Local

Doina Vrancei a renascut!

Valentin Muscă
2 nov 2005 2831 vizualizări
Ansamblul a fost reinfiintat ieri de artistul Nicolae Motei, dupa ce in mai fost desfiintat de pesedistii din Consiliul Judetean. Ansamblul este cea mai veche institutie de cultură populară din Vrancea si a fost înfiintat în 1907 de Societatea Filarmonică "Doina Vrancei"

Desfiintat in mod abuziv de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, Ansamblul Folcloric Profesionist "Doina Vrancei" a fost reinfiintat la initiativa artistului Nicolae Motei. Sigur, sub alte vesminte, dar cu aceeasi interpreti. La Sala Mică a Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia" a fost anuntata ieri infiintarea SC Motei Serv SRL, societate care a angajat deja o parte din artistii de la "Doina Vrancei". "Am reusit să iesim din somaj si să redăm viată celei mai vechi formatii din Vrancea. Pentru inceput am angajat deja primii artisti din fostul ansamblu: Nicu Stroe, Aurel Popovici, Daniel Franea si subsemnatul. Este doar inceputul. Intentionez să-i angajez si pe ceilalti artisti trimisi brutal in somaj. Sediul nostru este tot la Ateneul Popular", ne-a spus Nicolae Motei, initiatorul noii entităti artistice, cu ocazia sărbătoririi oficiale a evenimentului. Fostul director artistic al "Doinei Vrancei", Neonila Băjenaru, nu a participat la manifestare. "Sint incă profund dezamăgită si timpul nu mi-a permis să particip la debutul aventurii noii formatii. Este o initiativă de bun augur si dacă imi va cere sprijinul il voi sustine. îi urez susces lui Nicolae Motei", ne-a spus Neonila Băjenaru. Cel putin teoretic, inceputul este promitător. "Avem deja pregătită Agenda Culturală pentru luna noiembrie, cind vom avea spectacole la Ruginesti, Nistoresti, Păunesti. Primul spectacol va fi simbătă la Zilele orasului Mărăsesti. Cind se vor intoarce din Franta vom angaja si pe tinerii Paul Hoată si Dalia Mihăilă. Unul din obiectivele noastre este atragerea tinerilor, pregătirea schimbului de generatii. Din această perspectivă am infiintat si Asociatia Doina Vrancei, care are ca scop depistarea, sustinerea si promovarea tinerelor talente", ne-a mai spus Nicolae Motei. Pentru a-i feri de ochiul "Celui Rău", debutul noii aventurii artistice a fost binecuvintat de un preot prezent la manifestare. Reamintim că "Doina Vrancei" a fost infiintată in 1907 de Societatea Filarmonică "Doina Vrancei". De-a lungul unui secol de activitate, "Doina Vrancei" a fost desfiintată de mai multe ori. Dintr-un oarecare punct de vedere este un fenomen simptomatic si, de fiecare dată, "Doina Vrancei" a demarat cu mai mult suflu. Niciodată insă nu au fost atitea nume de artisti trimise in somaj, artisti care sint decisi să depună plingere in baza Legii Contenciosului Administrativ. Membrii "Doinei Vrancea" vor construi o Troită pentru crestinii din satul Armeni (Slobozia Ciorăsti). Pentru mai multe informatii puteti contacta pe Nicolae Motei la numărul de telefon 622284. Ca la orice inceput de drum, redactia "Ziarului de Vrancea" doreste artistilor vrinceni mult noroc si să continuie traditia celei mai importante "institutii de cultură populară", care a fost si va rămine, "Doina Vrancei".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.