Local

Fiecare parinte sa isi invete copilul ce are de facut

Dana Chiorescu
7 mar 2005 771 vizualizări
Pe 4 martie s-au implinit 28 de ani de la cutremurul din 1977, seism de referinta pentru istoria seismologiei romanesti. A fost seismul care a produs in Romania cele mai multe victime in ultimii 100 de ani. Estimarile specialistilor arata ca un cutremur puternic poate aparea abia dupa 2006. Aceasta probabilitate este de 45%. Un eventual cutremur ne-ar gasi la fel de nepregatiti? Stim ce avem de facut in cazul in care un seism de mare magnitudine s-ar produce? Raspunsurile primite de la concetatenii nostri la aceste intrebari le puteti citi in rindurile care urmeaza.


Doina Cristea, 31 de ani, asistent medical, Focsani

"Eram foarte micuta atunci. Aveam 3 ani si nu imi amintesc nimic. Ce stiu, stiu din ce mi-au spus parintii, bunicii... Doar atit. Nu cred ca un eventual cutremur ne-ar gasi pregatiti pentru ca la noi in oras nu s-a facut niciodata o pregatire pentru un cutremur mai mare. La cel care a fost acum citeva luni, noi ne-am speriat foarte tare si s-a speriat atita lume. Cel putin cei de la etajele 8, 9, 10... Pompierii, Protectia Civila ar trebui sa faca ceva in acest sens. Eu mi-am invatat copiii sa mearga la pragul usii in cazul unui cutremur. Acolo e scaparea. Si sa nu fuga pe scari, lucru pe care eu l-am facut in seara respectiva pentru ca m-am speriat foarte tare si cu trei copii dupa mine... Dormeau in camere diferite, nici nu stiam ce sa fac mai intii. Si atunci as fi vrut sa opresc gazul, dar in momentul acela, de frica, am uitat. Nu stiu ce sa spun de cladirile din orasul nostru. Cind trec pe bulevard si ma uit la blocurile acestea, ma cam indoiesc. La un cutremur mare nu cred ca rezista."



Nicu Cojocea, 40 de ani, pensionar, Focsani

"Am prins cutremurul din \'77. Eram la profesionala, la Tirgoviste. Am avut foarte multi colegi care au sarit pe geam de frica. Mie, unul, nu mi-a fost frica. Am fost un om care am avut credinta inaintea lui Dumnezeu ca ma va scoate, chiar daca va fi mai rau. Omul de moarte nu poate sa fuga. Si atunci, celor cu care stateam in dormitor, le-am spus sa se ascunda sub masa sau intre tocuri. Dar ei au luat-o la fuga. In caz de cutremur trebuie mers in locuri unde sa te poti adaposti, sau la blocuri la subsol. Dar scarile sint foarte periculoase, pentru ca din cauza greutatii lor si a balansului, pot ceda. Eu ii invat pe copiii mei, le explic ce au de facut, si chiar nu au aplecat atunci cind au fost cutremure. Blocurile noi sint rezistente, dar cele din centru, cele inalte, nu cred ca ar rezista. Este necesar ca populatia sa fie pregatita in caz de cutremur. Noi ca oameni, ca cetateni trebuie sa contribuim, dar in afara de noi si Primaria. Si fiecare parinte sa isi invete copilul ce are de facut."



Valerica Stan, 58 de ani, Focsani

"A fost foarte cutremurator, foarte greu de suportat. Cine a realizat... Nu ne-ar gasi pregatiti alt cutremur. Nu ai cum sa te pregatesti pentru un cutremur. El vine pe nepregatite. Ce poti sa faci? Sa te duci sa te ascunzi, unde? Trebuie sa tii cont de copii, de gaz, de apa, dar, la o adica se poate intimpla si daca sint oprite. Se pot sparge conductele de gaz, de apa... Fiecare trebuie sa fie foarte prevazator, foarte constient de ce se poate intimpla, desi in acele momente reactionam din impuls, subconstient. Automat. In \'77, eram deja in pat, s-a blocat usa la dormitor, s-au deschis ferestrele, si am iesit, asa in pijamale, afara. O replica ne-a prins chiar pe scari. Atunci poate nu am realizat. Copiii trebuie pregatiti ca sa nu se sperie. Cred ca sint persoane care s-au speriat foarte tare si care au avut repercursiuni de pe urma socului. Cladirile nu sint toate rezistente. Pe aici prin centru... Eu locuiesc in sud, si nu am avut probleme cu peretii. Dar la gara, sta sora mea, s-au facut peretii ca si cum ar fi mers ceva gindaci, asa s-au fisurat. Constructii vechi, foarte vechi..."


Anonima

"Nu stiu daca am fi pregatiti. Nu stiu ce sa fac in caz de cutremur."



Carmen Ion, 37 de ani, casnica, Focsani

"Am prins cutremurul, dar eram micuta. Nu ii pastrez o amintire placuta, in nici un caz. Nu stiu daca a fi pregatiti, depinde. Eu zic ca stim ce trebuie sa facem daca e cutremur. Stim sa ne protejam, sa nu fugim pe scari, sa ne adapostim. Dar depinde si de starea fiecarui om, daca intri in panica nu mai reactionezi constient. In mod normal stim sa ne luam masurile de siguranta dar atunci, daca intri in panica... Nu cred ca are cineva rezerve de apa, de hrana in casa. Asa ar fi normal dar nu cred ca s-a pregatit cineva. Din comoditate, din inconstienta... Cred ca noi ar trebui sa ne instruim ca altcineva... cine are timp de noi? Eu mi-am instruit copilul, cit de cit. Cladirile din oras nu sint solide. Nu este general valabil. Sint cladiri rezistente si cladiri care nu sint."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.