Local

Bate vintul in casele de la Botirlau

Marius Grigorescu
13 ian 2006 4991 vizualizări
Casele construite pentru sinistrati sint pustii si oamenii nu se pot muta deoarece lipsesc finisajele interioare, sobele si chiar clantele. Pentru a trece de iarna, sinistratii din Vadu Rosca si-au amenajat "culcusuri", iar autoritatile spun ca lucrarile se vor relua la primavara.

Sinistratii stramutati din Vadu Rosca traiesc, in plina iarna, adapostiti prin "culcusuri" amenajate in casele afectate de ape, desi Guvernul Romaniei a alocat 18,4 miliarde de lei vechi pentru constructia celor 148 de case, in noul sat, ridicat pe islazul din Botirlau. Si asta deoarece casele nu sint finisate in interior si nu au sursa de incalzire si nici de apa. Peretii sint ziditi, iar peste ei au fost lasate teancuri de usi si alte materiale de constructie. Cu toate ca locuintele au fost construite pentru ca sinistratii sa se mute in ele in aceasta iarna, casele nu au fost finalizate, in totalitate, la termenul stabilit initial, si firma constructoare a fost nevoita sa amine finisajele interioare pentru primavara aceasta. Intre timp, sinistratii si-au facut "culcusuri" in casele afectate de inundatii si spera ca macar la vara sa se poata muta in casele construite de Guvern. Autoritatile recunosc aceasta situatie si spun ca nu ar fi posibil ca cineva sa se mute in aceste case, deoarece peretii trebuie sa fie uscati pentru a putea fi zugraviti.


Aproape 20 de miliarde de lei au "inghitit" casele de la Botirlau din banii Guvernului si alte 25 de miliarde s-au cheltuit, tot de la bugetul de stat, pentru infrastructura, realizindu-se in acest fel drumurile pentru amplasamentele de la Botirlau si Vulturu. Banii s- au cheltuit, casele s-au ridicat intr-un mod pompieristic de firma omului de afaceri gorjean Clement Mocanu, insa locuintele au ramas pustii. Si asta deoarece casele nu sint finalizate la interior, tavanele nu sint bine izolate, iar sistemele de incalzire lipsesc cu desavirsire. Izlazul comunei Botirlau, care ar fi trebuit sa prinda viata in aceasta iarna pare un sat parasit. Doar doi paznici mai sperie linistea. In loc sa fie locuite, casele au fost lasate de izbeliste, pina la venirea caldurii, pentru ca firma constructoare nu avea alta solutie. Pina si autoritatile locale recunosc situatia, insa spun ca nu s-a gasit o alta solutie. "Guvernul a facut casele in zona Botirlau, care s-au finalizat in proportie de 80 - 90% pe 20 decembrie 2005, deci foarte tirziu. S-au construit intr-un timp foarte scurt, n-au apucat sa se usuce peretii in intregime si s-a constatat ca, pina nu se usuca peretii si tencuielile facute, in momentul cind se face focul, curge apa pe pereti si nu se poate locui pina nu se usuca. In ultimul timp s-a lucrat foarte prost, pentru ca muncitorii se temeau ca nu-si vor primi banii. Toti care sint in Botirlau si-au amenajat in locuintele lor proprietate din satul Vadu Rosca o camera, doua, dupa posibilitati si cert e ca nu vor renunta la casele din Vadu Rosca pentru ca, in mare parte, au fost case bune. Ei vor fi niste cetateni ai comunei Vulturu, cu doua proprietati", ne-a declarat viceprimarul comunei Vulturu, Nicolae Dumitrescu.


Lucrarile vor fi reluate cind vine vremea buna


Pentru ca oamenii sa se mute totusi in noile case, firma constructoare, SC A.R.C. Tirgu Carbunesti, patronata de Clement Mocanu, va trebui sa se reintoarca pe santierul din Botirlau pentru a finaliza casele. "Sint incheiate si contracte aditionale pentru finisarea acestor case insa, potrivit legii, nu se poate lucra pe aceasta vreme", a declarat prefectul Ion Oprea. In lipsa caselor pe care au sperat ca le vor primi inainte de venirea iernii, sinistratii din Vadu Rosca si-au improvizat camarute in Vadu Rosca pentru a trece de aceasta iarna. Fiecare sta acum in "culcusul" sau asteptind sa treaca vremea rece, pentru ca muncitorii sa le poata finaliza locuintele promise. "Nu-i casa gata! Nu are usi, nu are lumina, apa, nu are nimic. Nu ca nu m-am mutat ca n-am vrut. Decit sa stau aici in halul asta, mai degraba stateam acolo in curatenie si in toate celea", spune Alexandru Nastase. "în primul rind, casele nu sint gata, nu sint zidite, deci nu-s terminate. Curge numai aparaie daca faci focul in ele. Cind vor fi erminate si cind vom avea un pic de conditii de s-or face si drum acolo, apa, ne mutam sigur", spune si Cristea Postolache. Intre timp, pe amplasamentul de la Vulturu, in 40 de case construite de Gigi Becali s-au mutat deja sinistratii, alte 110 case fiind terminate. Tot acolo se inalta si o biserica, inca neterminata din cauza timpului rece. Si aici, lucrarile vor fi reluate in primavara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.