,5 milioane lei pentru culturile de toamna, cei indreptatiti au primit 1 milion la hectar care se acorda in prima faza.

Suprafetele agricole sint farimitate

Datorita farimitarii suprafetelor detinute de proprietari, cele mai multe bonuri acordate de Ministerul Agriculturii au valoare minima, cea de 25.000 lei. "Cele mai multe dintre bonuri, 60% au valoare de 25.000 lei si datorita faptului ca majoritatea beneficiarilor detin suprafete mici. Circa 20% sint bonuri valorice de 500.000 lei iar restul au valoarea maxima de 1 milion de lei", a precizat directorul Viorica Ghionea. Distribuirea bonurilor valorice afecteaza agricultorii vrinceni, care, in mod traditional, cultiva porumb. Anul trecut, in topul suprafetelor cultivate, porumbul a detinut unul dintre locurile fruntase. Pe linga porumb, printre culturile care sint exceptate de la sprijinul prin intermediul bonurilor valorice se numara si cele de ovaz si plante furajere. Specialistii spun ca, in acest fel, agricultorii sint incurajati sa se reorinteze si catre alte culturi. Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, a subliniat faptul ca aceste subventii se adauga subventiei pentru motorina, aprobata cu citeva saptamini in urma. "Pentru a evita efectele nocive ale modificarilor legislative, speram ca aplicarea HG 141/2005 privind acordarea unui sprijin financiar de 5.000 lei/litru de motorina pentru executarea lucrarilor mecanice sa se faca cit mai repede", a mai afirmat directorul adjunct Viorica Ghionea. Pentru a beneficia de ambele modalitati de sprijin, beneficiarii sint indrumati de conducerea DADR Vrancea sa se adreseze cu cereri scrise catre primariile din comunele in raza carora se afla suprafetele agricole. Dupa preluarea acestor bonuri valorice, primariile vor fi cele care vor incepe distribuirea lor catre beneficiari.

CASETA:


Prevederile modificate de OUG 12/2005


Pentru sprijinirea lucrarilor agricole din acest an, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a propus acordarea unor bonuri valorice pentru proprietariii care detin pina la 5 hectare de teren agricol. OUG 12/2005, pe baza careia se acorda bonurile valorice, prevede ca "Pentru suprafete de teren arabil de pina la 5 ha inclusiv, statul sprijina producatorii agricoli prin acordarea a 2,5 milioane lei/ha pentru suprafetele insamintate in toamna anului 2004 si a 1,5 milioane lei/ha pentru suprafetele ce se insaminteaza in primavara anului 2005". Deasemenea, suma de 1.500.000 lei/ha in bonuri valorice se acorda pentru procurarea de ingrasaminte chimice si pesticide, incepind cu data de 10 martie 2005. Bonurile agricole trebuie consumate pina la 1 decembrie, altfel isi pierd valabilitatea. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.