Local

Proiectul de reconfigurare al Pietei Unirii, in atentia UE.

Marius Grigorescu
17 feb 2005 745 vizualizări
Proiectul este studiat de Comisia de Evaluare

Proiectul privind reabilitarea Pietei Unirii a intrat in dezbateri in cadrul Comisiei de evaluare a proiectelor PHARE. Potrivit viceprimarului George Mardare, in aproximativ o luna, municipalitatea focsaneana va afla verdictul evaluatorilor. Numele acestora este strict secret, conform normelor UE, pentru ca ei sa nu poata fi contactati si influentati asupra verdictului pe care urmeaza sa il dea. In cazul in care acesta va fi unul favorabil, centrul istoric al Focsanilor va capata o noua infatisare, restabilindu-se vechea granita cu Muntenia, refacindu-se centrul istoric si creindu-se un nou centru comercial si turistic care sa atraga vizitatori in capitala Vrancei. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 4,7 milioane de euro, cota de participare a Consiliului Local Focsani fiind de 722 de euro, o suma destul de mare, care nu a fost prevazuta in bugetul din acest an. In cazul in care proiectul va fi declarat eligibil si va primi finantare europeana, Primaria Focsani va trebui sa puna in miscare proiectul in maxim doi ani, timp in care lucrarea va fi supravegheata indeaproape de organismele de control ale UE. In cazul in care municipalitatea nu va respecta clauzele si termenele de finalizare a fiecarei etape din proiect, Uniunea Europeana isi poate retrage finantarea, iar fondurile necheltuite vor fi restituite. Piata Unirii a fost amenajata asa cum arata acum in anul 1974, atunci cind un colectiv de artisti condusi de sculptorul Ion Jalea au ridicat si Obeliscul Unirii. Intre timp, centrul istoric al Focsanilor s-a degradat, in ultimii ani aceasta degradare atingind cote maxime, dat fiind faptul ca placile cu care a fost pavat intreg perimetrul au inceput sa se "macine". Un studiu de fezabilitate intocmit de specialistii de la Forum Art Bucuresti, care sta la baza acestui proiect, prevede reconfigurarea Pietei Unirii, reamenajarea Gradinii Publice, lucrari de consolidare la Ateneul Popular "Mr. Ghe. Pastia", reamenajarea cladirii cinematografului Balada si marcarea hotarului simbolic ce desparte Moldova de Tara Romaneasca. La acestea se vor adauga citeva spatii de interes cultural, comercial si turistic si o interventie la biserica "Sfintul Ioan".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.