Local

Tunelurile de sub Focsani au inceput sa se surpe

Marius Grigorescu
19 ian 2006 3608 vizualizări
Tunelurile ramificate sub vechiul centru al municipiului dau batai de cap autoritatilor locale. Aproape in fiecare an, pe strazile din Focsani apar din senin cratere sub care se ascund fragmente din vechile tuneluri folosite cindva pentru evacuarea oamenilor din oras sau pentru depozitarea vinurilor.

Ieri dimineata, soferii care veneau dinspre Biblioteca Judeteana spre sucursala BRD au avut surpriza sa intilneasca chiar in intersectie un crater in sosea cu diametrul de aproape doi metri. Autoritatile locale au intrat ieri dimineata in alerta, incercind sa descopere cui ii apartine groapa. Inclusiv lucratorii de la ENET SA au fost chemati pentru a revendica craterul. "Initial am crezut ca groapa s-a produs din vina unor conducte ale ENET, pentru ca ieseau aburi. Am descoperit insa ca s-a surpat pamintul datoria tasarii in zona unui vechi beci care se afla in acea zona. Am adus 25 de metri cubi de pietris pentru a astupa craterul", ne-a declarat viceprimarul Neagu Nistoroiu. Astfel de cratere s-au mai ivit in Focsani de-a lungul anilor, cauza fiind aceeasi: tunelurile de sub intregul oras care produc surparea carosabilului. Ultimul crater si-a facut aparitia acum un an chiar linga Teatrul "Mr. Gh. Pastia". "Intre cele doua orase situate pe malul Milcovului, Focsaniul Muntenesc si Focsaniul Moldovenesc au existat tuneluri de legatura. Nu exista o harta cu reteaua subterana a Focsanilor si, de fiecare data cind se fac excavatii profunde, descoperim un tunel sau un beci. Pentru ca Legea 58/74 privind protejarea patrimoniului nu a prins si reteaua subterana, sistematizarea orasului a distrus toata aceasta retea", a declarat istoricul focsanean Victor Bobi, doctor in arheologie. Unele tuneluri de sub Focsani faceau legatura intre manastirile orasului si erau utilizate si ca mijloc de refugiu in caz de rastriste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.