Local

Ziua indragostitilor la romani: Dragobete, hot de fete

Valentin Muscă
24 feb 2006 1555 vizualizări
In credinta populara, Dragobete este flacaul care aduce fericirea tinerelor. Astazi, pasarile se logodesc si fecioarele isi gasesc iubitii.

Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul romanesc al celebrei Valentine\'s Day. Fiu al Babei Dochia, Dragobete este celebrat pe 24 februarie, aceasta zi fiind considerata sarbatoarea iubirii la romani, ziua in care natura revine la viata, primele flori ale primaverii ne incinta simturile, iar voia buna e la ea acasa. Cu radacini in universul magico-religios al dacilor, aceasta zi era momentul (si poate mai este) in care omul si natura incepeau un nou curs al vietii. De Dragobete pasarile se logodeau, animalele paraseau vizuinele, sub impulsul instinctelor, iar fetele aflate in primavara vietii isi alegeau iubitul pentru eternitate. în aceasta zi, iarna pleaca definitiv din sufletele oamenilor. Tinerii obisnuiau sa strige zicala "Dragobetele saruta fetele". De Dragobete intrau in sarbatoare si tinerii si virstnicii, iar participarea la manifestarile ocazionate de sarbatoare ii fereau pe oameni de necazuri in timpul anului. Ca si alte sarbatori populare, Dragobete a primit binecuvintarea Bisericii. Astfel, in unele localitati sarbatoarea incepea chiar in fata bisericii din sat, unde tinerii logoditi anuntau nuntile din timpul anului. In ajunul Dragobetelui fecioarele adunau ultimile ramasite din apa de zapada, pe care o foloseau pentru infrumusetare, spalindu-se cu ea pe fata. Cunoscuta si sub denumirea de "Cap de primavara", Dragobete, fiul Dochiei, este una din divinitatile mitologice misterioase ale dacilor, de la care ne-a ramas aceasta sarbatoare a dragostei si renasterii naturii. Desi personajul este specific folclorului romanesc, ntruchipari ale acestui flacau, care tulbura mintile fecioarelor, intilnim si la celelalte popoare vecine. Daca de Sfintul Valentin in mai toate institutiile de cultura din judet au fost organizate manifestari culturale, de Dragobete - sarbatoarea indragostitilor la romani - in aceste institutii bate vintul. Cu exceptia Casei de Cultura din Marasesti, care a pregatit un spectacol deosebit pentru astazi, la orele orele 18.00, celelalte institutii de cultura au ramas doar cu Valentine\'s Day. Doar Filiala de Cruce Rosie a decis sa-i reuneasca pe bunicii din judet in jurul unei mese, pentru a se bucura impreuna de o zi speciala si pentru a depana amintiri de pe vremurile cind de Dragobete mergeau la bal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.