Local

Pirotehnistii nu au asigurare de viata.

Dan Chiriac
4 mar 2005 846 vizualizări
Din cauza crizei bugetare, acestia au posibilitatea sa se asigure doar pe cont propriu. Din fericire, pina acum, nu au fost inregistrate accidente de munca in care sa fie implicati pirotehnistii.

Ce poate fi mai riscant decit sa lucrezi cu bombe in fiecare zi? Citi dintre noi s-ar incumeta sa se apuce de o meserie in care riscul este maxim? Cu siguranta, foarte putini. Cu toate acestea, exista oameni care zilnic fac acelasi lucru. Pirotehnistii din cadrul Serviciului de Protectie Civila spun ca, desi au o meserie foarte periculoasa, atita timp cit se cunosc toate cele necesare despre elementele de munitie, accidentele pot fi evitate. Cu toate acestea, au existat precedente. Le-am pus intrebarea daca au asigurare de viata, iar raspunsul a fost negativ. Bugetul protectiei civile nu are prevazuti bani pentru un astfel de "lux". Din fericire, pina acum nu s-au produs accidente cu cei care efectueaza misiuni pirotehnice. Daca s-ar intimpla, acesta va fi considerat un accident de munca ca in orice alt domeniu de activitate. Numai anul trecut, pirotehnistii vrinceni au aruncat in aer peste doua tone de bombe.

Seful Protectiei Civile, colonelul Janica Bordeanu recunoaste ca angajatii institutiei pe care o conduce nu au asigurari de viata asa cum au colegii din alte tari. "Pirotehnistii nu detin asigurari de viata decit daca si le fac individual. Totusi, in perioada urmatoare avem in vedere ca, impreuna cu pompierii, sa facem asigurari colective. Nu va fi usor, pentru ca trebuie vazut daca asiguratorul poate sa introduca astfel de categorie de risc", ne-a declarat colonelul Janica Bordeanu. In acest moment, singurul angajat din Serviciul de Protectie Civila care are o astfel de asigurare este chiar Janica Bordeanu. "O am de pe vremea cind lucram la jandarmi. O platesc cu bani din buzunar si daca, prin absurd, s-ar intimpla un accident cu mine, familia mea ar beneficia de aceasta asigurare. In rest, nimeni din serviciu nu detine asigurari proprii", mai spune colonelul Janica Bordeanu. In cazul in care pirotehnistii ar fi victimele unui nefericit accident de munca, familiile acestora nu primesc nimic special, ci doar pensia de urmas, ca in cazul oricarui accident de munca din alt domeniu de activitate. De asemenea, daca victima ramine cu handicap in urma unui astfel de eveniment, aceasta va primi doar drepturile banesti, dupa ce va fi clasat medical, fara alte despagubiri.

Protectia Civila asteapta un bioradar

In ceea ce priveste echipamentele si dotarile Protectiei Civile, colonelul Janica Bordeanu spune ca Vrancea sta destul de bine. "Echipamentul nostru este de ultima generatie. Avem tinuta de iarna, dar si de vara, veste in care se pot tine toate cele necesare unei misiuni pirotehnice. Din acest punct de vedere, Vrancea este foarte bine dotata. In cazul unor accidente chimice, seisme sau alte dezastre, avem echipament pentru interventia noastra. Detinem aparatura de control si masura pentru a intra sau scoate pe cineva de sub darimaturi", adauga Janica Bordeanu. Totusi, sefii Protectiei Civile recunosc ca stau mai prost in ceea ce priveste transmisiunile, dar in viitorul apropiat ar putea fi organizat un punct de comanda mobil. "Acesta va fi de fapt o autospeciala cu aparatura de legatura, prin satelit. Cu ajutorul acesteia, cind ne vom deplasa in judet o sa putem lua legatura cu centrul, mult mai usor", mai spune Janica Bordeanu. In bugetul pe 2004 al institutiei aflate in subordinea Consiliului Judetean a fost prevazut achizitionarea unui bioradar. Acesta costa 40.000 de euro si este un detector care poate descoperi orice forma de viata, pina la 10 metri sub darimaturi. Bioradarul, folosit pentru gasirea de supravietuitori in caz de seism, poate detecta chiar si un soarece sau animal aflat sub ruine. Cu putin noroc, acesta ar putea intra in dotarea institutiei, anul acesta. Bugetul Protectiei Civile pe 2005 insumeaza doar 3,5 miliarde de lei. Daca vor ramine bani, se are in vedere achizitionarea unui grup electrogen, un compresor pentru incarcat butelii de aer comprimat, o statie radio si un calculator cu videoproiector pentru punctul de control. Anul trecut, pirotehnistii vrinceni au distrus peste 2,5 tone de munitie ramas de pe vremea celor doua razboaie mondiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.