Local

Biserici mutilate

Valentin Muscă
21 feb 2005 2480 vizualizări

Biserica Ovidenia din Patesti a fost distrusa cu buldozerul în 1984. Sfintele Moaste si mormintele au fost acoperite cu pamînt. Pe hîrtie figureaza ca «transferata» la Gugesti. Biserica Cazacli, din Satul Nou-Odobesti, este abandonata din 1940. In ultimul timp a ajuns adapost pentru boschetari sau pentru tiganii care vin la culesul strugurilor. Unii au început sa o darîme pentru caramida.

Ovidenia

Ultimile ruine ale Bisericii Ovidenia, care a fost demolata in 1984 si transportata cu basculate pe prundul Milcovului. Doar citeva resturi din mormintele locuitorilor satului Botesti, astazi disparut, mai amintesc de trecutul acestor locuri.

Svelta ca bisericile manastirilor din Nordul Moldovei, Biserica din Cazacli se incapatineaza sa nu se prabuseasca, ignorind trecerea timpului si nepasarea celor din jur.

Putini stiu ca unele dintre cele mai frumoase biserici ale Vrancei au fost demolate ori au fost lasate in paragina. Tirgul Odobestilor a avut la apogeul sau mai bine de zece biserici. în secolul trecut, din cauza regimului impus de Rusi dupa al doilea razboi mondial, trei dintre aceste lacasuri de cult au fost inchise, fiind lasate prada urgiilor vremii. Prin vechimea si importanta istorica fac parte din Patrimoniul religios si cultural al Vrancei. Doar una a fost salvata, cea din Dealul Odobestilor. Biserica Ovidenia din fostul sat Botesti-Unirea a fost demolata cu buldozerul in 1984. Biserica din Cazacli situata la marginea orasului inca mai mai poate fi recuperata daca politicienii si functionarii judetului se trezesc din toropeala Puterii. Ziarul de Vrancea si-a propus sa aduca in atentia opiniei publice starea jalnica in care se afla multe monumete arhitectonice din judet, in speranta ca acestea nu vor fi pierdute pentru totdeauna.

Cu acest episod vom incepe derularea asasinarii culturii religioase si a istoriei Tarii Vrancei, prin evocarea bisericilor «disparute» din orasul Odobesti. Din cele 11 biserici care functionau pe teritoriul orasului la inceputul secolului al XX-lea, astazi mai sint deschise doar opt. Biserica Sfintii împarati este in reparatii, Biserica din Cazacli este abandonata si Biserica Ovidenia a fost demolata.

Biserica Ovidenia a disparut impreuna cu satul

Din lipsa arhivelor nu stim exact data ridicarii acestui lacas de cult, dar cunoscatorii vorbesc de sfirsitul secolului al XVII-lea, inceputul secolului al XVIII-lea. Biserica deservea un sat astazi disparut, Botesti. Cu timpul, acest sat a disparut si, la inceputul secolului trecut, edificiul religios strajuia, solitar, intrarea in satul Patesti dinspre Focsani. Actualmente satul Patesti se numeste Unirea si a devenit un cartier al orasului Odobesti. Practic, trecutul acestei Biserici nu figureaza nicaieri pentru ca, oficial, ea apare in acte ca fiind "transferata", in comuna Gugesti in 1984. De la protopopul Ionel Ene am aflat ca "arhiva Bisericii se gaseste la Episcopia Buzaului." Din studiile P. C. Sale - care pregateste o lucrare despre bisericile din Vrancea - in Biserica Ovidenia s-a slujit pina in anul 1912. Doar cercetind arhivele vom putea gasi informatii precise despre trecutul acestui pirdut lacas de cult. Demersul nostru nostru nu este unul stiintific. El urmareste doar sensibilizarea organelor competente si a opiniei publice cu privire la aceste edificii. Cert este ca in 1984 acesta se afla in afara spatiului parohiei, deoarece demografia regiunii a facut ca aceasta sa se dezvolte spre vest, lasind edificiul religios in afara localitatii. Mai mult, vis a vis, la citeva sute de metri, s-a ridicat dupa primul razboi mondial Biserica Sfintul Gheorghe. La toate aceste explicatiuni se adauga si o doza de delasare din partea locuitorilor satului Patesti. De la Preotul Ionel Ene, responsabilul Protoieriei Focsani 1, am aflat ca, din motive strategice, ca sa nu figureze in acte ca biserica demolata, autoritatile timpului au gasit solutia unui compromis. Astfel, pe hirtie, cu aprobarea episcopiei si a autoritatilor, biserica a fost "transferata" la Gugesti!!!

"Locuitorii nu au manifestat impotriva demolarii"

Din informatiile culese de la persoane care au asistat la distrugerea bisericii cu buldozerul, se pare ca s-a intrat cu lama brutal peste Sfintul Altar astupindu-se Sfintele Moaste, fapt care este, din punct de vedere religios un sacrilegiu. Exista chiar morminte care nu au fost transferate, Biserica fiind inconjurata de un cimitir. De la unul din martorii oculari ai demolarii bisericii, Nicolae Cristea din Odobesti, actualmente consilier la Primarie, am aflat ca demolarea s-a produs "intr-o zi ploiasa de toamna in 1984, cind au fost aduse mai multe utilaje (buldozer, excavator, basculante) si s-a darimat partea care mai ramasese in picioare. Caramida si molozul au fost transportate pe prundul Milcovului, la doi pasi. Locuitorii parohiei nu au manifestat impotriva acestei interventii." înaintea demolarii s-a cerut credinciosilor care aveau morti inhumati in cimitirul Bisericii Ovidenia sa transfere osemintele in celelalte cimitire ale parohiei, lucru ce s-a efectuat doar in parte. în concluzie, in spatiul sacru de linga drumul care leaga Focsanii de Odobesti se mai gasesc inca oseminte si chiar exista cruci vechi din piatra ce au rezistat peste timp. De la Preotul Sergiu Matei, pe teritoriul caruia se afla fosta Biserica Ovidenia, am aflat ca se intentioneaza inceperea unui demers pe linga Primaria Odobesti pentru retrocedarea acestui petec de pamint cu dubla valoare, simbolica si istorica. Demersul P. C. Sale este cu atit mai important cu cit spatiul dintre Odobesti si Focsani va fi intr-un viitor indepartat acordat unor investitii economice. Cum teritoriul nu este bine delimitat, vom putea avea proasta surpriza sa fie transformat, fie in vreun depozit de materiale de constructii ori ceva asemanator, fie in groapa de gunoi. Daniel Nicolas, primarul din Odobesti, ne-a declarat ca, "este deschis catre orice demers privind reabilitarea spatiului sacru al Bisericii Ovidenia". Pina la materializarea acestor intentii, acest teritoriu sacru nu figureaza nicaieri. Pentru parohie biserica a fost "transferata", iar pentru Primarie, Biserica Ovidenia nu exista.

Cazacii si-au facut biserica la Odobesti

Situata in strada Cazacli, stravechea Biserica este legata de istoria vinului la Odobesti si este martorul secular al unei epoci cind Odobestii erau destinatia ultima a comerciantilor slavi; vremuri cind nu existau nici drumul pietruit spre Focsani, nici calea ferata. în acel timp (secolul al XVIII-lea) vinurile de la Odobesti erau adevarate pentru ca zaharul nu se inventase, iar chimia iesea abia din coaja alchimiei. Acele vinuri ajungeau, duse de negustori romani sau evrei, pina prin tinuturile Rusiei Tariste. Asa de mult iubeau acestia vinurile de Odobesti incit, negustorii rusi, in speta cazacii, s-au instalat la Odobesti linga vii pentru a controla mai bine negotul cu vin. Pentru nevoile lor duhovnicesti si-au construit propria lor biserica. în memoria locului a ramas ca Biserica din Cazacli. Din Pisania Bisericii reiese ca aceasta a fost ridicata la anul 1777. Anul inca se mai vede pe unul din peretii exteriori. Vremurile s-au schimbat, si gusturile cazacilor. Fiind o constructie importanta si de o calitate arhitectonica de invidiat a fost iubita de odobesteni care si-au inmormintat in cimitirul din curtea bisericii o parte din luptatorii din cele primul razboi mondial si din razboiul de independenta. Cutremurul din 1940 a zdruncinat din temelii constructia, redind practic imposibila utilizarea acesteia. Venirea comunistilor ii da ultima palma, pe lista preocuparilor acestora nefigurind istoria religioasa a acestui neam. Biserica nu este izolata, ci doar la citeva minute de drumul principal Odobesti - Jaristea. De la Preotul Traian Pricop, in parohia caruia se gaseste imobilul, am aflat ca, "in ultimii ani se simte o delasare a locuitorilor pentru aceasta biserica. Nici macar la momentele mari de peste an nu mai vin sa aprinda o luminare la mormintele stramosilor. Cei de la Patrimoniu au trecut sa verifice imobilul, dar nu s-a investit nici un leu." La cuvintele parintelui, comentariile sint de prisos si totusi trebuie amintit ca odata cu aceasta cladire va pleca pentru totdeauna dovada maretiei orasului de dinaintea epocii industriale. Cei care diriguiesc cultura acestui judet trebuie sa inteleaga ca banii cu care s-au finantat festivalurile vinurilor ar fi salvat de la pieire constuctii din patrimoniul inestimabil al trecerii noastre prin aceasta lume. Biserica din Cazacli inca mai este in picioare, ca o sfidare a prezentului cenusiu. Sub ploi si ger, de mai bine de jumatate de secol, ramine in continuare neclintita. Adapost pentru boschetari si betivi toamna la culesul viilor, Biserica din Cazacli rezista dispretului contemporanilor. Nu pentru totdeauna. Ce nu a distrus furia naturii va distruge, incet, incet mina omului. Caramida care a rezistat doua secole in bataia vintului a inceput sa fie smulsa de oamenii saraci ai urbei. în timp ce ridicam fel de fel de biserici cu aere de dugheana de cartier, lasam sa se distruga o bijuterie a sfirsitului de Ev Mediu Romanesc.

Blestemul ruinelor

Inauguram cu acest material un serial in care vom prezenta biserici din Vrancea "disparute" in secolul trecut din circuitul religios. Unele au fost demolate, altele lasate in ruina sau pur si simplu inchise si abandonate. Am incercat sa obtinem o lista completa cu aceste biserici de la autoritatile competente. Spre surprinderea noastra, am aflat ca o situatie clara nu exista, nici la departamentele administrative, nici la forurile bisericesti pentru ca din 1989 exista un haos in legislatia privind Patrimoniul incit, cu toata bunavointa actualilor responsabili de acest domeniu, nu se poate spune exact unde ne aflam. Nu mai vorbim despre disparitia multor documente privitoare la aceste imobile ce s-au pierdut in «obsedantul deceniu» ce a urmat razboiului. Pe de alta parte, dupa 1989, s-au ridicat peste 20 de biserici in Vrancea, multe de o calitate arhitectonica indoielnica, dupa chipul si imaginea buticelor de prin orase, fara a incerca o apropiere prin arhitectura de stilul fostelor biserici, un stil ce avea legatura cu istoria, cu trecutul nostru, cu boieria de altadata. Din fericire, inca mai exista citeva biserici ce pot fi salvate si redate contemporanilor. Probabil ca se va invoca din nou lipsa banilor. Raspunsul este limpede: nu banii lipsesc ci oamenii. Exista programe europene de finantare a lucrarilor de restaurare, nu avem insa manageri pe posturile de conducere care sa intocmeasca proiecte pentru a aduce acesti bani si a introduce patrimoniul istoric al Vrancei in circuitul turistic european sau macar national. Acest material se adreseaza cu predilectie generatiilor tinere si doreste a le stirni curiozitatea si pasiunea pentru paginile de istorie ce nu le-au fost predate la scoala. Pentru ca traim intr-o urbe mica, unde "zvonacii" si "intoxicarile" nu lipsesc, tinem sa precizam ca nu apartinem niciunui partid politic si nu facem politica niciunei "gasti". Nu dorim prin aceste materiale sa se inteleaga ca am urmari discreditarea unor institutii sau oamenii care le conduc. Dimpotriva, dorim sa sensibilizam adormita clasa politica locala si neinformata opinie publica vrinceana despre situatia dezastruoasa a patrimoniului religios si cultural din Vrancea. Invitam acesti responsabili sa-si faca publice problemele, proiectele, ideile cu privire la acest subiect si mai putin disputele intestine, inerente fiecarei insitutii. Acesta este primul episod dintr-o serie ampla, in care vom prezenta ruine ale trecutului Vrancei, ce vor disparea definitiv in urmatoarele zeci de ani daca o sa continuam sa plingem uitindu-ne la "drobul de sare".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.