Local

49 de localități din Vrancea au sisteme centralizate de alimentare cu apă

Ziarul de Vrancea
24 iun 2018 1783 vizualizări

Consumul de apă anul trecut a fost de 49 mc pe locuitor, raportat la populația racordată la sistemele de alimentare cu apă u 29 de sisteme de alimentare cu apă sunt în administrarea primăriilor u 7% din populația județului este racordată la canalizare

Din cele 73 de localități ale județului Vrancea, 49 au sisteme centralizate de alimentare cu apă, cinci orașe și 44 comune. Potrivit datelor prezentate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea la ultima ședință a Colegiului Prefectural, în 29 de comune alimentările cu apă se află în administrarea primăriilor. ”Unele dintre aceste sisteme fiind subdimensionate și uzate moral și fizic, sunt în curs de reabilitare și extindere (sistemul Soveja, Slobozia Bradului, Tulnici). Sunt în curs de realizare sisteme noi de alimentare cu apă în comunele Nereju, Paltin, Nistorești. Administrațiile locale Pufești, Mera, Sihlea au întocmit studii de fezabilitate în vederea accesării fondurilor guvernamentale prin PNDL necesare realizării de sisteme noi de alimentare cu apă, care au fost avizate din punct de vedere al gospodăririi apelor”, se arată în situația prezentată de SGA Vrancea. La această dată, CUP are în administrare sistemele din sucursalele apă canal Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, care cuprind și comunele învecinate orașelor, la care se adaugă Sucursala Apă canal Rural, care administrează 17 sisteme de alimentare cu apă din rural. În anul 2017, din surse de apă subterană s-a exploatat un volum de apă de 11.361.000 mc, iar din surse de apă de suprafață 150.000 mc. Astfel, consumul total anual de apă raportat la populația racordată la sistemele de alimentare cu apă este de 49 mc/cap locuitor. Din totalul populației județului  Vrancea de 388.495 locuitori sunt racordați la rețeaua de alimentare cu apă din mediul urban 131.098 locuitori, iar în mediul rural 104.458 locuitori. Gradul de racordare în zona rurală este de 43%, iar în cea urbană de 89%”, se mai arată în statistica SGA.

7% la sută din populația județului este racordată la canalizare

Lungimea totală a rețelelor de canalizare realizate în mediul rural este de 149,78 km, în condițiile în care în comunele Tulnici, Păunești și Fitionești nu au fost date în folosință stațiile de epurare. Stațiile sunt în curs de execuție în aceste localități, precum și la Cîmpuri. În funcțiune sunt stațiile de epurare Gugești, Vidra, Soveja, Lepșa, Dumitrești Reședință, Dumitreștii de Sus, Gologanu. ”Numărul de locuitori din spațul rural racordați la rețele de canalizare și stații de epurare în anul 2017 – 16892 locuitori, aproximativ 7% din populația rurală a județului”, se menționează în informarea SGA. Din monitorizarea instituției, rezultă că în mediul rural stațiile de epurare nu funcționează așa cum ar trebui. ”Se constată o funcționare defectuoasă a stațiilor de epurare din spațiul rural, pe de o parte din cauza subdimensionării (Vidra), dotărilor insuficiente, pe de altă parte, a exploatării necorespunzătoare (lipsă personal calificat, resurse financiare). În anul 2017 au fost evacuate în apele de suprafață de pe teritoriul județului 6.775 mii mc ape uzate epurate orășenești, din care doar 3,3% colectate și epurate în stațiile de tratare din spațiul rural. Mai trebuie menționat că din totalul volumului captat pentru satisfacerea cerinței în mediul rural, respectiv 5.582 mii mc, doar 4% se restituie în vederea tratării”, se arată în situația prezentată de SGA la Colegiul Prefectural. Accesul populației la sistemele de canalizare ar trebui să se îmbunătățească prin proiectul derulat de CUP SA. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.