Local

Azi il cinstim pe Sfîntul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi

Valentin Muscă
22 sep 2005 569 vizualizări
Originar din zona Panciu, Sfintul a ajuns Mitropolit al Moldovei, dar a fost demis pentru că a luat apărarea crestinilor în fata cotropitorilor. S-a retras la Brazi, fiind decapitat de tătari la 1694, în fata bisericii sale.

Sfintul Mucenic Teodosie de la Brazi este primul sfint canonizat pe pămintul Vrancei. Pe 22 octombrie 2003, in acelasi schit, unde in 1694 fusese decapitat de tătari, Biserica Ortodoxă l-a canonizat. A fost declarat patron al orasului Panciu si al judetului Vrancea. Născut intr-un sat din jurul Panciului, viata acestui vrincean a fost una plină de urcusuri si coborisuri. A plecat descult din satul satal si a ajuns Mitropolit al Moldovei (1674-1676), dar nu a uitat niciodată că a fost fiu de tăran. Mitropolit fiind nu rămine indiferent la jafurile pe care turcii le făceau la fiecare incursiune prin Moldova, cind ardeau satele, necinsteau femeile si luau in robie pruncii si fecioarele. Pentru a nu deranja pe turci, domnitorul Dumitrascu Vodă Cantacuzino il determină să abdice. Asa se face că Teodosie revine pe meleagurile copilăriei, de unde plecase cu zeci de ani in urmă s-l intilnim pe Teodosie la Brazi după 1676, numele său găsindu-se pe numeroase acte care atestă cumpărarea de proprietăti pe care le donează chitului: "mosii cu vii" si "pogoane de arătură". Teodosie ridică si o biserică de lemn. Din acest punct de vedere, trebuie văzut in fostul Mitropolit Teodosie unul din cei care au rectitorit schitul Brazi si a făcut ca asezarea monahală intemeiată de pustnicii Teofilact si Sava să ajungă o adevărată vatră de spiritualitate. Pentru că in acei ani invaziile turcilor si tătarilor erau la fel da dese ca ploile de primăvară, intr-una din aceste incursiuni, o ceată de tătari il prinde pe Teodosie care nu a mai avut timp să intre prin galeriile de refugiu care le permiteau de fiecare dată să fugă din calea cotropitorilor. Pentru că refuză să le dea "odoarele bisericii", desi este schingiuit, a fost decapitat. După plecarea barbarilor, părintii i-au ingropat trupul in biserica subterană situată lingă tunelurile de refugiu. Legenda spune că staretul Dositei (1776-1843) a găsit intr-unul din tunelurile secrete "odoarele bisericii". Cu acesti bani a putut reface schitul si a clădit mai multe biserici. După ani in care nu s-a mai stiut nimic de mormintul mucenicului, pe 20 martie 2000, moastele sfintului au fost descoperite de Iustina Anghelută (1938-2003), stareta schitului Brazi. Trei ani mai tirziu, pe 5 octombrie 2003 a avut loc canonizarea sa. Biserica Ortodoxă a stabilit ca dată de prăznuire 22 septembrie. Astăzi este prăznuirea Sfintului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi. Obstea schitului din Valea Hăulitei a inceput de ieri slujbele inchinate acestui mucenic si astăzi, un sobor preotesc in frunte cu P.S. Epifanie al Buzăului si Vrancei va fi prezent la praznic. Maica Pavelina Cafegiu, stareta asezămintului, invită pe toti crestinii iubitori de praznic să li se

alăture la prăznuirea celui care a făcut posibil ca acest schit să reziste intr-o perioadă cind singurul refugiu pentru monahi si crestini erau doar tunelurile si paraclisele subterane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.