Local

Crestinii ortodocsi au intrat in Saptamina Alba

Camelia Stănilă
8 mar 2005 692 vizualizări
Carnea si produsele din carne sint interzise. Postul Sfintelor Pasti dureaza 7 saptamini, in perioada 14 martie- 1 mai. Pe piata au aparut carti de bucate pentru perioada postului.

Crestinii ortodocsi au intrat de ieri in Saptamina Alba, premergatoare Postului Mare, a Sfintelor Pasti. Conform traditiei bisericesti, carnea si produsele din carne sint interzise pina pe 1 mai, cind se serbeaza Invierea Domnului. In aceasta saptamina se pot consuma insa lactate si oua. Saptamina Alba este considerata o perioada de tranzitie, care atenueaza asprimea Postului Mare, care dureaza sapte saptamini. In acest an, Postul Sfiintelor Pasti a fost stabilit in perioada 14 martie-1 mai. Crestinii sint indemnati de reprezentantii clerului sa respecte acest post, pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca. Postul Pastelui este lung, insa odata cu venirea primaverii exista posibilitatea "curatirii" fiintei umane, prin mincaruri usoare, prin verdeturi -urzici, spanac, salata, ceapa verde etc. Pentru suflet, Postul mare inseamna spovedanie, cainta, dorinta de indreptare. Confundat in ultimii ani cu terapiile medicale, postul nu este o terapie de acest gen. A nu minca anumite mincaruri nu inseamna a tine post. Postul, in adevaratul sens al cuvintului, inseamna, inainte de toate, educarea vointei, regasirea pe sine, impacarea cu sine. Postul nu este o relatie materiala cu alimentele, cu materia care ne inconjoara. Postul este o relatie complexa, cu sinele si cu cel de linga noi. Putem sa nu mincam carne si lapte ani de zile, fara ca aceste preferinte alimentare sa aiba vreun rol in viata noastra interioara. In ultimii ani s-au editat mii de publicatii in care se dau lectii si metode pentru post. Exista chiar Carti de bucate pentru perioada Postului. Dieteticieni celebri recomanda postul ca o cale pentru a ajunge la o silueta ce da bine cu noua conceptie despre corp. Nimic mai fals si mai departe de ceea ce vrea sa insemne POSTUL. Postul nu se adreseaza trupului, humusului din noi. Postul vizeaza lumea nevazuta a omului, sufletul. Daca nu simtim acest lucru, putem sa tinem toate posturile de peste an, fara ca acest lucru sa aduca vreo schimbare in viata noastra. Postul, din snobism, a ajuns o moda pentru "lumea buna" care intreaba vinzatoarea de la boutique, daca are ceva de post. Bref, postul este unul interior, nestiut de ceilalti, care nu se declama si pe care nu trebuie sa-l afisam.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.