Local

Corneliu Prunache se intoarce in afaceri cu bani publici

Mihai Boicu
1 sep 2005 3846 vizualizări
Corneliu Prunache reintra in afaceri printr-o noua firma in care sint asociati oamenii sai de incredere. SC Vinrom- Mar SRL a inchiriat utilaje primariilor de pe valea Milcovului pentru refacerea drumurilor si podurilor stricate de inundatii. SC Aispa Stars '95 SA, cea mai tare firma de partid din judetul vrancea, este in faliment, insa creditorii nu prea mai au ce recupera. De cind au inceput verificarile, afaceristul a avut timp sa-si puna argintii la pastrare u prietenii stiu de ce!



Din falimentar si internat la sectia de psihiatrie a Spitalulului Militar Bucuresti, afaceristul Corneliu Prunache a revenit in mijlocul afacerilor pe bani publici cu ajutorul inudnatiilor. La inaintare a fost scoasa o noua firma cu oameni noi, dar cu care Corneliu Prunache se afla in relatii vechi, care a inchiriat la greu utilaje pentru repararea distrugerilor provocate de inundatii pe valea Milcovului si nu numai. Prunache a reintrat pe cai ocolite si in posesia unora din bunurile pe care le-a pierdut in urma unor imprumuturi fie de la banci, fie de la persoane fizice. Dosarul de faliment al Aispei Stars de la Tribunalul Vrancea arata cit se poate de clar cit de valoroase erau fermele fostei IAS Odobesti. Prunache le-a cumparat pe citeva sute de milioane de lei in 2001 de la Casa de Pensii si a obtinut pe o parte din ele un imprumut de 11 miliarde de lei. Nou infiintata firma in care este bagat "minunatul om de afaceri" este, se pare, si noul proprietar al Cramei Calciu din Virtescou, care i-a apartinut si lui Marian Oprisan, prin care s-a tras in 2001 un tun de citeva miliarde de lei bugetului de stat.


Daca cineva isi imagina ca afaceristul Corneliu Prunache a disparut de tot de pe firmamentul afacerilor pe bani publici din Vrancea s-a inselat. Cu o noua firma pe care a trecut utilajele luate de la celelalte societati si oameni necunoscuti scosi la inaintare, liderul afaceristilor pe bani publici din Vrancea revine in top. Prilejul a fost oferit de inundatiile din luna iulie, care au provocat distrugeri importante in infrastructura judetului. La inceputul anului, dupa ce s-a instalat noua Putere, Corneliu Prunache parea sa fie punctul de a ajunge chiar la puscarie, dupa ce PNA a inceput sa-l cerceteze in afacerea construirii noului sediu al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Atunci a fost si perioada in care afaceristul s-a internat la sectia de psihiatrie a Spitalului Militar din Bucuresti, si-a pus la punct documentele de la firmele cu probleme si a vindut proprietatile pe care le detinea in Focsani si Bucuresti. In perioada aprilie - mai 2005, falimentara Aispa Stars \'95 a fost verificata de specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Vrancea, la solicitarea PNA si IPJ Vrancea. In aceasta perioada a fost remarcata o activitate nocturna intensa la sediul firmei de pe strada Brailei, in sensul ca se muncea pentru ca documentele sa fie facute "mai curate, mai frumoase". Cu toate ca auspiciile aratau contrariul, se pare ca Prunache si-a revenit nesperat in ultimele luni, fiind tolerat se pare si de oamenii actualei Puteri. Surse autorizate spun ca unele din dovezile neregulilor din afacerile lui Corneliu Prunache se afla in miinile celor care au efectuat controlul documentelor si se intreaba de ce nu le scot la iveala.


Prunache vinde pietris si inchiriaza utilaje


De doua luni, afaceristul Corneliu Prunache a inceput noi afaceri printr-o noua firma, insa cu oameni noi scosi in fata pentru a nu se sti ca este amestecat. Este vorba de SC Vinrom- Mar SRL din Focsani, care are il ca asociat unic pe Marian Neata, despre care se stie ca este finul si/sau cumatrul lui Corneliu Prunache. Acesta este si administrator, impreuna cu odobesteanul Ion Pasare, un alt om de casa a lui Prunache. Cel din urma este nimeni altul decit seful Cramei Calciu, din Virtescoiu, pe care Corneliu Prunache, prin Aispa Stars \'95, a cumparat-o pe nimica toata de la Casa de Pensii, cu ajutorul directorului Coman Andrei, in 2001. SC Vinrom- Mar SRL a fost inregistrata la Oficiul pentru Registrul Comertului pe data de 1 iulie 2005. Activitatea sa acum consta in inchirierea de utilaje, de care primariile de pe valea Milcovului si nu numai au avut mare nevoie in ultima perioada pentru repararea drumurilor si a podurilor afectate de inundatii. Astfel, utilajele SC Vinrom- Mar SRL au lucrat la greu pentru primariile din Virtescoiu, Brosteni si au contribuit, printre altele, la reparatia podului de pe peste riul Milcov de la iesirea din Odobesti. De altfel, o parte din utilaje au fost tinute in aceasta perioada la Crama Calciu din Virtescoiu, unde sef este odobesteanul Ion Pasare. Din cite se stie, tot aceasta firma vinde si pietris din balastiera din Biliesti - Suraia pentru care nu se stie daca are autorizatie. Surse din apropierea lui Corneliu Prunache ne-au declarat ca de firma se ocupa sotia acestuia si contabila, care au ramas singurele angajate de la Aispa, tolerate de lichidatorul Mitica Palade de la Asist Cont. Pentru resuscitarea afacerilor cu vin se pregateste infiintarea unei alte firme care sa preia mijloacele fixe si stocurile de vin de la SC Romvit Stars SA Odobesti. Si aceasta firma a fost verificata de organele de control, in special vinul, dar concluziile sint "la pastrare", dat fiind ca afaceristii pot cumpara tacerea cu bani.


Imprumuturi de miliarde pe fermele Romvitis

SC Aispa Stars \'95 SA a intrat in faliment si reorganizare judiciara, insa sint sanse putine ca numerosii creditori sa-si recupereze cele citeva zeci de miliarde de lei pe care le cer in instanta. Prin aceasta firma, Corneliu Prunache si-a impartit in anul 2001 SC Romvitis SA Odobesti, impreuna cu omul de afaceri Valica Epure. Bunuri evaluate la miliarde de lei au fost vindute de Casa de Pensii cu "dedicatie" pentru numai citeva sute de milioane de lei. Printre ele se numara si Vinoteca Odobesti, evaluata la 2,7 miliarde de lei in 2001, dar care i-a fost vinduta lui Prunache cu doar 280 de milioane de lei. Afaceristul, printr-o alta firma a sa, a reusit sa obtina pe baza bunurilor luate pe citeva sute de milioane nu mai putin de 11 miliarde de lei la sfirsitul anului 2002. Pe 8 si 10 noiembrie 2002, Prunache s-a imprumutat de 6, respectiv 5 miliarde de lei de la BCR- Agentia Antefrig Bucuresti. Banii au fost obtinuti prin SC Mega Construct \'97 SRL Bucuresti. Asociati in aceasta firma sint Corneliu Prunache si sotia lui, Marlena. Garantul imprumutului a fost binecunoscuta firma "sugativa" de bani publici Aispa Stars \'95. Prunache a iesit intre timp din rindul actionarilor firmei si a lasat-o la inaintare pe sotia sa. Bunurile cu care a garantat firma sint Vinoteca Romvitis si fermele nr. 10, 11 si 12 din comuna Virtescoiu ale fostei IAS Odobesti. Banca a iesit din aceasta afacere fara suma de 2,9 miliarde de lei. La 1 aprilie 2005 toate bunurile au fost vindute la licitatie de banca catre SC Cardinal Exim SRL Focsani. Oficial, Vinoteca a fost vinduta pentru 2,6 miliarde de lei, ferma nr. 10 cu 107,238 milioane de lei, ferma nr. 11 cu 225 milioane de lei si ferma nr. 12 cu 128,249 milioane de lei. In total, suma obtinuta a fost de 3,1 miliarde de lei, pentru care BCR- Agentia Antefrig a cerut Tribunalului Vrancea sa nu includa fermele printre bunurile care vor fi impartite intre creditori, deoarece falimentul Aispa Stars \'95 a fost declarat de judecatori dupa sustinerea licitatiei. Toate bune si frumoase pina aici, numai ca nici firma Cardinal Exim nu-i este necunoscuta lui Corneliu Prunache. Unul din asociati este Lucian Radoi, cel care a fost amestecat in vinzarile in lant ale Cramei Calciu din Virtescoiu, din care Marian Oprisan a cistigat peste 3,6 miliarde de lei.


Crama Calciu se intoarce la Prunache

Crama Calciu a trecut printr-o succesiune de vinzari care a scos la iveala o adevarata increngatura de interese politice si financiare. Totul a inceput in anul 2001, atunci cind Casa de Pensii Vrancea a vindut cu 950 de milioane de lei Crama Calciu catre Aispa Stars \'95. Ca un cadou, firma lui Prunache a vindut crama lui Marian Oprisan pe 5 decembrie 2001 in pierdere, pentru suma de doar 375 de milioane de lei. Pe 29 aprilie 2002, presedintele Consiliului Judetean Vrancea o vinde cu nu mai putin de 4 miliarde de lei lui Lucian Radoi, asociatul de la Cardinal Exim. Acesta o revinde la rindul sau, in acelasi an se pare, catre SC Romvit Stars SA Odobesti, unde "capul rautatilor" este ... Corneliu Prunache, asociat, printre altii, cu contabilul sef de la Aispa Stars \'95. Afaceristul vinde din nou crama pe 14 octombrie 2004 lui Daniel Oanca, din judetul Galati. Gurile rele spun ca acesta i-a imprumutat lui Prunache bani sa cumpere struguri de la viticultorii din zona si ca in acest mod afaceristul, pentru ca nu a reusit sa dea banii inapoi, si-a pierdut si crama de la Buciumeni, Galati. Cu putin timp in urma, Daniel Oanca a vindut la rindul sau Crama Calciu. Cumparatorul, potrivit informatiilor noastre, este SC Vinrom- Mar SRL, firma recent infiintata prin care Corneliu Prunache a reintrat in afaceri. Deocamdata cercul se inchide, insa aceasta nu inseamna decit inceputul unei noi perioade in afacerile pe bani publici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.