Local

Ristea Priboi si-a stramutat procesul cu Marius Oprea la Focsani!

Sebastian Oancea
6 sep 2005 5044 vizualizări
Fostul deputat de Vrancea si ofiter de securitate Ristea Priboi si-a stramutat procesul cu istoricul Marius Oprea si cu un fost detinut politic la Tribunalul Vrancea. Marius Oprea se declara stupefiat de "marinimia" de care a dat dovada Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ristea Priboi are rude si afaceri in Vrancea, plus o influenta de necontestat in PSD. "Ma voi ocupa personal de autoritatile vrincene care au colaborat cu Securitatea", declara istoricul Marius Oprea.



Ristea Priboi este un apropiat al baronului Marian Oprisan


Fostul deputat PSD de Vrancea, Ristea Priboi, revine iar in atentia opiniei publice cu procesul pe care-l are de trei ani cu istoricul Marius Oprea si cu fostul detinut politic brasovean Werner Sommerauer. In plina reforma a justitiei, fostul ofiter de securitate beneficiaza de "marinimia" justitiei, obtinind stramutarea procesului intentat istoricului Marius Oprea pentru calomnie, unde credeti? La Tribunalul Vrancea! Desi magistratii au incercat sa tina informatia secreta cit mai mult timp, Ziarul de Vrancea a reusit sa afle ca ex-deputatul Ristea Priboi se va judeca la Focsani cu Marius Oprea si cu batrinul Werner Sommerauer. Istoricul Marius Oprea, unul dintre cei mai infocati luptatori impotriva fostilor si actualilor securisti, s-a declarat bulversat de solutia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie de a aproba stramutarea procesului in Vrancea - locul unde Rostea Priboi deruleaza afaceri si unde a fost chiar deputat in perioada 2000 - 2004.


Istoricul Marius Oprea se va judeca cu Ristea Priboi in "tara" baronului Marian Oprisan - coleg de partid si de afaceri cu fostul deputat PSD. Dupa ce Ristea Priboi a pierdut procesul pe care i l-a intentat brasoveanului Werner Sommerauer (69 ani), justitia romaneasca, renumita de acum pentru "obiectivitatea" ei, l-a cadorisit pe Ristea Priboi, aprobindu-i stramutarea procesului intentat de acesta istoricului Marius Oprea, de la Institutul Roman de Istorie Recenta, si fostului detinut politic brasovean Werner Sommerauer, pentru calomnie si insulta, la Tribunalul Vrancea. Pe scurt, dupa doi ani de procese, Werner Sommerauer a fost achitat de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, care au considerat ca infractiunii de calomnie pentru care era judecat ii lipseste unul din elementele constitutive. Totodata, instanta i-a respins lui Ristea Priboi si actiunea civila, prin care solicita plata de daune morale in valoare de 15 miliarde de lei. In schimb, partea vatamata, fost ofiter in cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii, a fost obligat sa plateasca statului 1 milion de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinta Judecatoriei a fost atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti de catre Ristea Priboi. Despre Priboi, batrinul Sommerauer afirmase ca este cel care l-a anchetat si l-a batut dupa revolta anticomunista din 15 noiembrie 1987de la Brasov. "M-a lovit si mi-a spus sa urc pe masa de ancheta. M-a batut cu un bat peste talpi. Nu o secunda, doua, m-a lovit pina mi s-a crapat talpa de la picior. Mi-a spus apoi sa-mi intind mainile. M-a batut cu batul pina am lesinat. Mi-a dat niste apa de mi-am revenit. Dupa aia m-a batut din nou. Bataia a durat cam jumatate de ora. Pe cel care m-a batut nu-l cunosteam, dar l-am tinut minte toata viata. Din presa am aflat ca il cheama Ristea Priboi", declara Sommerauer. Pentru ca i-a dezvaluit activitatea dinainte de 1989, istoricul Marius Oprea a fost si el dat in judecata de Ristea Priboi in acelasi dosar.


Mister asupra locatiei de stramutare

Dupa indelungi tergiversari, pe data de 13 iulie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a judecat cererea de stramutare a lui Ristea Priboi, in procesul penal intentat lui Marius Oprea si lui Werner Sommerauer. Mai mult, desi Ziarul de Vrancea detinea informatii de mai bine de o luna ca se pregateste stramutarea la Focsani a unuia dintre cele mai fierbinti dosare ale momentului, atit magistratii de la ICSJ, cit si cei din Vrancea, au pastrat un mister suspect asupra viitoarei locatii a stramutarii. Surse din interiorul Tribunalului Vrancea ne dezvaluisera chiar ca dosarul s-ar afla deja in dulapul judecatorului Vasile Culita - seful sectiei penale a Tribunalului Vrancea, insa presedintele Ioan Constantin a infirmat acest lucru. Intr-un final, presedintele Trbunalului a confirmat ca procesul lui Ristea Priboi se va judeca la Focsani! De altfel, in urma unei cereri adresate de reporterii nostri, si Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost nevoita sa "dezvaluie" secretul. "Cu privire la cererea transmisa înaltei Curti de Casatie si Justitie, va comunicam urmatoarele: prin incheierea nr. 4344 din 13 iulie 2005 pronuntata in dosarul nr. 3401/2005 al înaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala a fost admisa cererea de stramutare formulata de petentul Ristea Priboi, dispunindu-se stramutarea dosarului in cauza la Tribunalul Vrancea", a raspuns magistratul asistent de la Biroul relatii Publice al ICSJ, Clemansa Enache. "Eu nu am stiut despre stramutarea acestui dosar, am aflat tot de la presa acest lucru. Ulterior, am aflat ca, pe data de 14 septembrie, la Tribunalul Bucuresti - Sectia 1 Penala, se va pune in discutie partilor, in mod formal, decizia de stramutare a procesului la Tribunalul Vrancea", a declarat seful Tribunalului, judecatorul Ioan Constantin.


"Sper ca judecatorii vrinceni sa nu fi primit mape de la Priboi!"

Informat de reporterii Ziarului de Vrancea despre "intorsatura" pe care a luat-o procesul in care este implicat, istoricul Marius Oprea s-a declarat bulversat, constient fiind ca se va judeca cu un fost parlamentar de Vrancea, care dezvolta afaceri in acest judet si care este coleg de partid cu seful PSD si al Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. "Nu ma asteptam la asa ceva, dar, daca tot s-a intimplat, sper ca judecatorii din Vrancea sa nu fi fost dotati si ei cu mape de la Ristea Priboi (aluzie la afacerea mapelor derulata de familia Priboi cu CJ Vrancea- n.r.). Avind in vedere relatiile de afaceri pe care le are Ristea Priboi in Vrancea, ocrotirea de care se bucura aceste afaceri de catre autoritatile publice locale, dar si prietenia lui Priboi, arhicunoscuta, cu «prim secretarul» judetului - Marian Oprisan, ma fac sa cred ca judecatorilor vrinceni le va fi foarte greu sa-si pastreze independenta si sa judece corect o cauza extrem de importanta pentru fostul securist Ristea Priboi. Dupa ce se va termina acest proces, ii voi face si eu o plingere in instanta, pentru denunt calomnios. Mi s-ar fi parut normal ca stramutarea sa aiba loc la intantele din Brasov, pentru ca domnul Sommerauer este batrin si bolnav si nu se poate deplasa in Vrancea pentru a fi prezent la proces. De altfel, si domnul Rostea Priboi am vazut ca sta mai mult prin Brasov, mai exact in statiunea Predeal, in vacanta. Ii asigur pe toti cei din administratia locala vrinceana care au colaborat cu Securitatea ca ma voi ocupa personal de ei", ne-a spus ieri istoricul Marius Oprea. Presa a dezvaluit in urma cu doi ani ca, impreuna cu Ristea Priboi, seful CJ Vrancea a pus la cale o afacere profitabila pentru ambele parti, in anul 2002. Firma Management Marketing L SRL Bucuresti, administrata de Mariana Priboi, sotia fostului deputat PSD Ristea Priboi, a furnizat, in noiembrie 2002, Consiliului Judetean Vrancea, rechizite personalizate (agende, mape, calendare si pixuri) in valoare de jumatate de miliard de lei. Actionarii firmei Management Marketing L SRL nu erau altii decit socrii lui Ristea Priboi, doi octogenari bucuresteni. Astfel, Marian Oprisan le-a facut cadou colaboratorilor, prietenilor si consilierilor judeteni, de Craciun, mape de lux, lucrate manual, agende si calendare cu inscriptia Consiliului Judetean.


Cine este Ristea Priboi si de ce a avut Vrancea nevoie de el?

Dupa alegerile din 2000, deputatul Ristea Priboi a fost instalat sef al Comisiei comune a celor doua camere ale Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra Serviciului de Informatii Externe.

Inainte de 1989, dupa cum a dezvaluit presa, Ristea Priboi a fost adjunctul sefului departamentului din Directia de Informatii Externe (DIE) care se ocupa de postul de radio "Europa Libera", fiind colaborator apropiat al generalului Plesita. Priboi a fost incadrat in DIE in 1970 si a detinut functia de loctiitor de sef de directie. Priboi a ramas in SIE pina in 1997, cind a fost trecut in rezerva, dupa preluarea puterii de CDR. Ulterior, a fost seful Directiei resurse financiare a PDSR in campania electorala din 2000. Ales deputat de Vrancea, Ristea Priboi a jurat ca nu a colaborat cu structurile fostei politii politice. Ulterior, Ristea Priboi a sustinut ca nu a jurat strimb, argumentind ca el nu a colaborat cu Securitatea, ci a fost angajat al Securitatii. Acesta a beneficiat din plin de sprijinul lui Adrian Nastase, care l-a impus, practic, in aceasta functie si l-a aparat de acuze. Mai mult, Ristea Priboi a fost ani de-a rindul consilier personal al fostului premier Adrian Nastase - fiind si nasul sau de cununie. Nastase a declarat ca Priboi este un om care si inainte si dupa \'89 s-a preocupat de interesele statului roman si ca ar trebui sa se termine cu "obsesiile acestea securistice". Ulterior, Ristea Priboi a fost fortat sa demisioneze din functia de sef al Comisiei parlamentare de control a SIE. O alta afacere care l-a "consacrat" in Vrancea pe Ristea Priboi a fost si aceea cu SNP Petrom Vrancea. Fostul deputat a fost implicat, tot prin firma sotiei sale, Management Marketing L SRL Bucuresti, intr-o afacere dubioasa. Tot presa a dezvaluit ca firma Amapolla Prest, a afaceristului bacauan Benoni Beca, arestat in dosarul "Banca Transilvania", a incheiat un contract cu SNP Petrom pentru livrarea de bauturi alcoolice in valoare de 12 miliarde de lei, care erau girate la Banca Transilvania. Pe 16 ianuarie 2002, firma lui Beca a cerut SNP sa transfere suma de 1,8 miliarde de lei, reprezentind plata unei facturi, firmei administrate de sotia lui Ristea Priboi. Motivul l-a reprezentat o asa zisa datorie catre Management Marketing L SRL. Ristea Priboi are si rude prin alianta in Vrancea - Maura Buza, fiica ex-prefectului Constantin Buza, s-a casatorit cu George Marin Priboi, fiul fostului deputat PSD. Fostul senator si prefect Constantin Buza era cazut in dizgratie la momentul respectiv, insa dupa aceea s-a "reabilitat" si a revenit la directia Casei de Asigurari de Sanatate. Un ultim amanunt, destul de picant in legatura cu cazul Priboi este ca data la care dosarul Priboi - Oprea - Sommerauer va pleca spre instantele vrincene - 14 septembrie - coincide cu data de nastere a lui Marian Oprisan, care anul acesta implineste 40 de ani. Se poate spune ca Ristea Priboi l-ar putea vizita pe Marian Oprisan direct la Focsani, avind in vedere ca are un proces de cistigat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.