Local

Austriecii au ridicat 44 de case la Suraia si Odobesti

Mihai Boicu
16 nov 2005 2019 vizualizări
Ambasadorul Austriei a inaugurat ieri cele 44 de case construite de ambasada si oamenii de afaceri austrieci la Odobesti si Suraia. Lucrarile, care pot fi urmarite pe o pagina de Internet, sint realizate de sinsitrati cu ajutorul unor voluntari veniti din mai multe tari ale lumii. Austriecii au justificat fiecare euro cheltuit in cadrul acestui proiect

Intr-o discretie totala, austriecii au construit in judetul Vrancea 44 de locuinte, fara controversele care au avut loc in jurul caselor construite de Gigi Becali la Vulturu sau de catre Guvern la Botirlau. Ambasadorul Austriei si atasatul pentru probleme sociale au inaugurat ieri casele construite in comuna Suraia, organizind o conferinta de presa chiar in fata unei dintre case, ce va fi locuita de sotii Jana si Gheorghe Serban si cei patru copii ai lor. Locuintele nu sint inca terminte, iar metoda de constructie a fost inedita, pe baza de voluntariat. Viitorii proprietari au fost implicati in constructia caselor, aceasta fiind una dintre conditiile pentru desfasurarea proiectului. Ambasada Austriei s-a ocupat direct de coordonarea proiectului. Valoarea unei case, fara finisajele exterioare, este de fix 9.901 euro.


Ambasadorul Austriei, dr. Christian Zeileissen, atasatul pentru probleme sociale, dr. Barbara Wiebke Schofnagel, precum si sponsorii proiectului, au prezentat ieri in comuna Suraia cele 44 de case construite pentru sinistrati. Pe un frig patrunzator, oamenii au venit sa le multumeasca celor care le vor asigura un acoperis deasupra capului, dupa ce apele le-au luat agoniseala. Autoritatile locale au fost reprezentate la acest eveniment de subprefectul Dragos Mircea si de primarul Pamfile Statache. Proiectul coordonat de Ambasada Austriei a cuprins realizarea a 37 de case la Suraia si 7 la Odobesti, cu sprijinul financiar al agentilor economici austrieci din Romania si nu numai. Ambasadorul Christian Zeileissen a tinut sa se adreseze localnicilor din Suraia in limba romana si a spus ca proiectul de ajutorare a zonelor afectate de inundatii se ridica la suma de un milion de euro. Casele au fost construite din boltari si au fost proiectate pentru a rezista la cutremure de 9 grade pe scara Richter. "Proiectul a fost in asa fel conceput, incit casele sa poata fi extinse atit la parter cit si in pod", a spus Barbara Schofnagel, atasatul pe probleme sociale al Ambasadei Austriei. Localnicii i-au cunoscut la finalul intilnirii si pe reprezentantii firmelor care au ajutat la transpunerea in practica a proiectului. "Acesti oameni, cu sufletul, cu inima si cu Dumnezeu au fost alaturi de noi", a spus una dintre femeile care se vor muta in casa noua. La rindul sau, primarul Pamfile Statache a spus ca "aceste case au dotari cum putine sint in zona, deoarece expertii care s-au prezentat la noi nu au facut nici un

rabat de la calitate". Localnicii sint multumiti ca vor avea case, chiar daca este posibil ca o parte din acestea sa nu fie finalizate pina cind iarna isi va intra in drepturi. "Daca un om imi darima casa il intrebam de ce, dar pe Dumnezeu cum sa-l intrebi?", s-a intrebat Ioana Tarbea. Femeia, in virsta de 66 de ani, trebaluia cu o mistrie pe linga muncitorii care lucrau la finisajul interior al casei in care se va muta din baraca din scinduri in care locuieste acum impreuna cu familia. "Cu mistria adun de pe jos ce cade, dar nu pot sa ma aplec ca m-au lasat salele. E foarte greu sa traiesti cu 250 de mii de lei pe luna. Unchesul are o pensie de 500 de mii de lei, in total 750 de mii de lei", s-a plins batrina.


Fix 9.901 euro pentru o casa


Autoritatile spera ca pina la venirea iernii cele mai multe dintre casele construite prin proiectul coordonat de Ambasada Austriei sa fie terminate. Familiile de sinistrati care se vor muta in cele 44 de case au fost selectate dupa patru criterii: casa beneficiarului sa fie complet distrusa sau inutilizabila; familiile sa fie cit mai numeroase; familia trebuia sa nu-si permita reconstructia casei pe cont propriu; beneficiarii sa ajute la reconstructia caselor in masura posibilitatilor. Casele au o suprafata de 72 de metri patrati, iar izolarea exterioara va fi facuta abia la primavara, atunci cind casele se vor usca. Atasatul pe probleme sociale al Ambasadei Austriei a spus ca proiectul va continua si in primavara urmatoare, ind va fi amenajata gradinitia si vor fi construite alte case la Suraia. Costul caselor ridicate in aceasta comuna, fara izolatia exterioara, se ridica la suma de 435.686 de euro, ceea ce inseamna ca fiecare casa a costat numai 9.901 de euro. Voluntarii au lucrat in total 17.460 de ore, cu utilajele firmelor care au sponsorizat proiectul. In total valoarea proiectului s-a ridicat la suma de 1.050.000 de euro, din care 650.000 de euro, 200.000 euro donatii in natura si 200.000 de euro valoarea muncii prestate. Ambasada Austriei s-a ocupat direct de coordonarea proiectului, considerind ca autoritatile locale au deja prea multe probleme de care sa se ocupe. Pentru a asigura o cit mai mare transparenta cit mai mare in administrarea banilor strinsi din donatii, intreg proiectul de reconstructie, inclusiv contabilitatea financiara, au fost publicate pe internet, pe site-ul www.schoefnagel.at, unde curiosii au putut urmari evolutia proiectului, dar si cum s-au cheltuit banii si cine sint sponsorii. Costul caselor a fost foarte mic deoarece lucrarile au fost efectuate cu voluntari adusi de Ambasada Austriei din tari ca Germania, Franta sau Australia, care i-au pus la treaba si pe viitorii beneficiari, astfel incit fondurile primite au putut fi folosite aproape exclusiv in achizitionarea materialelor de constructii. Dupa cum au precizat initiatorii, firmele au fost angajate doar pentru lucrarile de specialitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.