Local

Ar trebui sa ne intereseze pe toti soarta acestor batrini

Dana Chiorescu
3 mar 2005 720 vizualizări
In Centrul de Asistenta si Ingrijire de la Maicanesti isi duc umila existenta 64 de suflete. Viata le-a rezervat neplacuta surpriza sa ajunga in voia sortii. Asistatii reclama, insa, ca in ultimii ani, existenta lor in camin s-a deteriorat. In ce conditii traiesc acesti oameni, cum sint tratati, ce maninca si ce imbraca? Citi dintre noi si-au pus macar o data aceste intrebari? Citi dintre noi au fost macar o data in viata intr-un camin de batrini? Aceasta este tema sondajului nostru de astazi si, din rindurile urmatoare, puteti afla ce parere au interlocutorii nostri despre acest subiect.



Violeta Sapunaru, 28 de ani, asistent farmacie, Gologanu

"Nu ma pot pronunta in privinta conditiilor dintr-un camin de batrini pentru ca nu am fost niciodata pina acolo. In mod normal ar trebui tratati cum se cuvine, mai ales ca persoanele in virsta sint destul de pretentioase, cu multe probleme, de sanatate in special... Nu este corespunzator un comportament dur cu aceste persoane si nu ar trebui tolerat, sub nici o forma. Trebuie sa se ia masuri, bineinteles daca are cine. Este foarte important sa li se acorde atentie si din punct de vedere medical si din punct de vedere psihologic. Prea multe nu stiu, dar banuiesc ca sint tratati mai mult din punct de vedere al sanatatii, li se da medicatia corespunzatoare iar de psihic trebuie sa se ocupe singuri."



Maria Stefanescu, 73 de ani, pensionara, Focsani

"Nu stiu cum e, n-am idee. Nu stiu nici cum sint tratati, nici daca au tot ce le trebuie... Au ajuns acolo pentru ca nu au grija copiii, pentru ca ii lasa singuri... Nu este bine ca personalul de la aceste camine sa se poarte urit cu ei. Acolo trebuie sa fie cineva cu mult suflet, cu mila pentru ei, sa tina la acesti batrini, sa ii ingrijeasca, si sa se gindeasca la faptul ca ar putea fi parintii lor in situatia aceasta si nu le-ar conveni ca cineva sa se poarte asa cu ei. Cred ca nici statul nu prea se ocupa si tine si acest aspect de nivelul nostru de civilizatie. Ar trebui sa se dea mai mare importanta dar ni se promit multe si nu se face nimic. Nu au grija nici de cei sanatosi si cu familie..."



Stefan Bindar, electrician, 51 de ani, Unirea

"Nu am idee. Nu am fost niciodata si nu stiu cum e. N-am avut ocazia ca sa vad in ce conditii traiesc acesti batrini. Banuiesc ca nu sint atit de bune. Ar fi normal sa se poarte frumos cu ei, sa aiba conditii cit de cit omenesti. Sint niste batrini, au muncit o viata intreaga si asa ar fi firesc. Daca nu sint tratati cum se cuvine, este o problema de personal si in acest caz ar trebui schimbat, ca au si ei o conducere. In momentul in care ai un serviciu si lucrezi cu niste batrini, ar trebui sa se poarte cit mai frumos, e ceva firesc. Sint batrini, au problemele lor, se lucreaza mai greu, pentru ca munca cu omul este foarte grea si mai ales cind e vorba de batrini, dar asta nu justifica un comportament necorespunzator. Fiecare avem un batrin acasa si stim cum e. Omeneste, ar trebui sa ne intereseze pe toti soarta acestor batrini, ca nu sa stie unde ajungi in viata. Cit esti tinar zici ca totul e ok. Si statul ar trebui sa se implice mai mult pentru ca oamenii nu au putere economica prea mare, salariile sint asa cum sint... Mai sint donatii, dar insuficiente. Cheltuielile din ziua de azi sint foarte mari."



Catalin Manole, 21 de ani, muncitor, Focsani

"Nu cred ca sint destul de civilizate, nici din punct de vedere material, nici din punct de vedere strict uman. Cei de la conducere nu acorda suficienti bani, nu este normal, dar nu avem ce face noi. Trebuie sa li se acorde atentie... trebuie alocate fonduri suplimenatre pentru a li se asigura un trai mai bun si sa se angajeze oameni competeti, bine pregatiti, instruiti, si cu mult suflet."



Maria Chiper 60 de ani, casnica, Fitionesti

"Depinde si de camin, de posibilitati, de venituri. Mai mult au bani din ajutoare, ne-am invatat cu ajutoare. Statul ar trebui sa se ocupe mai mult, sa dea mai mare importanta. Care n-are posibilitati, n-are copii, n-are cine sa il ingrijeasca, ajunge acolo. Au o pensie, au un acoperis de-asupra capului... Ce vad si eu la televizor. Nu cred ca e solutia cea mai fericita pentru ei dar daca nu au incotro..."


Ileana F., 33 de ani economist, Focsani

"Am fost intr-un camin de batrini si chiar in cel de la Maicanesti cu niste probleme de serviciu. Mi-a fost foarte mila de acei oameni. Sint batrini, sint bolnavi, sint parasiti. Nu pot sa spun ca am vazut pe cineva purtindu-se necuviincios, dar nici nu am stat mult. Cert este ca un camin de batrini este, probabil, ultimul loc unde si-ar dori cineva sa ajunga dupa o viata de munca. Si nu numai caminele de la noi sint in aceasta situatie ci in toata tara. Probabil care arata altfel, sint exceptiile care confirma regula. Ma cutremur cind vad imagini la televizor sau citesc prin ziare despre acesti amariti. Degeaba se dau peste cap sa ii ingrijeasca, sa ii imbrace curat cind vine vreo televiziune sa-i filmeze. Traiesc in niste conditii jalnice! Personalul care trebuie sa aiba grija de acesti oameni trebuie sa fie foarte bine pregatit si din punct de vedere medical, pentru ca problemele lor de sanatate sint multe, dar si macar cu minime informatii si experienta de psihologie geriatrica. Si in plus sa aiba suflet si sa gaseasca si o farima de intelegere si pentru cei ajunsi la o virsta inaintata fara sprijinul familiei."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.