Local

Cumetrelile tin bisericile odobestene închise

Valentin Muscă
6 mar 2006 1858 vizualizări
Din cauza "cumetrelilor" din lumea bisericească, la Odobesti exista doar cinci slujitori pentru 10 biserici ortodoxe si doua capele. Restructurările care au sărăcit parohiile rurale nu au atins cu o iotă parohiile odobestene, relativ bogate fata de cele de la tara. Protopopul Ionel Ene spune ca problema tine de Episcopia Buzaului.

Odobestiul este printre putinele orase din Romania ce detine tristul record al bisericilor in care nu se slujeste duminica sau in alte zile de sarbatoare. Desi există 5 preoti, doar 4 din cele 12 lacasuri de cult beneficiază de serviciu religios, in zilele de sarbatoare. Aceasta intrucit cele patru parohii din oras au cite două, trei biserici si doar un singur preot. Nu pentru că cei aproape 10.000 de locuitori ai Odobestiului nu ar fi in stare să sustină financiar un preot pentru fiecare biserică, ci pentru că această formulă administrativă este bătută in cuie la Protoieria Focsani I. După 1989, majoritatea parohiilor din judet au fost impărtite pe biserici. Acolo unde au existat mai multe biserici, in cadrul aceleasi parohii, au fost infiintate parohii pentru fiecare biserică. Avem in Vrancea, parohii in mediul rural si cu o sută de familii de credinciosi. Nu este cazul Odobestilor, care are doar 5 preoti si, din motive subiective, nu a intrat pe lista restructurărilor executate de Episcopia Buzăului si Vrancei. "Problema tine de Episcopia Buzaului si nu de Protoierie. Unele biserici sint in reparatie. Sinteti prima persoana care ridica aceasta problema", ne-a spus preotul Ionel Ene, protopopul Protopopiatului Focsani I, in jurisdictia caruia se gasesc aceste biserici. Acum un secol, Odobestii erau orasul celor 12 biserici, fiind a doua localitate din judetul Putna, ca număr de lăcasuri de cult ortodox. Astăzi, aproape jumătate din aceste lăcasuri sfinte au nevoie de reparatii. Cheia acestei probleme nu se află nici la autoritatea locală (Primăria sau Consiliul Local), nici la Ministerul Culturii si Cultelor (in spetă Directia Judeteană pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea), ci la Episcopia Buzăului si Vrancei care, datorită "cumetrelilor" din protoieriile vrincene, nu are o situatie clară a vietii bisericesti din oras.


Slujirea la doua biserici este "negustorie"


Edilii odobesteni refuza orice comentariu cu privire la problemele semnalate de enoriasi, iar "sefii cultelor" spun ca rezolvarea problemei nu tine de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). In timp

ce in Vrancea rurala parohiile au fost efectiv ciopirtite, din dorinta Episcopiei de a deveni Arhiepiscopie, la Odobesti, unde numai in ultimii ani s-au investit peste 10 miliarde de lei, din partea MCC, este nedrept ca bisericile sa ramina inchise. Din punct de vedere economic, parohiile odobestene au o situatie privilegiata. Cazul cel mai frapant este cel al parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Unirea, cea mai bogata parohie din oras, cu 20.000 de metri patrati de teren intravilan, 3 hectare de vie, 11 hectate deteren arabil extravilan, plus o Autoutilitara, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Odobesti. Si totusi, pentru cele trei biserici din parohie nu exista decit un singur preot. Este vorba despre preotul Segiu Matei. Pentru sinistratii din Odobesti, Episcopia Buzaului si Vrancei va ridica o biserica, care se va regasi tot in parohia preotului Sergiu Matei. Nu credem ca Sergiu Matei va

putea sluji la patru biserici, chiar daca este finul protopopului Ionel Ene. Conform dogmaticii ortodoxe, numai Dumnezeu este omniprezent, iar canoanele Bisericii Ortodoxe interzic preotilor sa slujeasca la doua biserici in acelasi timp, numind acest lucru "negustorie". In momentul in care in Vrancea exista teologi someri, care cauta o parohie, credem ca autoritatile bisericesti vor lua problema in serios si vor respecta cel putin canoanele bisericesti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.