Local

Mosnenii din Voloscani isi contesta presedintele.

Sebastian Oancea
21 feb 2005 2213 vizualizări

Presedintele Obstii Voloscani a fost luat la bani marunti de obsteni. Toma Bostiog este acuzat ca a vindut padurile obstenilor fara licitatie si ca a dispus de banii asociatiei dupa bunu-i plac, pe diurne si salarii "umflate".

...


Imediat dupa ce s-a schimbat puterea au inceput si revoltele in mai multe obsti prin judet. Obstenii simpli vor sa scape de dominatia politica si cer sa-si exploateze padurile in conformitate cu statutul obstilor si nu cu dorintele pesedistilor care controleaza exploatarile de lemn. Una dintre obstile care se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste conducerea si nu numai, este si Obstea de Mosneni din satul Voloscani, comuna Vidra. Membrii spun ca obstea a fost controlata politic si cer sa fie instalat la conducere un om in care au incredere. In cadrul acestei organizatii cu personalitate juridica, liderul este contestat de foarte multi membri. La ultima sedinta a obstii, discutiile s-au transformat intr-un adevarat rechizitoriu pe care satenii l-au facut la adresa presedintelui Toma Bostiog. Calitatea acestuia de lider este puternic contestata de multi membri din Adunarea Generala a Obstii. Acestia spun ca adevaratul presedinte al Obstii Voloscani este Ion Podea, care a fost ales prin vot secret, asa cum prevede statutul, si nu Bostiog, care, dupa cum ne-au spus obstenii, s-a autointitulat presedinte cu ajutor de la fostul partid de guvernmint. Mai mult, satenii l-au intrebat pe presedinte de ce le-a vindut padurile fara licitatie si de ce nu a consultat Adunarea Generala atunci cind a stabilit salariile si platile diurnelor pentru deplasari.

Patru ani de frustrari

"La 10 iunie 2000 a avut loc o Adunare Generala falsa, la care foarte multi obsteni n-au participat si in care a fost ales prin vot deschis, si nu secret, asa cum prevede statutul nostru, Toma Bostiog. Pe 3 februarie s-a intrunit Adnuarea Generala legal constituita, in care a fost ales, cu 85 de voturi pentru, prin vot secret, presedinte al Obstii, Ion Podea. De atunci si pina in clipa asta, Toma Bostiog a cautat sa-i ia locul lui Podea si a reusit, pentru ca este mina in mina cu primarul comunei, Micu Nica, a facut campanie electorala pentru PSD. Noi nu-l mai vrem pe acest domn Bostiog, mai ales ca ne-a privat de drepturile noastre ca obsteni, in plus n-a prea facut nimic pentru aceasta asociatie, si-a urmarit numai interesele", ne-au spus intr-un glas satenii din Voloscani, membrii ai obstii de mosneni. Ion Podea, cel pe care il doreste majoritatea Obstii Voloscani, spune ca actualul presedinte, autopropus, Toma Bostiog, este sustinut de primarul pesedist al comunei Vidra. Mai mult, Ion Podea ne-a declarat ca ar fi foarte curios sa vada actele intocmite in cei patru ani de existenta a asociatiei, pentru ca este convins ca prezinta nereguli grave. "Foarte multe contracte incheiate de Obste cu diverse societati comerciale, in legatura cu vinzarea masei lemnoase apartinind Obstii nu au fost cistigate prin licitatie, asa cum prevede statutul. Trebuia intocmita o Comisie de Licitatie, ceea ce nu s-a facut. Credem ca Toma Bostiog a vindut padurea fara licitatie cui a vrut. In plus, nu are devize pentru cheltuieli, nu a intocmit un buget de venituri si cheltuieli, sint foarte multe nereguli", ne-a spus Ion Podea.

A vindut lemnul direct pentru ca anuntul de licitatie costa!

Presedintele Obstii, Toma Bostiog, care l-a invitat la sedinta de ieri si pe primarul comunei Vidra, Nica Micu, dar a chemat si jandarmii, fapt pe care membrii nu si l-au putut explica, a incercat sa-i calmeze pe oamenii care-i cereau insistent socoteala. Mosnenii s-au aratat surprinsi de prezenta primarului, care s-a asezat plin de importanta la prezidiu, desi, spun ei, nu are nici o calitate in obste. Surprinzator, Toma Bostiog le-a spus colegilor obsteni ca nu putea organiza licitatii atunci cind a vindut masa lemnoasa la diversi agenti economici, pentru motivul ca publicitatea unei licitatii costa mult! Oamenii l-au acuzat pe Toma Bostiog ca distribuie salariile membrilor Consiliului de Administratie al Obstii dupa bunul plac si au cerut explicatii cu privire la banii cheltuiti pe diurne si pe deplasari. "Nu cumva Adunarea Generala trebuia sa fie de acord cu stabilirea diurnei, nu sa cheltuiti dvs cit doriti din banii nostri? Cite licitatii s-au facut pentru vinzarea padurilor?", a intrebat insistent obsteanul Ion Husca, luind cuvintul la sedinta. Presedintele Obstii a incercat sa le raspunda oamenilor, dar evaziv, a avut explicatii puierile, pe care oamenii nu le-au crezut. De asemenea, obstenii au reprosat conducerii ca nu a acordat drepturile cuvenite tinerilor care au implinit 18 ani si care au dreptul, conform statutului, la 3 metri cubi de lemn. Primarul Micu Nica, prezent la sedinta de ieri, a simtit nevoia sa le spuna proprietarilor de paduri ca toti tinerii care, desi au implinit 18 ani de mult timp, si nu beneficiaza nici acum de drepturile oferite prin statut, trebuie sa intocmeasca o cerere de intrare in Obstea Voloscani. Una peste alta, mosnenii din satul Voloscani au declarat ca nu vor sa se mai lase inselati si au trimis deja plingeri autoritatilor cu privire la neregulile care se fac in obstea lor.

Obstile sint controlate politic

Odata cu schimbarea fostei guvernari pesediste oamenii au inceput sa se revolte tot mai mult impotriva mai multor conduceri ale obstilor din zona de munte. Motivul principal este unul simplu: postul de presedinte de obste este unul cu multe conotatii politice iar padurile aflate in proprietatea obstilor au fost vindute la diversi clienti, dupa bunul plac al liderilor obstilor, cot la cot cu multi functionari sau primari din fosta guvernare. Cu titlu de exemplu la situatia extrem de grava a fondului forestier gestionat prin obsti este si numarul extrem de mare de petitii inaintate la Prefectura Vrancea de cetatenii nemultumiti din intregul judet. Membrii simpli reclama din ce in ce mai insistent ca obstile sint controlate politic de oamenii fostului partid de guvernamint, care le administreaza padurile fara sa le dea socoteala si lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.