Local

Afacerea Pomicola se pregateste de start

Mihai Boicu
5 sep 2005 1802 vizualizări
Odata cu distrugerea statiunii, cea mai mare din terenurile Pomicola vor fi concesionate sau retrocedate fostilor proprietari. Cele aproape 400 de hectare de teren din marginea Focsaniului pot valora peste 100 de milioane de euro, o adevarata avere. Actuala putere va face jocurile in privinta terenurilor, fapt confirmat de faptul ca omul de afaceri Vasile Rosca, un apropiat al PSD, a renutat la afacere



Sacalii tranzitiei pindesc falimentul Pomicola


Terenurile Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola isi vor gasi curind un alt proprietar decit statul, dat fiind ca unitatea mai are zece angajati si se afla in moarte clinica. Cele aproape 400 de hectare de teren din marginea Foscaniului reprezinta cea mai mare afacere cu terenuri de dupa 1990, intrucit acestea pot valora de la citeva zeci de milioane de euro, pina la peste 100. Guvernul va stabili o suprafata pentru cercetare, destul de mica insa, iar ceea ce va ramine va fi concesionat sau retrocedat fostilor proprietari. Agentia Domeniilor Statului a refuzat concesionarea suprafetelor Pomicola pina la aparitia hotaririi Guvernului. Bunurile apartinind domeniului privat din doua ferme au fost cumparate de doi oameni de afaceri apropiati Aliantei D. A.. Vasile Rosca, un apropiat al PSD, care cumparase anul trecut toate bunurile din domeniul privat al statiunii, a renuntat la afacere. Terenurile SCPP valoareaza, la cel mai mic pret din zona, citeva zeci de milioane de euro. Sinistratii din Vadu Rosca nu aveau ce cauta aici, dat fiind ca exista interese economice si politice foarte mari aici.


Cea mai mare afacere cu terenuri din Vrancea se pregateste de start. Se pare ca Guvernul Tariceanu va face ceea nu a facut fostul executiv, iar statul va renunta la terenurile Pomicola, aflate in prezent in domeniul public al statului. In luna iunie, omul de afaceri Nicolae Tutoi, socrul subprefectului liberal Dragos Mircea, a cumparat bunurile din domeniul privat ale fermei nr. 1, pentru suma de 3,2 miliarde de lei. Bunurile, adica pomii livezii, gardurile si alte constructii, ocupa o suprafata de 47 de hectare. La aceeasi licitatie, Marcel Calin, fiul fostului consilier judetean liberal Ion Calin, a cumparat ferma nr. 5, adica livezile de pe o suprafata de aproximativ 12 hectare, pentru suma de 1 miliard de lei. Cei doi au facut cereri de concesionare ale terenurilor pe care se afla livezile, insa acestea nu au fost acceptate. "Pentru aceasta suprafata nu se accepta alte cereri de concesionare. Urmeaza sa apara in Monitorul Oficial o hotarire de Guvern care sa stabileasca suprafata pe care Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Focsani o poate exploata in continuare pentru cercetare, iar daca prin Hotarire de Guvern se va stabili o suprafata mai mica decit 520 de hectare de livada, restul va face obiectul concesionarilor sau retrocedarilor conform prevederilor legilor in vigoare", se arata intr-un raspuns al ADS la o solicitare facuta de Ziarul de Vrancea. Agentia a confirmat si ca pe rolul instantelor de judecata se afla mai multe procese in care fostii proprietari ai terenurilor pe care de afla Pomicola le cer inapoi. Acestia ar putea avea de cistig de cauza o data cu aparitia noilor legi ale proprietatii.


Cheia afacerii se afla la fostii proprietari

Statiunea Pomicola Focsani are concesionata de la ADS o suprafata de 520 de hectare de teren, pentru care nu plateste nici un ban, deoarece suprafetele sint destinate cercetarii in domeniul pomiculturii. Guvernul va lasa SCPP numai cu supratele pentru cercetare, care vor fi destul de mici. Suprafetele pentru productie vor fi ori concesionate, ori retrocedate fostilor proprietari. Linga Focsani se afla aproape 400 de hectare de teren. Terenurile Pomicola au revenit in atentie o data cu propunerea ca sinistratii de la Vadu Rosca sa fie mutati acolo fapt incurajat initial de prefectul Ion Oprea si senatorul democrat Jan Vraciu. Numai ca, dupa mai multe discutii, reprezentantii Prefecturii Vrancea au concluzionat ca nici nu poate fi vorba de asa ceva, deoarece toata suprafata este revendicata. Potrivit informatiilor prezentate atunci, printre cei care le revedinca sint mostenitorii unor fosti mari proprietari din zona, respectiv familiile Langa, Apostoleanu, Cincu, Anghelescu sau urmasii scriitorului Duiliu Zamfirescu. Noua Lege a proprietatii, nr. 247/2005, prevede ca solicitarile pentru restituiri se pot depune pina pe data de 22 septembrie 2005. Gheorghe Macovei, primarul comunei Vinatori, spune ca locuitorii comunei au cerut pina acum in jur de 45 de hectare din terenurile ce apartin Pomicola, insa suprafetele cerute ar putea creste pina la 80 de hectare. La rindul sau, primarul Focsniului, Decebal Bacinschi a declarat ca nu stie cite cereri au fost depuse in acest moment. Primarul Focsaniului a precizat insa ca nu este de acord ca municipalitatea sa instraineze terenurile, deoarece Focsaniului mai are nevoie in acest moment de peste 200 de hectare de teren. Edilii se gindesc la noi suprafete in perspectiva extinderii Focsaniului.


O afacere de peste 50 de milioane de euro

Pretul unui metru patrat de teren la marginea Focsaniului a atins cote exorbitante in ultimii ani, intre 30 si 100 de euro metrul patrat, deoarece in zona se contruieste si se cumpara intens. Astfel, chiar si terenurile din extravilan care se preteaza la constructii pot costa 15-30 euro pe metru patrat. Ceea ce inseamna ca terenurile Pomicola valoreaza undeva intre 50 de milioane de euro si aproape 150 de milioane de euro. Pomicola are datorii mari la bugetul de stat si la banci, care se ridica la peste 50 de miliarde de lei. Aceste datorii nu se vor rafringe asupra terenurilor, care apartin Administratiei Domaniilor Statului, ci numai asupra statiunii, care le-a concesionat. Din acest motiv, terenurile nu vor putea fi scoase la licitatie de catre creditorii Pomicola. Proiectul tranformarii Statiunii Pomicola in societate comerciala cu capital de stat exista de citiva ani, insa vechea putere nu l-a transformat in realitate, desi a intentionat. Anul trecut, omul de afaceri Vasile Rosca, un apropiat al PSD, a cumparat pentru aproape 23 de miliarde de lei, toate bunurile statiunii din domeniul privat aflate linga Focsani, in contul unei datorii catre Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea de 26 de miliarde de lei. In aceste conditii, omul de afaceri avea prioritatea la concesionarea sau cumpararea terenurilor, dat fiind ca si-a angajat citeva rude la Pomicola. Venirea la putere a schimbat insa lucrurile, si, potrivit informatiilor noastre, Vasile Rosca a fost bucuros ca a putut sa-si recupereze cele aproape 23 de miliarde de lei platite pentru bunurile Pomicola.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.