Local

Evreii din Vrancea se roaga pentru Ariel Sharon

Valentin Muscă
7 ian 2006 931 vizualizări
Putini stiu ca liderul israelian a fost casatorit cu doua surori din Brasov.

Comunitatea evreilor din Vrancea este alaturi de premierul israelian, Ariel Sharon, in virsta de 78 de ani, care se afla de citeva zile in stare critica la un spital din Tel Aviv, in urma unui accident vascular cerebral suferit miercuri seara. Starea sanatatii premierului israelian tine cu sufletul la gura intreaga planeta, iar suferinta sa a stirnit o vie emotie in Israel si in comunitatile evreiesti din toata lumea. Si in Vrancea, evreii au urmarit stirile cu sufletul la gura, mai ales ca premierul israelian a fost operat ieri pentru a treia oara, starea sa fiind grava dar stabila. "Am organizat rugaciuni ieri si astazi la sinagoga pentru sanatatea primului ministru al poporului evreu. Si miine (astazi - n.r.) evreii din comunitatea noastra vor veni la sinagoga, sa ne rugam impreuna pentru sanatatea premierului Ariel Sharon. Va fi o rugaciune deosebita si vom scoate chiar «Tora» (una din cartile sfinte ale evreilor) pentru a da forta rugaciunilor noastre", ne-a spus Mircea Rond, presedintele Comunitatii evreilor din Focsani. Premierul israelian este legat sufleteste de Romania, cele doua sotii ale sale fiind doua surori originare din Brasov, care au emigrat in anii 50. Prima sotie i-a fost Margolit, care a murit intr-un accident de masina, iar a doua a fost Lily, sora acesteia, care a murit de cancer in anul 2000. Eventualitatea ca Ariel Sharon sa nu poata intra in cursa legislativelor programate pentru 28 martie ar fi catastrofala pentru noua sa formatiune politica, Kadima, estimeaza analistii politici, in conditiile in care medicii se declara pesimisti cu privire la sansele reale de refacere. Tocmai cind se pregatea pentru un triumf electoral in fruntea noului sau partid, Ariel Sharon a fost tradat nu de un aliat, ci de propriul sau trup coplesit de batrinete si boala, dupa cum au titrat ziarele. In situatia trista in care liderul israelian ar muri, ar fi o problema de ani gasirea unui succesor pe masura, longevivul Ariel Sharon fiind vazut ca un adevarat "buldozer politic". Nascut pe 26 februarie 1928, intr-o familie de imigranti rusi, Ariel Sharon, pe numele sau adevarat Arik Scheinerman, a luptat in razboiul de independenta din 1948 - 1949, iar in anii \'50 a condus cu succes mai multe represalii militare impotriva trupelor egiptene stationate in Gaza. Ariel Sharon a intrat in politica in 1973 si, dupa ce a ocupat mai multe functii importante, in 2001 a devenit premier. In ultimii ani, premierul israelian a devenit un pol al stabilitatii politice in regiune. Astfel, anul trecut a incheiat un armistitiu cu liderul palestinian Mahmud Abbas, iar pe data de 17 august 2005 Israelul a inceput retragerea unilaterala din Fisia Gaza, care s-a incheiat in luna septembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.