Local

Afacerea reconstructia Vrancei, un nou tun pe bani publici

Sebastian Oancea
19 sep 2005 1608 vizualizări
Marian Oprisan, in calitatea sa de ordonator principal de credite, a incheiat 56 de contracte, pentru refacerea infrastructurii din Vrancea, fara sa aiba banii necesari. El a mizat pe 2401 miliarde de lei, bani pe care i-a promis unor firme de partid, cu toate ca Guvernul nu a alocat pentru reconstructie decit 553 de miliarde. In disperare de cauza, Oprisan spune ca va contracta un imprumut de 400 de miliarde de lei.

Desi Guvernul a alocat, pentru reconstructia infrastructurii judetului, 553 de miliarde de lei, presedintele Consiliului Judetean Vrancea - ordonator principal de credite, in responsabilitatea caruia cade contractarea firmelor angajate pentru reconstructie, implicit distributia sumelor alocate de Guvern - sustine ca a incheiat deja contracte cu firme, pentru a forta mina Guvernului sa aloce bani in plus pentru reconstructie. Pe scurt, intr-o adresa remisa de catre Directia Tehnica a Consiliului Judetean si semnata de Marian Oprisan, se nominalizeaza situatia lucrarilor de reconstructie sau refacere a infrastructurii afectate, precum si firmele cu care s-au incheiat contracte in acest sens. In adresa s-a specificat si ce sume au fost acordate in avans anumitor firme, care, interesant, se incadreaza fix in suma pe care Guvernul a alocat-o pentru reconstructie, precum si stadiul lucrarilor. Cu toate acestea, la un calcul simplu, se observa ca, in cazul in care firmele si-ar termina treaba si ar incasa toti banii stipulati de actul CJ - ului, ar trebui sa incaseze 2401 miliarde de lei! Dat fiind faptul ca Guvernul a alocat, deocamdata, doar 553 de miliarde de lei pentru reconstructia Vrancei, suma care inseamna doar 23% din necesarul calculat de Consiliul Judetean, se pare ca Marian Oprisan vrea sa puna guvernantii in fata faptului implinit, adica sa ii oblige sa plateasca diferenta de 1848 de miliarde!


Alba-neagra cu contractele

Socoteala de la Consiliul Judetean nu se potriveste, insa, cu cea din teren, pentru ca Marian Oprisan, dindu-si seama ca a angajat bugetul de stat la niste plati pe care nu le poate onora in timp record, a declarat ca institutia pe care o reprezinta va contracta un imprumut bancar de "300 - 400 de miliarde" de lei. Motivatia pentru care Oprisan incearca sa forteze mina Guvernului este explicata chiar de el: "Asa a promis Basescu, ca va da bani pentru refacerea infrastructurii". Numai ca premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca obiective care au fost construite in 15 ani nu pot fi construite intr-un an, punind situatia pe resursele financiare limitate. Cu toate astea, Marian Oprisan spera ca Guvernul sa refaca toate obiectivele distruse de inundatii in cel mai scrit timp. De altfel, Ziarul de Vrancea a anuntat de mai mult timp ca lucrarile pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii se fac fara contract, la doua luni de la dezastrul natural care a lovit judetul, insa, se pare ca, intelegerile scrise cu firme de constructii se vor incheia retroactiv. Acest lucru este confirmat de documentele prezentate de Consiliul Judetean. Astfel, s-a votat o lista cu firme in care au fost efectuate citeva modificari fata de cea aprobata de consilierii judeteni in 17 august, prezentata ca "situatia lucrarilor comerciale cu care se negociaza contractarea lucrarilor pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale in acest an". Consiliul Judetean Vrancea a reusit "performanta" sa negocieze doua luni refacerea infrastructurii, in conditiile in care o licitatie desfasurata in conditii normale nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de zile. Firmele care isi impart cele 553 de miliarde de lei alocate de Guvern lucreaza cam tot de atunci, iar unele lucrari se apropie chiar de finalizare, potrivit oficialilor Consiliului Judetean Vrancea. In momentul in care presedintele Traian Basescu a semnalat, in Vrancea, ca nu se pot plati bani firmelor executante daca nu sint incheiate contracte, Marian Oprisan a spus imediat ca toate contractele au fost semnate. Afirmatia este, insa, contrazisa chiar de documentele institutiei pe care vremelnic o conduce, si din care reiese ca este foarte probabil ca incheierea contractelor sa aiba loc o data cu receptia lucrarilor.


Oprisan se joaca din nou cu fondurile publice!

Datorita starii de alerta in care s-a aflat judetul nostru, lucrarile pentru refacerea infrastructurii s-au acordat si se mai acorda inca prin incredintare directa, cu toate ca legislatia prevede ca durata de executie a acestor lucrari nu trebuie sa fie mai mare decit cea normala pentru organizarea unei licitatii, adica o luna. Altfel incredintarea directa nu-si mai are rostul. Firmele care au prosperat in timpul fostei guvernari PSD sint si cele care au avut de cistigat cel mai mult dupa inundatii. Liderul in privinta numarului de lucrari obtinute de la Consiliul Judetean, dar si platite in avans, cu sume considerabile, este SC Vega 93 SRL Galati, care apartine omului de afaceri Corneliu Istrate, care are de executat nu mai putin de 15 drumuri, la refacere terasamente. Acestei firme i s-au platit deja citeva zeci de miliarde, de catre Consiliul Judetean Vrancea, ca avans pentru executarea lucrarilor. Urmeaza firma israeliana Ashroich Romania SRL, cu 8 lucrari, firma implicata in afacerea Bechtel. SC Euro Construct Trading 98 SRL a mai primit o lucrare, in total 7 drumuri de facut in Vrancea, firma care apartine celor doi patroni ai celebrului restaurant "prezidential" Golden Blitz din Bucuresti. Pe lista firmelor preferate de Marian Oprisan la incredintare directa a reconstructiei infrastructurii se afla si SC Sotirex SRL Adjud, unde a fost actionar consilierul judetean PSD Victor Roman, SC Podgoria SRL Cotesti, a afaceristului de partid Vasile Buta, unul dintre clientii fondurilor publice in perioada 2000 - 2004, SC Univers Nord SRL Radulesti, SC Star Construct SRL si SC G&G Automotive Group SRL, care a apartinut fiului fostului prefect, presedinte de Consiliu Judetean si senator PDSR, Nicolae Giurgea, respectiv acestuia din urma. Ultima pe lista este SC Drumuri si Poduri SA Vrancea, careia nu i s-a incredintat decit refacerea DJ 205 E Vidra - Iresti - Vizantea - Cimpuri.


Oprisan a lipsit de la videoconferinta

La videoconferinta cu prefectii si presedintii consiliilor judetene de vineri, prefectul Ion Oprea i-a spus premierului Calin Popescu Tariceanu ca Marian Oprisan, in calitate de presedinele Consiliului Judeetan Vrancea, nu i-a prezentat nici acum, conform legii, contractele de executie cu firmele pe care le-a angajat administratia judeteana sa reconstruiasca Vrancea. "Nu peste tot vad ca participa presedintii de consilii judetene la videoconferinta. Trebuie sa stie ca ei sint cei care distribuie si raspund de fondurile alocate de la Guvern pentru reconstructie, deci responsabilitatea este in primul rind a lor, prefectii sint pe planul doi, ei trebuie doar sa urmareasca unde pleaca aceste fonduri", le-a spus premierul autoritatilor locale. Marian Oprisan nu a avut cum sa auda spusele sefului Guvernului pentru ca nu a participat la videoconferinta. Totodata, premierul a luat la cunostinta ca in judet bresele din diguri au fost refacute suta la suta, dar si ca 75 de familii din Vadu Rosca, ale caror case n-au fost distruse de inundatii si nici nu necesita consolidari, au facut cereri de stramutare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.