Local

Programul Fermierul in sase pasi

Mihai Boicu
10 feb 2006 808 vizualizări
Avantajele acestui program de cofinantare a programului SAPARD au fost explicate la o intilnire intre oameni de afaceri, bancheri si autoritati.

Accesul la programul de finantare "Fermierul" a fost subiectul intilnirii care a avut loc ieri intre oamenii de afaceri ai actualei puteri, pe de o parte, si conducerile Directiei de Dezvoltare Agricola si Dezvoltare Rurala Vrancea, BCR si Banca Carpatica pe de alta parte. Costica Neata, directorul DADR Vrancea, a spus ca, deocamdata, programul "Fermierul" poate fi accesat numai de cei care deruleaza programe finantate de SAPARD, intrucit este conceput ca un program de cofinantare. Concret, Agentia SAPARD ofera 50% din investitie, iar "Fermierul" acorda diferenta sub forma unui credit pe o durata de 10 ani, cu o dobinda de 5% si o perioada de gratie de 1 pina la 5 ani. "Noi am avut la dispozitie suma de 300 de miliarde in 2005, din care au mai ramas 188 de miliarde de lei. Este perioada in care se fac proiecte, dar sint sigur ca dupa aceea vor veni foarte multe cereri", a spus Costica Neata, directorul DADR. Banii prevazuti in programul de finantare "Fermierul" se acorda prin intermediul unei banci, iar la nivelul anului 2005 licitatia a fost cistigata de BCR. Elena Nicolae, directorul sucursalei Vrancea a bancii, a spus ca se poate acorda un credit de la 50% pina la 85% din valoarea investitiei. Solicitantul creditului trebuie sa obtina mai intii aprobarea bancii, dupa care banii ii sint "rezervati" pina cind i se aproba proiectul de catre Ministerul Agriculturii. "Programul «Fermierul» functioneaza dupa principiul primul venit, primul servit", a spus Elena Nicoale. Creditul poate fi garantat atit de bunuri mobile, imobile, cu investitia care se realizeaza, dar si prin intermediul celor doua fonduri de garantare cu care lucreaza BCR. In acest caz insa trebuie garantata dobinda.


Finantare pentru investitorii din zonele inundate


Elena Nicolae a spus ca in cazul unei investitii care se amortizeaza intr-o perioada mai mare de timp, perioada de gratie poate fi marita, insa numai cu aprobarea conducerii centrale a BCR, insa solicitantul trebuie sa dovedeasca faptul ca poate plati dobinda. Important este faptul ca in orase nu pot fi acordate credite decit pentru dezvoltarea investitiilor existente. Pentru terenurile agricole din extravilanul oraselor sint necesare aprobari de la Agentia de Protectie a Mediului si Directia Sanitara

Veterinara si Siguranta Alimentelor. Sorin Ladaru, directorul sucursalei locale a Bancii Carpatica, a spus banca are doua programe de credite, pe 5 si 8 ani, cu o perioada de gratie de 1 an. De asemenea, Banca Carpatica ofera credite agricole pe maxim un an pentru finantarea cheltuielilor curete. Sorin Ladaru a anuntat ca banca va participa la licitatia din acest an organizata pentru selectarea bancii care va acorda credite prin programul "Fermierul". Ministerul Agriculturii finanteaza in acest an programe in valoare de 700 milioane RON, din care 600 de milioane RON prin SAPARD, iar 100 de milioane RON pentru proiectele neeligibile prin acest program. In Vrancea, SAPARD acorda pentru localitatile afectate de inundatii mai mult de 30% o finantare nerambursabila de 75% din valoarea investitiei, ceea ce inseamna ca solicitantul mai trebuie sa imprumute prin programul "Fermierul" doar diferenta de 25%. Costica Neata, directorul DADR, a subliniat ca oamenii de afaceri pot dezvolta afaceri in zonele afecate de inundatii pentru a beneficia de aceasta facilitate, chiar daca ei stau in alte localitati. Intilnirea de ieri a fost organizata la Ateneul Popular "Mr. Gheorghe Pastia" la initiativa vicepresedintelui

democrat Nicu Mazere, presedinte al Organizatiei oamenilor de afaceri din PD, al Clubului Investitorilor 01 in colaborare cu DADR. La intilnire au participat aproape 50 de oameni de afaceri si agricultori.


Programul "Fermierul" in sase pasi


Pasul 1

Solicitantul trebuie sa prezinte la DADR Vrancea pentru a afla daca indeplineste, la o prima analiza, conditiile de eligibilitate ale programului SAPARD. Conditia "eliminatorie" este sa aiba teren agricol.

Pasul 2

Solicitanul este indrumat la Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola unde incheie un contract de asistenta gratuita cu aceasta institutie pentru proiectele de pina la 10.000 de euro. Pentru proiectele cu o valoare mai mare se incheie contracte cu firme specializate, care percep de regula un comision pentru a intocmi un proiect eligibil. Acest comision variaza intre 4 si 10 %, dar plata se poate face si dupa obtinera finantarii, in functie de tipul de contract incheiat si de valoarea finantarii.


Pasul 3

Solicitantul are o discutie cu banca, insotit de un expert din cadrul OJCA. Banca efectueaza o analiza a rentabilitatii investitiei, dupa care ii sa solicitantului o scrisoare de confort, adica garanteaza ca acesta va obtine creditul daca proiectul este aprobat de SAPARD.


Pasul 4

Solicitantul depune dosarul de finantare al proiectului la Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD si, in cazul in care este aprobat, se incheie contractul.


Pasul 5

Se incheie un contract cu banca pentru obtinerea creditului, care este numai o formalitate dupa aprobarea acoradta de Agentia SAPARD.


Pasul 6

Solicitantul incepe sa cheltuie banii obtinuti, dupa ce OJCA intocmeste o lista cu cei mai buni furnizori de bunuri si servicii. Uniunea Europeana pune conditia ca pentru proiectele mai mari de 10.000 de euro sa fie trei oferte. In timpul derularii investitiei, mai intii se cheltuie o anumita suma de bani, dupa care, pe baza de chitante si facturi, SAPARD deconteaza jumatate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.