Local

Paminturi miscatoare in muntii Vrancei

Mihai Boicu
15 dec 2005 880 vizualizări
O parte din casele satului Bezari, din comuna Nereju, sint pe punctul de a disparea inghitite de un deal care a inceput sa alunece in riul Zabala. Trei case erau ieri in pericol de a fi distruse, dupa ce cutremurul a accentuat alunecarile. Terenul s-a surpat pe o suprafata de 10 hectare. Autoritatile judetene au aflat de la "Ziarul de Vrancea" de alunecarea de teren, desi aceasta a inceput in urma cu 7 zile.

Pamintul a inceput sa se rupa in comuna Nereju, precum o bucata de plastilina. Trei case erau ieri pe punctul de a fi inghitite de dealul care se prabuseste in albia riului. Pamintul se rupe in valuri, iar in haurile aparute incep sa tisneasca la suprafata izvoarele subterane. Pina acum, suprafata pe care se intinde terenul surpat este de peste 10 hectare. "Aici era ca in rai, acum e ca in iad", ne-a spus cu amaraciune localnicul Toader Beza. Oamenii isi cara putinele bunuri pe care le pot lua in spate, deoarece drumul s-a rupt, si se pregatesc sa-si paraseasca casele in care au stat o viata. Terenul a inceput sa se rupa in urma cu o saptamina, iar simbata noaptea a alunecat nu mai putin de 15 metri la vale, in albia riului Zabala, pentru ca imediat dupa cutremurul de luni sa se accentueze. Autoritatile judetene spun ca pina acum nu au fost informate de autoritatile locale despre situatia de la fata locului si ca vor trimite azi echipe de specialisti la Nereju.


Cea mai grava alunecare de teren din Vrancea dupa inundatiile din luna iulie a aparut brusc in comuna Nereju, satul Bezari. Dealul a inceput sa alunece in riul Zabala la intrarea in comuna si a afectat, deocamdata, trei case. In zona sint zece case, la care se mai adauga alte zece, din satul Casochesti, comuna Spulber, insa nu toate sint in pericol. Traversarea Zabalei spre satul Bezari se face pe punti din scinduri sau busteni, unde te rogi sa nu-ti alunece piciorul ca sa nu cazi in apa. Urcusul pina la casele imprastiate pe deal este un adevarat chin, dupa ce drumul de acces a fost distrus de alunecari. Abia atunci cind ajungi sus iti dai seama ca, practic, dealul se prabuseste usor-usor in Zabala si, ca prin minune, cele doua case care stau pe marginea rupturii nu au disparut inca. Cea mai afectata casa este cea a lui Toader Beza, in virsta de 53 de ani. Barbatul locuieste singur si se uita acum neputincios cum casa este inghitita de pamint. Dezastrul a inceput joia trecuta, iar in noaptea de simbata spre duminica dealul a alunecat in jur de 15 metri la vale. "De simbata noaptea dorm numai imbracat, ca sa pot fugi din casa daca se intimpla ceva. Pamintul se misca continuu. Simbata noaptea a alunecat 15 metri, am masurat eu, si dealul a ajuns, in valuri, pina in girla. Casa a cazut de pe temelie, am pus- o inapoi, a cazut din nou. Ruptura merge in valuri si se rupe la 4-5 metri adincime. Dedesubt e apa, fierb izvoarele", se plinge Toader Beza. Terenul s-a prabusit in jurul casei, iar in spate dealul a ajuns la un metru de pereti. Barbatul nu-si mai tine in grajd cele doua vaci din cauza crapaturilor aparute. Linga fostul adapost al animalelor a aparut un izvor in toata regula. De altfel, daca pici intr-o crapatura mai adinca risti sa faci si o baie buna, dupa cum spun oamenii. Alunecarea de teren a adus la suprafata izvoarele subterane si intreaga zona "musteste" de apa. "Toate cele sapte hectar de pamint de linga casa sint ale mele. Aici era ca in rai, acum e ca in iad", ne-a spus cu tristete Toader Beza, aratind spre fosta sa proprietate. Barbatul a tinut neaparat sa ne arate si camerele "de bune", cu dusumele, pentru a demonstra faptul ca a fost un om gospodar, nu "un terchea - berchea". Acesta vroia sa cumpere si casele fratelui sau decedat, insa acum nici nu mai poate fi vorba de asa ceva, cu toate ca a platit o parte din bani. Pina una alta, Toader Beza se pregateste sa se mute intr-un grajd amplasat intr-o zona mai sigura si vrea sa-si cumpere o bucata de teren pentru a se stramuta.


Evacuare cu spinarea


Ca sa ajungi de la gospodaria lui Toader Beza pina la cea a familiei Chirica, trebuie sa traversezi aproape 100 de metri de teren surpat, deoarece drumul de acces a disparut pur si simplu. Din cauza stratului de zapada, trebuie sa fii foarte atent unde pui piciorul, altfel risti sa cazi intr-o crapatura. Probabil ca pamintul mai este tinut cit de cit in loc de ger, altfel nimeni nu s-ar incumeta sa treaca pe acolo. Traversarea portiunii de deal surpat dureaza aproape o jumatate de ora. Cind calci pe pamintul afinat, printre crapaturile care ameninta sa te inghita, atunci te trec toti fiorii si iti dai seama prin ce trec oamenii care traiesc acolo. Diferenta dintre terenul surpat si restul dealului este de citiva metri, iar locul de unde a inceput sa alunece pamintul se vede ca o taietura in deal. Casa familiei Chirica nu era ieri inca afectata de crapaturi, insa usile nu se mai inchideau, iar grajdul incepuse sa dispara. In timpul cutremurului care a avut loc in urma cu doua zile, gardul care inconjura gospodaria s-a prabusit. Ieri, familia Chirica, ajutata de citeva rude, incepuse sa-si salveze toate bunurile care se puteau cara in spinare. "Vineri a inceput mai tare sa alunece pamintul. Simbata, dinspre ziua, a plecat puhoiul, de am zis ca o sa ne zboare. A venit padurea inspre casa. Dupa cutremur a inceput sa huruie", ne-a spus Ilinca Chirica, in virsta de 45 de ani. Femeia isi va petrece iarna la o cumnata, Domnica Chirica, care

dadea si ea o mina de ajutor la evacuare. "Am zis sa mai stam pina taiem porcul, ca nu am cum sa-l duc la vale. Avem o bucata de teren intr-o zona mai sigura, dar nu stiu cu ce o sa contruim o alta casa", ne-a mai spus Ilinca Chirica. Femeia, ajutata de rudele ei, isi tira prin zapada sacii de porumb in vale, direct pe coasta, pina la ceea ce a mai ramas din drumul de acces, de unde urma sa-si ia lucrurile cu o caruta. A treia casa amenintata de dealul care se prabuseste este a lui Marcel Carsochi, care este construita mai jos decit celelalte doua case, aproape de baza dealului. Oamenii spun ca au mai avut loc alunecari de teren de-a lungul timpului, insa de mici proportii.


Informatia ajunge de la Nereju la Focsani intr-o saptamina


Alunecarile de teren nu sint o noutate in Nereju, unde in jur de 60 - 70 de hectare de pasuni si finete au disparut dupa inundatile din iulie. Mai grav este ca autoritatile judetene au aflat despre aceasta situatie de la reporterii "Ziarului de Vrancea". Prefectul Ion Oprea ne-a spus ca s-a interesat ieri de ceea ce se intimpla la Nereju si ca azi se va deplasa la fata locului o echipa de specialisti a Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean, ne-a spus aseara ca nu stie nimic despre alunecarea de teren, dar a promis ca azi va merge la fata locului. "Daca terenul aluneca cu un metru, doi pe ora este foarte grav. La doi metri pe ora casa se

rupe efectiv in doua", ne-a declarat Ion Costeanu. Autoritatile judetene nu se pot pronunta daca alunecarile au fost provocate de activitatea seismica mai intensa din ultimul an. Seful Directiei Tehnice ne-a mai spus ca au fost alunecari de teren in zona piriului Rimnic, insa nu au fost afectate case. La Primaria Nereju nu am reusit ieri sa gasim pe nimeni din conducere. Primarul Ion Pauca si-a luat concediu pentru se reface dupa efortul depus in timpul inundatiilor, iar viceprimarul Raduta Bozgonete si-a luat la

rindul sau concediu deoarece are "o problema personala de rezolvat". "Loctiitorul" primarului a ramas secretarul comunei, care era insa plecat la Focsani, la o sedinta despre aplicarea legilor fondului funciar. Casierul Neculai Dudu, care tocmai fusese in zona alunecarii de teren, ne-a spus ca terenul s-a prabusit pe o suprafata de aproximativ zece hectare. "S-au facut demersuri pentru a-i ajuta pe oameni. Probabil ca o sa-i ajutam cu materiale de constructie", ne-a spus Neculai Dudu. Pina acum in Nereju doar casa familiei Enache, din satul Craciunari, a fost distrusa de o alunecare de teren in timpul inundatiilor. "Ca anul acesta, inundatii si alunecari de teren nu au mai fost", ne-a mai spus casierul Primariei Nereju. Cel mai probabil, familiile afectate vor fi stramutate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.