Local

Evreii si-au scos cimitirul la licitatie

Ziarul de Vrancea
5 oct 2005 1186 vizualizări
O bucata din cel mai vechi cimitir evreiesc din Focsani a fost cumpărata cu 350 de milioane si revînduta cu o suma tripla. Este prima tranzactie cu un cimitir din analele tranzactiilor imobiliare din Romănia. Cu banii pierduti, comunitatea ar fi putut repara toate monumentele aflate în patrimoniu care se degradeaza vazind cu ochii. Prin intermediul comunitătii focsănenilor din Israel, afacerea a ajuns cunoscută la forurile internationale ale comunitătilor iudaice

In Vrancea au inceput sa se faca tranzactii cu cimitire istorice. Desi cimitirele evreiesti din judet au ajuns niste ruine din cauza lipsei de finantare, terenul comunitătii din Focsani a fost făcut "cadou" unei firme focsanene, care se pregateste acum sa-l tranzactione la pretul pietei, adica 100 de euro metrul patrat. în urma cu citeva luni, Federatia Comunitătilor Evreiesti a vindut catre SC Valeger Company SRL Focsani, 1281 metri patrati din Cimitirul Evreiesc pentru suma de 350 de milioane lei. Două luni mai tirziu, terenul a fost revindut de firma aproximativ 10 miliarde de lei. Vinzarea unui cimitir este un caz unic in analele imobiliare vrincene. Zvi Ben Dov, unul dintre cei mai importanti membri al comunitătii evreilor vrinceni din Israel, a aflat cu stupoare de tranzactia cu cimitirul si a instiintat forurile internationale.


Incredibilă afacere imobiliară in Vrancea: cimitirul evreiesc din strada Nicolae Bălcescu nr. 18, aflat pe lista monumentelor istorice, a intrat pe piata afacerilor imobiliare. în luna iunie 2005, 1281 metri patrati din totalul de 6746 ai cimitirului monument au fost vinduti cu 349, 6 milioane lei de catre proprietarii terenului, Federatia Comunitătilor Evreiesti din Romania, firmei Valeger Company din Focsani, administrata de Marius Iorga, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Vrancea pe vremea guvernarii CDR, personaj cercetat si in dosarul devalizarii Bancorex ca beneficiar al creditelor curier . La doar două luni dupa respectiva licitatie, aceeasi suprafată de teren este oferita spre vinzare de noul proprietar catre doi oameni de afaceri din Focsani pentru suma de 10 miliarde de lei. Diferenta dintre pretul celor două vinzări ridică semne de intrebare cu privire la licitatia primei vinzări. Conform agentilor imobiliari din Focsani, un metru patrat de teren in zona Parcului Nicolae Bălcescu se tranzactioneaza cu peste 100 de euro, ceea ce corespunde celei de-a doua tranzactii, adică o diferentă de zece ori mai mare intre prima si cea de-a doua operatie imobiliară. La vremea respectivă, tranzactia a fost comentată de actorii implicati in afacere in cele mai nobile cuvinte si "Ziarul de Vrancea" a relatat evenimentul. "Pentru că nu avem posibilităti materiale să intretinem cimitirele, fiind o comunitate mică, iar starea de degradare a cimitirului cerea o rezolvare urgentă, pentru a pune capăt situatiei, cu sprijinul Federatiei Comunitătilor Evreiesti, am găsit in cele din urmă o solutie. Federatia a vindut partea care cuprinde locuintele administrative. Societatea care a cumpărat terenul - SC Valeger Company SA Focsani - are obligatia, prin contract, de a intretine cimitirul. Am reusit in felul acesta să rezolvăm una din problemele cele mai dificile ale comunitătii din Focsani", spunea la acea vreme Mircea Rond, presedintele Comunitătii Evreiesti din Focsani.


Lucrari la limita profanarii


Neregulile din spatele afacerii au fost deconspirate dupa ce prof. Venera Arvinte, fostul director interimar al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, a trimis o sesizare catre SC Valeger Company, prin care atentiona firma ca, in timpul lucrarilor de demolare a casei administrative aflate pe terenul cimitirului, se produsese o "profanare" a unui mormint, respectiv distrugerea unei pietre de capatii, si imaginile din timpul lucrarilor confirma sesizarea. Intre timp, terenul a fost degajat de fostele constructii si pietre funerare si pregatit pentru o noua vinzare. In timp ce SC Valeger Company este pe cale sa se imbogateasca de pe urma cimitirului, locurile de veci ale evreilor de odinioara zac in parasire i nbepasare. "Domnul Marius Iorga ne-a promis că va face acolo un centru medical sau ceva asemănător. Deocamdată nu ne-a confirmat vinzarea terenului. Terenul a fost vindut de Federatia de la Bucuresti, nu am fost eu cel care a organizat tranzactia. Eu nu mai am nici o treaba. Din punctul nostru de vedere, tranzactia a fost legala, am vindut cu 10 dolari metrul patrat", ne-a spus liderul evreilor din Vrancea, Mircea Rond, care a exclus ca terenurile apartinind comunitătii să ajungă pe piata imobiliară. Cit priveste relatiile dintre afaceristul Marius Iorga si presedintele Comunitatii Evreiesti, acestea sint mai vechi, firma acestuia facind citeva lucrari la monumente. De altfel, noul proprietar s-a angajat sa intretina cimitirul si sa faca reparatii la gard. Acum, Mircea Rond spune ca nu are nici o legatura cu specularea terenului, mai ales ca in contractul de vinzare- cumparare, Marius Iorga nu si-a luat nici o obligatie.


"Nu am vindut acest teren"


Spune Marius Iorga, administratorul SC Valeger Company, care nu recunoaste revinzarea terenului cumparat dela evrei. "Ca proprietar al terenului, am dreptul să-l vind. Deocamdată, nu l-am vindut, dar intentionez să o fac si am dat deja oferta de vinzare in ziar", declara Marius Iorga. Totusi, dupa cum se vede la fata locului, terenul din fata cimitirului este lotizat si se poate lesne observa impărtirea acestuia pentru cele două persoane care l-au achizitionat. De altfel, intre timp s-a facut si actul de dezmembrare, parafat de un notar public. Noi avem confirmarea arvunirii terenului si numele cumpărătorilor. Deoarece terenul se află in zona de protectie a unui monument istoric au existat si discutii privind contestara vinzării. "Deocamdată nu am anulat nimic. Nu i- am dat toti banii. Trebuie să-i mai dau niste ban (lui Marius Iorga - n.r.). O să construiesc ceva acolo, doar n-o să fac muzeu. Vreau să fac ceva cu prietenul meu .... Vrem să facem ceva frumos! Avem aprobările pentru ridicarea unei constructii. Există acte de la Bucuresti privind terenul", ne-a spus unul dintre cumpărători. întrebat despre pretul terenului si despre investitie acesta ne-a precizat că va colabora si cu Marius Iorga. "Nu l-am intrebat pe el (Marius Iorga, n.r.) cu cit l-a cumpărat. El are relatii. O să facem ceva tot cu el. El are firmă", ne-a mai spus unul dintre cei doi cumpărători.


Cel mai vechi cimitir evreiesc din Focsani


In timp ce unii afaceristi fac tranzactii de miliarde cu cimitirele, monumentele cultului mozaic se află intr-o stare de degradare inaintată si au nevoie urgentă de reparatii. Or, din lipsa banilor, aceste reparatii nu se execută. Dacă Federatia Comunitătilor Evreiesti din Romania ar fi gindit la binele comunitătii din Focsani, ar fi analizat piata imobiliară din Focsani inaintea efectuării acestei tranzactii. Sau, poate, există alte ratiuni in spatele acestei afaceri. Pentru cei care nu cunosc, Cimitirul Evreiesc din strada Nicolae Bălcescu nr. 18, situat linga parcul cu acelasi nume, datează de la inceputul secolului al XVII-lea. Aici odihnesc peste 4000 de persoane si a functionat pină la 1874 cind s-a deschis Cimitirul de la Petresti. După această dată, cimitirul a mai fost utilizat sporadic. începind cu anii 40, terenul a fost practic abandonat si profanat, desi, oficial, se afla in grija comunitătii din Focsani. Pentru importanta sa, in urma cu 25 de ani, cimitirul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice, asa ca regimul de exploatare este unul special si este de asteptat ca autoritatile sa se sesizeze. Orice comentariu este inutil, tinind cont că sint implicate insăsi autoritătile evreiesti de la Bucuresti, care s-au ocupat de licitatia

prin care comunitatea evreiască din Vrancea a pierdut, iata, miliarde de lei. Putem adăuga că pe Lista Monumentelor Istorice există in Focsani peste 50 de monumente istorice care pot deveni oricind o "marfă" pe piata imobiliară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.