Local

Pierderi de miliarde in interes de partid.

Gabriel Sava
7 mar 2005 829 vizualizări
Societatea de gospodarire locala din subordinea Primariei Panciu a inregistrat in anul electoral 2004 pierderi de 11 miliarde lei. Datoriile Veritas catre SC GCL erau platite prin compensare cu vin.

Activitatea din ultimii ani a Societatii de Gospodarire Comunala Locala din orasul Panciu, aflata in subordinea Primariei si a Consiliului Local, este plina de surprize ... neplacute. Primele informatii arata ca regia locala a fost capusata de unele firme care au cistigat bani frumosi de pe urma ei. Cu regia locala faceau afaceri pina de curind firma primarului Ion Petre, si societatile conduse de consilierii locali PSD Adrian Toma si Elena Stoica.

De exemplu, pentru compensarea datoriilor, directorul SC Veritas SA Panciu dadea regiei locale vin. Neregulile au iesit la iveala odada cu numirea in fruntea SCGL Panciu a unui nou director.


Preluarea Societatii de Gospodarire Comunala Locala Panciu de o noua echipa manageriala a insemnat si descoperirea multor nereguli facute de vechea conducere. Potrivit conducerii societatii, numai pierderile pentru anul 2004 se cifreaza la 10 miliarde de lei. Datoriile catre SC Electrica SA ajung la aproape 38 miliarde, in conditiile in care debitul initial este de doar 8 miliarde de lei. Cele 30 miliarde reprezinta penalitati calculate pentru neplata la timp a facturilor emise de catre furnizorul de energie electrica. Surprinzator, unele datorii dateaza chiar si din anul 1990. La datoria amintita se adauga, dupa cum declara directorul Aurel Alexandru, si cele peste 7 miliarde lei, sume reprezentind restante de plata cu penalitati catre stat. Legat de datoria catre Electrica, Aurel Alexandru este convins ca fosta conducere a societatii si Primaria Panciu au procedat intentionat la mentinerea acestor datorii in conditiile in care, in 2004, prin achitarea debitului initial se putea evita plata penalitatilor si a dobinzilor. "De la aceste datorii ne-au fost blocate toate conturile in banca, incepind cu Raiffeisen si Banc Post Panciu respectiv BCR Focsani. La momentul actual, unitatea este complet paralizata. Nici macar banii de salarii nu mai putem sa-i scoatem", a declarat directorul Aurel Alexandru. Directorul SC GCL Panciu considera ca blocarea unor conturi s-a facut la comanda politica, pentru ca directorii celor doua banci din Panciu sint membri sau apropiati ai PSD, cum este cazul consilierului local PSD, Dan Popa. Numai datoriile Primariei Panciu catre SC GCL se ridica la 16,291 miliarde lei, fara penalitati si dobinzi, la finalul lunii ianuarie 2005, in conditiile in care chiar firma primarului pesedist Ion Petre s-a numarat printre furnizorii societatii de gospodarire locala. De altfel, atit primarul, cit si consilierii PSD s-au opus ca vechea conducere sa fie schimbata.

Scoala si liceul, datoare vindute

Fostul director al SC GCL Panciu, Ghiorghi Croitoru, declara, intr-una din sedintele Consiliului Local Panciu din noiembrie 2004, ca se obtinusera titluri executorii pentru sumele datorate de Scoala Generala nr. 1 si Liceul "Ioan Slavici", pentru un debit de peste 2 miliarde lei. Tot atunci era stabilit si un grafic de esalonare a datoriilor. "Nu s-a respectat nici un grafic, nu s-a efectuat nici o plata din suma datorata de cele doua unitati scolare", a declarat directorul Aurel Alexandru. Tot la capitolul datorii, SC GCL Panciu mai are de incasat aproape 23 miliarde lei de la diverse societati care au existat relatii contractuale, in timp ce datoriile persoanelor fizice s-au ridicat la abia 1,8 miliarde lei. La fel ca si in cazul Primariei Panciu, fosta conducere a SC GCL Panciu este acuzata ca nu a depus nici un efort pentru recuperarea acestor datorii, dat fiind ca printre datornici se numara si Veritas Panciu, condusa de consilierul local PSD Adrian Toma, respectiv SC Tricotton SA Panciu, condusa de alt consilier local PSD, Elena Stoica.

Datorii platite prin compensare cu ... vin de Veritas

Mai interesant este ca, in timp ce Primaria Panciu nu a fost somata decit simbolic sa-si plateasca datoriile catre SC GCL, SC Coli Service SRL, la care actionar este chiar primarul pancean, primea bani cu regularitate pentru produsele furnizate. "Am constatat ca, printre furnizorii traditionali ai SC GCL Panciu se numara si SC Coli Service SRL Panciu, cea care isi primea banii cu o corectitudine demna de invidiat", a declarat directorul Aurel Alexandru. Numai pentru luna decembrie, facturile achitate catre societatea despre care se stie ca este a primarului din Panciu s-au ridicat la 132 milioane lei. In acelasi timp, din inventarul facut in magazia societatii, dupa cum a declarat directorul, "s-au descoperit stocuri supranormate de manusi lacatus, sorturi si lavete, materiale care au fost achizitionate in exces tot de la SC Coli Service Panciu". SC Veritas SA Panciu, care, la rindul sau, se numara printre datornici, isi achita datoriile prin compensare cu nimic altceva decit ... vin, dupa cum reiese din documente. Tot la nivelul lunii decembrie 2004, valoarea compensata in vin dintre SC GCL Panciu si Veritas Panciu se ridica la 22 milioane de lei.

Pierderile totale se ridica la peste 11 miliarde

La finalul anului 2004, din rezultatul bilantului contabil a reiesit o pierdere totala de 11,6 miliarde de lei. "Este evidenta intentia fostei conduceri a SC GCL Panciu de a duce unitatea spre faliment. Noi am facut un calcul simplu, iar societatea ar putea beneficia anual de un venit de circa 10 miliarde. De aici si pina la 11 miliarde de lei pierdere, faceti si dumneavoatra un calcul cit s-a putut "trage" din SC GCL doar intr-un singur an", este de parere noua conducere a societatii pancene. De altfel, neregulile de la regia de gospodarire a Panciului sint mult mai mari, motiv pentru care vor fi facute sesizari la institutiile abilitate sa le cerceteze si sa-i penalizeze pe cei care se fac responsabili de ele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.