Local

Greva pe santierul Guvernului de la Botirlau

Mihai Boicu
20 dec 2005 736 vizualizări
Muncitorii de pe santierul Guvernului de la Botirlau ameninta cu intrarea in greva pentru ca nu si-au luat banii. Patronul Clement Mocanu spune ca le va da banii la finalul lucrarilor pentru ca oamenii sa nu plece. Casele au ajuns aproape de final, dar constructorul a fost tocmit si pentru realizarea unor lucrari suplimentare.

Santierul de la Botirlau este un butoi de pulbere, deoarece muncitorii ameninta sa nu mai termine casele guvernului. Contractul Guvernului cu A. R. C. SA Tirgu Carbunesti s-a incheiat, insa termenul de finalizare al celor 146 de case a fost prelungit pina la sfirsitul saptaminii. Muncitorii se pling ca sint aminati de la o zi la alta cu plata salariilor si ieri au amenintat ca vor intra de azi in greva. Pe de alta parte, omul de afaceri Clement Mocanu vrea sa dea toti banii la sfirsitul lucrarilor, de frica ca oamenii sa nu plece, assa cum s-a mai intimplat. Patronul din Tirgu Carbunesti spune ca la contractul initial s-au incheiat acte aditionale, potrivit carora va mai incasa bani pentru o serie de lucrari care nu erau prevazute, cum ar fi zugravitul caselor. Prefectul Ion Oprea a anuntat ca miine se va face receptia tehnica a caselor, care vor fi predate sinistratilor. Daca acestia nu se vor muta in acestea in termen de 90 de zile isi vor pierde dreptul de proprietate.


Casele sinistratilor din Vadu Rosca care se ridica pe santierul de la Botirlau nu sint inca terminate. Desi contractul dintre Guvern si constructor, SC A. R. C. SA Tirgu Carbunesti, a expirat, acestuia i s-a incredintat realizarea unor lucrari suplimentare. Este vorba de zugravitul interior, turnarea sapei egalizatoare, punerea linoleumului si, daca vremea permite, zugravitul exterior. Casele Guvernului mai au insa un hop de trecut, cu putin timp inainte de a fi terminate, si anume amenintarea muncitorilor ca nu vor mai lucra pentru ca nu si-au incasat banii de peste o luna. Aproximativ 60 din cei 160 de muncitori au fost adusi tocmai din Republica Moldova. Muncitorii spun ca au fost platiti la lucrare si sint nemultumiti pentru sumele incasate. Astfel, pentru un acoperis s-a platit 14 milioane de lei, iar pentru tencuiala 10,5 milioane de lei. Muncitorii sustin ca in sumele stabilite initial au fost incluse ulterior si alte lucrari si ca au fost platiti ca "salahori" la turnarea betonului. "Nu-i diferenta mare intre platile din Romania si Moldova. De acolo am plecat cu un pret, aici am ajuns cu altul", ne-a spus Mitrut Rotaru. Seful unei echipe de muncitori, care nu a vrut sa-si dea numele, s-a plins ca s-a lucrat in conditii foarte grele, in unele zile chiar pina la ora 22.30. "Avem o luna si jumatate de cind nu am fost platiti. Ni s-au dat doar 40% din bani. Asta este cea mai mare problema a noastra. Eu n u le mai pot cere oamenilor sa faca nimic. Era altceva daca ne spuneau de la inceput ca ne dau banii de Craciun. Deja am vorbit cu ceilalti sefi de echipa si au spus ca, daca nu ne dau banii, nu mai fac nimic. Daca ei se fac ca platesc, noi ne facem ca muncim", ne-a spus unul dintre sefii de echipa. Muncitorii au povestit ca saptamina trecuta pe santier a venit un director de la ANL, care le-ar fi promis ca vor primi banii ieri. "Azi o minciuna, miine o minciuna si tot asa. Vine prefectul si spune «Viteza!». Ce viteza, ca nu se mai poate", ne-a spus Andrei, un muncitor din Moldova. In replica, Clement Mocanu ne-a spus ca nu este nici un fel de problema cu banii si ca sint 15-20 de muncitori care fac galagie. "Daca le-as da toti banii acum, azi, miine nu mai gasesc pe nimeni acolo", ne-a spuspatronul.


Sinistratii care nu se muta in case ramin fara ele


Potrivit prefectului Ion Oprea, miine urmeaza sa fie facuta receptia tehnica a lucrarilor. Ieri, la o zi dupa expirarea contractului, la Botirlau mai era inca de lucru. Foarte multe dintre case nu aveau pusa vata izolanta, insa, dupa cum spuneau muncitorii, aceasta operatiune decurge foarte repede. Toate casele sint tencuite, au timplaria interioara si exterioara pusa, insa la fiecare mai este ceva de lucru. "Majoritatea caselor sint terminate. Lucram la rectificari", ne-a spus Gigel Diaconu, seful de santier. A. R. C. Tirgu Carbunesti construieste la Botirlau 146 de case, dintre care doua au fost terminate doua la inceputul lunii octombrie. Contractul de executie a lucrarilor a fost incheiat pe data de 18 octombrie, iar termenul de finalizare era de 60 de zile de la semnarea sa. "E vorba de efectuarea unor lucrari care nu erau prinse in contractul incheiat, in scopul de a asigura un ambient cit mai placut

beneficiarilor", ne-a declarat prefectul Ion Oprea. Clement Mocanu spune ca va termina toate casele pina la sfirsitul acestei saptamini si a spus ca va mai aduce inca 100 de muncitori. Miine va fi facuta receptia tehnica a caselor de la Botirlau, moment care coincide si cu predarea lor sinistratilor. Pina acum nici unul dintre acestia nu s-a aratat interesat sa se mute in casele construite de Guvern,poate si pentru faptul ca acestea nu au sobe. "O sa apara si anumite clauze in contract, dintre care una este aceea ca, daca in termenul de 90 de zile de la data predarii nu vor fi locuite, isi vor pierde dreptul de proprietate asupra casei", a avertizat prefectul Ion Oprea.


Doar o treime din casele lui Gigi Becali sint locuite


Pe santierul de la Vulturu, casele construite de Gigi Becali sint intr-un stadiu mult mai avansat decit cele facute de Guvern. Din numarul total de 200 de case, in 150 de case sinistratii se pot muta oricind, in timp ce la restul au mai ramas de facut lucrari la interior, care vor fi terminate dupa sarbatori. Cu toate acestea, numai 50 dintre casele facute de patronul Stelei sint locuite acum. "Le-am dat sobe, le-am dat paturi, insa nu am observat o dorinta deosebita sa se mute in ele. Avem sobe, dar nu le montam pentru ca exista riscul sa dispara. Pe masura ce se muta le dam soba si cheile de la casa", ne-a spus Dorin Ciulina, seful de santier. Acesta s-a plins ca dispar materiale de constructie de pe santier, iar sinistratii care stau in casele patronului Stelei isi fura unul altuia burlanele pentru sobe. Dupa cum ne-au spus muncitorii, unele dintre materialele de constructie disparute au fost gasite chiar in glugile de coceni ale sinistratilor. Biserica promisa de Gigi Becali are deja o inaltime de 6 metri si va fi sfintita miine de Epifanie

Norocel, Episcopul Buzaului si Vrancei, dupa cum ne-a spus Dorin Ciulina, secretarul general al PNG. Lacasul de rugaciune va avea inaltimea de 24 de metri la turla, lungimea de 26 de metri si 8 metri latime.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.