Local

La Naruja, depozitele de rumegus dau batai de cap.

Camelia Stănilă
3 mar 2005 1931 vizualizări
La sfirsitul anului trecut, SGA a dat aici amenzi de 500 milioane de lei

Depozitele de rumegus din apropierea apelor dau din nou batai de cap. O comisie formata din reprezentanti ai SGA Vrancea, AN "Apele Romane" si "Directia Apelor" Siret- Bacau a verificat joia trecuta starea de salubrizare a riurilor, pe teritoriul comunelor Tataranu, Racoasa, Soveja si Nereju. Ca si in alti ani, autoritatile au gasit o salubrizare insuficienta a piriului Zabala, in comuna Nereju. "Aici sint multe gatere, iar pentru depozitarea rumegusului si a deseurilor din lemn este o platforma denumita Malul cu Sare, pe malul sting al piriului Zabala. In urma controlului s-a constatat ca platforma este incorect amplasata si s-a dispus sistarea depozitarii rumegujului in aceasta zona, urmind ca intr-o luna de zile autoritatile sa gaseasca un alt amplasament, care sa corespunda legal din punct de vedere al apelor, mediului si sanatatii publice. Controalele vor continua si in aceasta saptamina", a afirmat Adriana Cehan, purtatorul de cuvint al SGA. Problema e ca la Nereju nu exista un teren disponibil pentru depozitarea deseurilor lemnoase, iar patronii care au activitati de exploatare si prelucrare a lemnului spun ca nu au ce face.

Amenzile sint contestate in instanta

De fapt, in aceasta zona exista probleme inca din anii \'95- \'96, dar nu s-au gasit solutii viabile, desi la un moment dat se vorbea de achizitionarea unei instalatii de brichetare. Numai la sfirsitul anului trecut, SGA a dat in aceasta zona amenzi totalizind aproape 500 de milioane de lei. Cinci societati - SC Romagremin SRL, Frasincom SRL Nereju, Limsilva Forest Reghiu, IGO Odobesti si Alina Comprest SRL Nereju, care apartine chiar primarului Ion Pauca - au fost amendate cu sume intre 10,6 si 16 milioane de lei, potrivit Legii Apelor 107/ 1996. Aceste sume au fost in mare parte achitate, dar abia dupa ce s-au dat sentinte definitive in sala de judecata. Alte doua societati au fost amendate cu 200 de milioane de lei potrivit Legii 310/ 2004, insa si acestea sint in faza de judecare. Autoritatile au atras atentia ca deseurile amplasate in albiile riurilor pot fi antrenate in timpul viiturilor si pot bloca scurgerea apelor, ceea ce poate provoca inundatii grave sau eroziuni de terenuri. Cu toate acestea, comportamentul interzis si inconstienta privind protectia mediului a persistat in rindul populatiei si agentilor economici. Cum in zona se exploateaza foarte mult lemn, ne intrebam daca chiar exista autorizatii care sa permita taierea padurilor intr-un asemenea ritm. Trebuie mentionat ca pentru gestionarea incorecta a deseurilor, amenzile pot ajunge la sute de milioane de lei. Legea Apelor 310/ 2004 prevede sanctiuni de la 2,5- 3 milioane de lei la 200- 300 de milioane de lei. La acestea se adauga si reglementarile H.G. 2293/ 2004, privind gestionarea deseurilor rezultate in urma procesului de obtinere a materialelor lemnoase, care aduc amenzi intre 5 si 250 milioane de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.