Local

Un criminalist i-a transformat pe ursoieni in personaje de carte

Valentin Muscă
20 mar 2006 806 vizualizări
Este primul roman dintr-un ciclu unic in peisajul literar vrincean, despre viata mocanilor din Tara Vrancei.

Romanul "Borta", din ciclul "Din umbra muntilor" (Ed. Rafet, Rimnicu-Sarat, 2006), este cea mai recenta aparitie din lumea literelor vrincene. Politistul odobestean Gheorghe Mocanu, autorul romanului, nu este un necunoscut, de citiva ani fiind un obisnuit al concursurilor de literatura, de unde a adus, in Vrancea, mai multe premii. A publicat in revistele "Oglinda literara" si "ProSaeculum", remarcindu-se printr-un stil original, fapt sesizat de cunoscatorii fenomenului literar local si central. Asa se face ca, dupa publicarea unui fragment din roman in revista "ProSaeculum", a fost contactat de scriitorul Fanus Neagu. "Mare mi-a fost surpriza cind am aflat ca marele scriitor Fanus Neagu, citind fragmentul din revista vrinceana, a dorit sa citeasca romanul meu. A urmat intilnirea cu Fanus Neagu, care mi-a facut onoarea si a scris cuvintul inainte al romanului. Si de rau daca scria as fi fost multumit", ne-a spus scriitorul Gheorghe Mocanu. "Romanul Borta, primul dintr-un ciclu inchinat muntilor, ascunde bulgari de jar si boabe de aur din legendele care au tesut in noi visul ca nourii de deasupra Vrancei duc in guri de rai cintecul Mioritei. O carte ca un pui de urs intrind in zmeuris", scrie, in cuvintul inainte, Fanus Neagu. Scriitorul Gheorghe Mocanu s-a nascut la 1 ianuarie 1962, in satul Ursoaia, comuna Regiu, intr-o lume in care oamenii au trait, pina de curind, in ritmul naturii, intre rasaritul soarelui si iesirea lunei. Si-a petrecut copilaria in lumea minunata a basmelor povestite de batrini la gura sobei si la fumul focului de cetina. Din acest univers, populat cu batrini in itari, pe care nu-i mai intilnim decit prin fotografii la Muzeul Taranului Roman, Gheorghe Mocanu ajunge in lumea stiintelor juridice, unde este licentiat cu specialitatea "criminologie". Postfata romanului este semnata de prof. univ. dr. Ion Rotaru. "Romancierul in nuce, care este Gh. Mocanu, trebuie sa-si cultive talentul sau nativ (...) Are imaginatie cu carul, poseda un soi de microscop fenomenal, care mai este realitatea, cum se vede din acest volum de roman", scrie in postfata prof. Ion Rotaru. "Primaria si Consiliul Local Odobesti au contribuit la publicarea lucrarii, iar societatile Lemarpol, Aurora si Madelplan vor sponsoriza festivitatile prilejuite de lansarea romanului", ne-a spus Daniel Nicolas, primarul din Odobesti. Lansarea va avea loc pe 25 martie, de Bunavestire, la orele 11:00, la Casa de Cultura Odobesti. Vor fi prezenti reprezentanti ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultura din Vrancea, iar lucrarea va fi prezentata de scriitorii Florentin Popescu si Gheorghe Istrate din conducerea breslei scriitorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.